Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΧρονοδιαγράμματα για ΟΕΔΑ και ενεργειακό κέντρο Βασιλικού σε σύσκεψη στο Προεδρικό

Χρονοδιαγράμματα για ΟΕΔΑ και ενεργειακό κέντρο Βασιλικού σε σύσκεψη στο Προεδρικό

Τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή μέτρων που θα επιλύσουν προβλήματα στην περιοχή Βασιλικού και στη βιομηχανική περιοχή Πεντακώμου-Καλαβασού, τέθηκαν χθες το πρωί σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χρστοδουλίδη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργου Παπαναστασίου, και του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρου Ξενοφώντος, καθώς και των Προέδρων των εννέα κοινοτήτων Βασιλικού που επηρεάζονται.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέμεινε στα χρονοδιαγράμματα και ότι οι υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν να τα τηρήσουν. Από πλευράς των επηρεαζόμενων κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής τους Επιτροπής και Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαβασού, Λευτέρης Φωκάς, εξέφρασε την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα της σύσκεψης, αναφέροντας ότι υπήρξε θετικό κλίμα.

Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συζήτηση στη σύσκεψη με τις κοινότητες του Βασιλικού, όπου έγινε η ανταλλαγή απόψεων, αφού οι κοινότητες έθεσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τη συγκέντρωση βαριάς βιομηχανίας στην περιοχή τους και με την παρουσία του ενεργειακού κέντρου και των κινδύνων που περικλείει.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι ένα από τα σοβαρά θέματα στην περιοχή είναι η ασφάλεια, λόγω της ύπαρξης του ενεργειακού κέντρου, η οποία αναβαθμίζεται με τα μέτρα που αποφασίστηκε να ληφθούν. «Έχει αποφασιστεί μέσα στον επόμενο χρόνο να υπάρξει περίφραξη του χώρου», είπε και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξει αναβάθμιση με την φυσική παρουσία ατόμων που θα είναι εξειδικευμένοι στο θέμα ασφάλεια». Παράλληλα, είπε, η αστυνομία θα έχει ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή, μέχρι να ολοκληρωθεί η περίφραξη.

«Όσον αφορά την ασφάλεια με την έννοια επεισοδίων και περιστατικών, θα υπάρξει μία συγκέντρωση σε συγκεκριμένες εταιρείες που είναι μέσα στον χώρο και δεν ανήκουν στην κατηγορία ΣΕΒΕΖΟ, που είναι οι εταιρείες που κατά κύριο λόγο ασχολούνται με το θέμα ενέργεια», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Παπαναστασίου.

Σημείωσε, ακόμα, ότι και οι υπόλοιπες εταιρείες που βρίσκονται εκεί «θα πρέπει να αναβαθμίσουν και τον εαυτό τους,  δηλαδή θα πρέπει οι διαδικασίες τους να συνάδουν με τις οδηγίες ΣΕΒΕΖΟ ώστε να μπορέσει να υπάρξει ασφάλεια στην περιοχή».

Σε ερώτηση ποια ακριβώς μέτρα αφορούν τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν, ο Υπουργός ανέφερε ότι αφενός αφορούν στην αναβάθμιση του ΟΕΔΑ, αφετέρου στην περίφραξη του ενεργειακού κέντρου, αλλά και στην αστυνόμευση. Εξήγησε ότι «η αστυνόμευση θα ενισχυθεί άμεσα αλλά και μετά την περίφραξη θα υπάρχει φυσική παρουσία εντός του ενεργειακού κέντρου με ένα ειδικό κέντρο αστυνόμευσης το οποίο ουσιαστικά θα παρακολουθεί ακριβώς τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου και την προστασία του από προκλήσεις που μπορεί να υπάρξουν, γιατί είναι και ένας στόχος του ενεργειακού κέντρου».

Σε ερώτηση για τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των μέτρων, ο Υπουργός είπε ότι  τα περισσότερα χρονοδιαγράμματα θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ κάποια που αφορούν στην αστυνόμευση και την περίφραξη του ενεργειακού κέντρου θα είναι εντός της νέας χρονιάς. 

Από την πλευρά του ο κ. Φωκάς, παρουσιάστηκε ικανοποιημένος κατά τις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, αναφέροντας ότι «έχουν μπει χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του προβλήματος στον ΟΕΔΑ Λεμεσού» και ότι «όλα τα υπόλοιπα θέματα συζητήθηκαν και θα δοθούν λύσεις σύντομα».

«Το μόνο που εκκρεμεί είναι το θέμα του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή Καλαβασού και θα αναμένουμε τους αρμόδιους λειτουργούς να το μελετήσουν και να μας φέρουν τις απόψεις τους», πρόσθεσε. Υπογράμμισε, όμως, ότι οι κοινότητες δε θα δεχθούν στην περιοχή εργοστάσιο ασφάλτου.«Δεν θα αποδεχθούμε στην περιοχή μας εργοστάσια ρυπογόνα και κυρίως εργοστάσια ασφάλτου, έχουμε φιλοξενήσει αρκετά εργοστάσια και θεωρούμε ότι η περιοχή μας είναι η πιο ρυπογόνα στην Κύπρο», είπε.

Σε ερώτηση αν είναι προσβλέπει σε επίλυση των προβλημάτων στον ΟΕΔΑ, είπε ότι υπήρχε θετικό κλίμα και γι’ αυτό δίνουν πίστωση για υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι κοινότητες έχουν λάβει έγκριση ώστε ο εκπρόσωπος που θα καθορίσουν να μπορεί να επισκέπτεται το εργοστάσιο ανά πάσα στιγμή για να παρακολουθεί την κατάσταση.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης