Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους
Αναμφίβολα ήταν η οφειλόμενη και η ελάχιστη η τιμή που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Λεμεσού, για τον παγκόσμιο Λεμεσιανό Μιχάλη Κακογιάννη, δίνοντας το όνομα του στην πλατεία μπροστά από την είσοδο του παλιού λιμανιού.
Τα εγκαίνια της ανάπλασης της πλατείας «Μιχάλη Κακογιάννη» (πρώην Συντάγματος), έγιναν το βράδυ της Τετάρτης από τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή και τον Δήμαρχο, Νίκο Νικολαΐδη, στην παρουσία του ανιψιού του πολυβραβευμένου συμπατριώτη μας σκηνοθέτη, επίσης διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη και εκπαιδευτικού, Κώστα Κακογιάννη και άλλων μελών της οικογένειας, δημοτικών συμβούλων αλλά και πολλών πολιτών, εκτιμητών του έργου και της γενικότερης πολιτιστικής προσφοράς του Μιχάλη Κακογιάννη.
Όπως ήταν επόμενο, τόσον ο Υπουργός όσο και ο Δήμαρχος αναφέρθηκαν στην λαμπρή πορεία που διέγραψε ο Μιχάλης Κακογιάννης στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα, μέσα από τις κινηματογραφικές και θεατρικές του δημιουργίες.
«Την ώρα που οι πολιτικοί προσπαθούν να αναδείξουν τη χώρα μας και το εθνικό μας πρόβλημα, κάποιοι άλλοι, από κάποιες άλλες επάλξεις, όπως καλή ώρα ο Μιχάλης Κακογιάννης, μπόρεσαν να αναδείξουν αυτή τη μικρή χώρα στο παγκόσμιο πολιτιστικό στερέωμα με αυτά αριστουργήματα»
Νίκος Νουρής
«Από σήμερα η πλατεία αυτή, που βρίσκεται στην καρδιά της Λεμεσού, στη σύγκληση σημαντικών και εμβληματικών σημείων της πόλης, του παλιού λιμανιού, του Κάστρου, του πάρκου της επίχωσης του μόλου και της μαρίνας, θα αποτελεί μόνιμη υπενθύμιση σε κάθε επισκέπτη της πολιτιστικής αξίας της Λεμεσού, αξία που της προσέδωσαν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών της πόλης, με κορυφαίο τον μεγάλο Μιχάλη Κακογιάννη», ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος.
Ο κ. Νικολαΐδης, δεν παρέλειψε να προβεί και σε κάποιες μεγάλες εξαγγελίες, αναφέροντας ότι σύντομα θα κινηθούν οι διαδικασίες για μια μνημειακή κατασκευή στο χώρο της πλατείας, που θα αναφέρεται στον Μιχάλη Κακογιάννη και το έργο του ενώ, όπως είπε, στις σκέψεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι και η καθιέρωση ενός ετήσιου φεστιβάλ θεάτρου και κινηματογράφου προς τιμήν του σκηνοθέτη, όπως και η δημιουργία ενός μουσείου για την ζωή και το έργο του.
Δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου
Στην ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών, άδραξε και την ευκαιρία να προβάλει και να «αναλύσει» και την πολιτική στήριξης του Υπουργείου του και γενικότερα της κυβέρνησης, προς την τοπική Αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση άλλαξε τις πόλεις και τις κοινότητες μας μέσα από ολιστικές και όχι αποσπασματικές παρεμβάσεις… είτε αυτές αφορούν την πολεοδομία, είτε τον πολιτισμό, είτε ακόμα και την κοινωνία, στην κοινωνική διάσταση των θεμάτων».
Αναφέρθηκε, δε, ο κ. Νουρής και στο περιβόητο Τοπικό Σχέδιο Περιοχής Κέντρου της Λεμεσού το οποίο, θα έπρεπε να είχε δημοσιευτεί εδώ και πολλά χρόνια, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα, σημειώνοντας πως αυτή η πολεοδομική παρέμβαση, «όχι μόνο θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην Λεμεσό, αλλά κυρίως θα εξορθολογήσει πολλές στρεβλώσεις που σήμερα παρατηρούνται».
Στις «ολιστικές παρεμβάσεις» και η σύνδεση παραλιακού-Ρούσβελτ;
Εκείνο που δεν αναφέρθηκε είναι το μεγάλο ζήτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα και αφορά την τελική σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου με την Φραγκλίνου Ρούσβελτ. Πέντε λεπτά δρόμος από την Πλατεία Μιχάλη Κακογιάννη.
Ένα έργο καίριας σημασίας για τη Λεμεσό που έχει σκαλώσει στην γραφειοκρατία της κρατικής μηχανής αλλά και την ανακολουθία μεταξύ λόγων και πράξεων όταν η κυβέρνηση εμπλέκεται σε έργα που αφορούν την Λεμεσό.
Διαδικασίες που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό και αφορούν έργο που καλύπτει μια απόσταση 200 μέτρων (λίγο πριν από την εκκλησία Αγίου Αντωνίου μέχρι και την ΚΕΟ), προκαλώντας ταλαιπωρία σε χιλιάδες πολίτες που κατοικούν ή εργάζονται στην περιοχή ή είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν καθημερινά τον δρόμο για τις διακινήσεις τους.
Μετά από πολλές συζητήσεις, το Υπουργείο είχε εξαγγείλει πριν από δύο περίπου χρόνια στην Βουλή, ότι η έναρξη των κατασκευαστικών έργων για τη 2η φάση της σύνδεσης της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον παραλιακό, προγραμματιζόταν να ξεκινήσει το 2022. Όπως είχε αναφερθεί, το Υπουργείο βρισκόταν ήδη σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την απαλλοτρίωση τεμαχίων ή την μετακίνηση χρηστών τουρκοκυπριακών υποστατικών, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
Τελειώνει όμως και το 2023 και ακόμα δεν έχει γίνει το παραμικρό, οπότε για ποιες ολιστικές παρεμβάσεις και ώθηση της ανάπτυξης της Λεμεσού μπορούμε να μιλάμε;
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα σχέδια, ο δρόμος θα μετακινηθεί νότια της εκκλησίας Αγίου Αντωνίου, έτσι ώστε να απελευθερωθεί ο μπροστινός χώρος ο οποίος, μαζί με τον εξωτερικό χώρο του απέναντι τεμένους θα αποτελέσει μια νέα δημόσια πλατεία, την Πλατεία Ειρήνης, με συμβολικό χαρακτήρα.