Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΑρχαίους τάφους έφεραν στο φως τα έργα του ΣΑΛΑ στην Τζιαμούδα

Αρχαίους τάφους έφεραν στο φως τα έργα του ΣΑΛΑ στην Τζιαμούδα

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Μια ακόμα επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι όλο το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού και ιδιαίτερα το τμήμα από το Μεσαιωνικό Κάστρο και βορειότερα, κρύβει κάτω από το έδαφος σημαντικές αρχαιότητες, αποτελούν τα νέα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην διάρκεια των αντιπλημμυρικών έργων που γίνονται αυτή την περίοδο σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Συγκεκριμένα, στην διάρκεια των εργασιών που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή της Τζιαμούδας και ειδικότερα στην συμβολή των οδών Ελλάδος και Ναβαρίνου, οι εργάτες και τα σκαπτικά μηχανήματα έπεσαν σε κενό μέσα από το οποίο ήρθε στο φως αριθμός αρχαίων τάφων, γεγονός που κινητοποίησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Από περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις στον χώρο προέκυψε, όπως πληροφορούμαστε, ότι οι τάφοι ανάγονται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1200 π.Χ.) ενώ από τους τάφους που εντοπίσθηκαν παραλήφθηκαν οστά και κάποια κτερίσματα τα οποία αξιολογούνται κατάλληλα από του αρμόδιους αρχαιολόγους.

Παράλληλα, λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προβαίνουν και στην ενδεδειγμένη διερεύνηση της περιοχής αφού θεωρείται βέβαιο ότι οι τάφοι που έχουν βρεθεί αποτελούν μέρος αρχαίου νεκροταφείου.

Limassol Today - 1 01e

Να θυμίσουμε ότι πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα όταν γίνονταν οδικά έργα για διαμόρφωση της διασταύρωσης των οδών Γλάδστωνος και Αγίας Φυλάξεως, είχαν αποκαλυφθεί και πάλι σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Το πιθανό ενδεχόμενο του εντοπισμού αρχαιοτήτων στην διάρκεια των σημερινών έργων αντιπλημμυρικής αναβάθμισης της περιοχής, ήτα κάτι το οποίο είχε υπόψη του και απασχόλησε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων γι’ αυτό και από την αρχή διεξαγωγής των εργασιών, το ΣΑΛΑ είχε φροντίσει να είναι παρών και αρχαιολόγος για σκοπούς ειδικής επίβλεψης και καλύτερης επιτήρησης των εργασιών ώστε αν παρίστατο ανάγκη να υπάρξει έγκαιρη επέμβαση, όπως και έγινε.

Ο εντοπισμός των τάφων, πάντως, δεν επηρέασε την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων τα οποία, όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του ΣΑΛΑ Γιάννης Τσουλλόφτας, διεξάγονται  περιμετρικά του χώρου όπου εντοπίσθηκαν οι αρχαιότητες. Οι εργασίες στα επίμαχα σημεία θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που γίνεται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Limassol Today - 2 01f

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης