Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΧελώνες Καρέτα-Καρέτα ξεναγούν στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού (φώτος)

Χελώνες Καρέτα-Καρέτα ξεναγούν στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού (φώτος)

Τα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί στο μεσαιωνικό κάστρο, στο παλιό λιμάνι, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, στην Πλατεία Ηρώων, έξω από την Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στην περιοχή του παραθαλάσσιου πολυλειτουργικού πάρκου, στο Δημόσιο Κήπο και την περιοχή του Εναερίου.

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Ρόλο οδηγού-ξεναγού στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Λεμεσού έχουν αναλάβει δέκα χελώνες Καρέτα-Καρέτα. Πρόκειται για γλυπτά μήκους ενός μέτρου που φιλοτεχνήθηκαν από συμπολίτες μας καλλιτέχνες, τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε ισάριθμα σημεία και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, διευκολύνουν και προσφέρουν ενημέρωση στους επισκέπτες της πόλης.

Τα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί στο μεσαιωνικό κάστρο, στο παλιό λιμάνι, στην Πλατεία Πανεπιστημίου, στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (μπροστά από την Επαρχιακή Διοίκηση), στην Πλατεία Ηρώων, έξω από την Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και στην περιοχή του παραθαλάσσιου πολυλειτουργικού πάρκου, στο Δημόσιο Κήπο και την περιοχή του Εναερίου.

Στην βάση όλων των γλυπτών, υπάρχει ηλεκτρονικός κωδικός (QR code), τον οποίον ο επισκέπτης μπορεί να σαρώσει με το κινητό του και να ενημερωθεί για το σημείο όπου βρίσκεται και ταυτόχρονα  να καθοδηγηθεί προς το σημείο όπου βρίσκεται το επόμενο γλυπτό, καλύπτοντας έτσι μια κυκλική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού.

Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία που συνδυάζει την τεχνολογία, την καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και την ευαισθητοποίηση σε ότι αφορά στην προστασία της χελώνας Καρέτα-Καρέτα, ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού και υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Λεμεσού.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη η οποία περιλάμβανε και ξενάγηση, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΛ, Τώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα υποστηρικτικό έργο το οποίο θα βοηθήσει, όχι μόνο τους ξένους τουρίστες αλλά και τους επισκέπτες της Λεμεσού από άλλες πόλεις, αλλά κυρίως τους τουρίστες από κρουαζιερόπλοια, ο αριθμός των οποίων, όπως σημείωσε, έχει αυξηθεί θεαματικά.

Εκ μέρους των καλλιτεχνών που φιλοτέχνησαν τα γλυπτά, η Δάφνη Τριμικλινιώτου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ευκαιρία που δόθηκε από την ΕΤΑΛ να συμβάλουμε και εμείς στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για την καταστροφή που υπάρχει στο περιβάλλον, στις χελώνες και όχι μόνο», επισημαίνοντας το γεγονός ότι αυτή η καταστροφή έχει προκληθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο και «ο καθένας μας πρέπει να αντιληφθεί την ευθύνη που φέρει και με κάθε τρόπο να συμβάλουμε ώστε να διορθώσουμε ότι διορθώνεται και να περισώσουμε ότι περισώζεται». Η δημιουργία των χελωνών, όπως ανέφερε η Δάφνη Τριμικλινιώτου, αποτελεί για τους καλλιτέχνες μια κραυγή αγωνίας, ένα μήνυμα SOS και μια έκκληση για να επικρατήσει η λογική αν θέλουμε να έχουμε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Στην διάρκεια της διάσκεψης, έγινε και ενημέρωση και για άλλες δράσεις που προγραμματίζει για φέτος η ΕΤΑΛ, όπως η τοποθέτηση δέκα ποδηλάτων γυμναστικής στην περιοχή Εναερίου, το «Σπίτι του χαλλουμιού» στο Πισσούρι, η λειτουργία Εικαστικού Κέντρου στην Λάνια που θα φιλοξενεί ξένους καλλιτέχνες, η δημιουργία παρατηρητηρίων βόρεια της περιοχής Αγίου Αθανασίου και στην περιοχή του φράγματος Γερμασόγειας, αλλά και η δημιουργία κάποιων υποδομών με στόχο την ανάδειξη των περιοχών  Ακρούντας και Φοινικαριών.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης