Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους
Τον περασμένο Νοέμβρη οι οργανωμένοι κάτοικοι του κέντρου της πόλης τα «έψαλλαν» στον Δήμαρχο και στους ιθύνοντες του Δήμου αλλά και στην Αστυνομία, για τα όσα παράνομα και απαράδεκτα συμβαίνουν έξω και γύρω από τα σπίτια τους εξ’ αιτίας της ασυδοσίας που επικρατεί με την παράνομη λειτουργία των νυκτερινών κέντρων.
Είχαν κληθεί όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι σε Συνέλευση του Συνδέσμου Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου και είδαν και άκουσαν την αγανάκτηση αυτών των ανθρώπων να ξεχειλίζει για την προκλητική ανοχή και αδιαφορία που επιδεικνύουν μεταθέτοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, με αποτέλεσμα τα προβλήματα συνεχώς να διαιωνίζονται. Προβλήματα που έχουν να κάνουν ιδιαίτερα με την μετάδοση μουσικής σε ανεξέλεγκτα ντεσιμπέλ και γενικότερα την ηχορύπανση, κυρίως τις Παρασκευές και τα Σάββατα.
Το βασικό αίτημα που είχε τεθεί, ήταν η κήρυξη της περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης ως κορεσμένης από χρήσεις, να μην δίνονται άλλες άδειες για μετάδοση μουσικής και να κλείσουν εκείνα τα κέντρα που δεν έχουν πολεοδομική, οικοδομική ή άλλες άδειες.
Και βέβαια οι κάτοικοι που βιώνουν εδώ και χρόνια αυτή την κατάσταση, δεν περίμεναν ότι θα έβρισκαν το δίκιο τους. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που τα έλεγαν, χωρίς αποτέλεσμα. Ωστόσο, φεύγοντας από εκείνη την συγκέντρωση, μέσα από τις θέσεις που είχαν διατυπωθεί και από τον Δήμο και από την Αστυνομία, κρατούσαν μια ελπίδα ότι, αυτή την φορά κάτι θα μπορούσε να γίνει.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, δηλώνοντας κατανόηση στα παράπονα των κατοίκων του κέντρου της πόλης, είχε αναφέρει ότι από τις Υπηρεσίες του Δήμου είχαν καταγραφεί 11 νυχτερινά κέντρα που παρανομούν με διάφορους τρόπους και ότι έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για να οδηγηθούν στο δικαστήριο. Διαβεβαίωσε ο κ. Νικολαΐδης ότι μέχρι την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, θα ζητήσει την έκδοση διαταγμάτων αναστολής της λειτουργίας τους.
Ο δε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, αναφερόμενος ειδικά στο πρόβλημα της ηχορύπανσης, υπέδειξε ότι με νομοθεσία του 2017, ο έλεγχος της ηχορύπανσης μετατέθηκε από την Αστυνομία στις Τοπικές Αρχές οι υπηρεσίες των οποίων όμως δεν εργάζονται μετά τις 3 το μεσημέρι, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει ο Δήμος να καταρτίσει ένα πρόγραμμα δράσης και όπου θεωρεί ότι χρειάζεται και την συνδρομή της Αστυνομίας, θα την έχει.
Τους κακοφαίνεται που διαμαρτύρονται οι κάτοικοι
Όχι μόνο δεν είχε κανένα αποτέλεσμα εκείνη η συνάντηση με τον Δήμο και την Αστυνομία αλλά «τους κακοφάνηκε κιόλας γιατί ήταν έντονοι στις θέσεις και τις διαμαρτυρίες τους οι επηρεαζόμενοι πολίτες που συμμετείχαν στην συνέλευση…», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Limassol today η Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατοίκων και Φίλων Ιστορικού Κέντρου, Μελίνα Σχοινή.
«Κοίμησαν το θέμα, και δήθεν θα κινηθούν δικαστικά εναντίον όσων παρανομούν και δημιουργούν τα προβλήματα, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και εμείς που ακόμα κατοικούμε στο κέντρο της πόλης συνεχίζουμε να υποφέρουμε και κανένας υπεύθυνος δεν ενδιαφέρεται πραγματικά».
Ιδιαίτερα τις προηγούμενες μέρες, με το πρόσχημα του καρναβαλιού η κατάσταση είχε ξεφύγει αφού, όπως σημειώνει η κ. Σχοινή, «πέραν από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις του Δήμου, ο κάθε ιδιοκτήτης-διαχειριστής μπαρ και συναφών επιχειρήσεων, ανενόχλητα διοργάνωνε πάρτι και έκανε ότι ήθελε».
Ενδεικτικά αναφέρεται σε street party με d j που διοργανώθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τις 8 το βράδυ μέχρι τις μεταμεσονύκτιες ώρες (αλήθεια, με ποιου την άδεια και με ποια κριτήρια;) από ιδιωτική εταιρεία η οποία είχε κάνει και σχετική διαφήμιση.
Παίρνει το αυτιστικό παιδί του και φεύγουν από το σπίτι τους
Τα προβλήματα που ταλανίζουν το κέντρο της πόλης από την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη λειτουργία κάποιων νυκτερινών κέντρων, αντικατοπτρίζεται και στην περίπτωση οικογένειας με παιδί που υποφέρει από σοβαρής μορφής αυτισμό.
Συγκεκριμένα, στο ισόγειο του κτηρίου όπου διαμένει η οικογένεια (σε κοντινή απόσταση από το Δημαρχείο), λειτουργεί μπαράκι που μεταδίδει μουσική στην διαπασών προκαλώντας πολλή φασαρία και όπως μας καταγγέλθηκε, λόγω της ανυπόφορης κατάστασης που υπάρχει, ο πατέρας υποχρεώνεται κάθε βράδυ να ξεσπιτώνεται μαζί με το παιδί του, προκειμένου να το προστατέψει και επιστρέφει μετά τα μεσάνυκτα, όταν στον συγκεκριμένο χώρο διασκέδασης, σβύσουν τα φώτα και σταματήσει η μουσική.
Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά με αυτισμό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους έντονους ήχους και θορύβους που σε αρκετές περιπτώσεις τους προκαλούν ακραίες αντιδράσεις, επιδεινώνοντας την κατάσταση τους.
Ο άνθρωπος, αποτάθηκε στον Δήμο και ανέφερε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει αλλά η απάντηση που του δόθηκε είναι ότι δεν μπορούν να άμεσα να κάνουν κάτι και ότι θα προσφύγουν σε δικαστικά μέτρα…
Τρέχα γύρευε δηλαδή…. αφού είναι γνωστό πόσο χρονοβόρες και συνήθως χωρίς αποτέλεσμα είναι τέτοιου είδους διαδικασίες.