Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔεν ιδρώνει αυτί στον δήμο για τις παρανομίες στον Δημοτικό Κήπο

Δεν ιδρώνει αυτί στον δήμο για τις παρανομίες στον Δημοτικό Κήπο

Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια και υποσκελίζουν με τον πλέον προκλητικό τρόπο ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, όχι μόνο τους πολίτες και τους οργανωμένους, περιβαλλοντικούς, επαγγελματικούς και άλλους φορείς, αλλά και την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και υπηρεσίες.

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Στην καθολική αντίδραση που εδώ και μέρες εκφράζεται με επιστολές και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα όσα αυθαίρετα και καταστροφικά συντελούνται στον Δημοτικό Κήπο (μετά τη συμφωνία του Δήμου με ιδιωτική εταιρεία), οι δημοτικοί άρχοντες, όχι μόνο σφυρίζουν αδιάφορα αλλά προσπαθούν, με λόγια και έργα, να πείσουν ότι οι πάντες επιδιώκουν να δημιουργήσουν προβλήματα και να βάλουν εμπόδια στην «ανάπτυξη και την πρόοδο» της πόλης.

Σε αυτούς τους «εχθρούς της πόλης», συγκαταλέγει ο Δήμος Λεμεσού, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Περιβάλλοντος, το ΕΤΕΚ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου, τα Πανεπιστήμια Κύπρου, Λευκωσίας, Frederick και Νεάπολης, το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, περιβαλλοντικές οργανώσεις, και οι χιλιάδες πολίτες που έχουν δημιουργήσει την Ομάδα «Ο Κήπος εν δικός μας».

Φορείς και Υπηρεσίες που τεκμηριωμένα και βάση τις σχετικές νομοθεσίες, υποδεικνύουν στον Δήμαρχο και γενικότερα στον Δήμο ότι τα έργα που γίνονται στον Δημοτικό Κήπο για αναβάθμιση του παιδότοπου, διέπονται από παράνομες ενέργειες, καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και πρέπει άμεσα να σταματήσουν.

Δεν ιδρώνει όμως το αυτί του κ. Νικολαΐδη και, δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, ούτε και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου που φαίνεται ότι αβασάνιστα, με την έγκριση και την ψήφο τους, αφήνουν να εφαρμόζονται τακτικές και νοοτροπίες οι οποίες, κάθε άλλο παρά ωφελούν την πόλη και τους πολίτες.

Μέλη της Ομάδας «Ο Κήπος εν δικός μας», πήγαν στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και παρέδωσαν στον Δήμαρχο και του Δημοτικούς Συμβούλους, υπόμνημα με τις θέσεις των πολιτών αλλά και επιστολές του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Περιβάλλοντος, στις οποίες υποδεικνύονται οι παράνομες και καταστροφικές εργασίες στον Κήπο και γίνονται σχετικές επισημάνεις για το τι θα πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής.

Δήμαρχος και Δημοτικό Συμβούλιο, είναι ως να μην έλαβαν γνώση αυτών των υποδείξεων και επισημάνσεων και σίγουρα, δεν τις έχουν λάβει υπόψη.

Παρανομίες επί παρανομιών

Το Τμήμα Δασών, όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του, ετοιμάζει τους «φακέλους των υποθέσεων εναντίον του Δήμου και του εργολάβου για λήψη μέτρων σύμφωνα με τις πρόνοιες της δασικής νομοθεσίας».

Όπως διευκρινίζεται, μετά από την διερεύνηση της υπόθεσης από λειτουργούς του Τμήματος, εντοπίστηκαν οι πιο κάτω παραβάσεις για τις οποίες οι παραβάτες θα καταγγελθούν:

α) διάνοιξη αυλακιού βάθους μεγαλύτερου των τριάντα εκατοστόμετρων (30 εκ.) σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μέτρου από την περιφέρεια του κορμού χωρίς άδεια

β) πρόκληση ζημίας σε δέντρα

γ) μεταφορά δασικού προϊόντος χωρίς άδεια

δ) διάπραξη αδικήματος με τη συγκατάθεση, συνενοχή ή έγκριση ή βοήθεια

Από την πλευρά του, το Τμήμα Περιβάλλοντος, διαπιστώνει κάποιες επιπλέον παρανομίες αφού, όπως αναφέρει, ότι δεν του είχε υποβληθεί καμιά σχετική Έκθεση Πληροφοριών που να αφορά την συγκεκριμένη ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Οδηγίας «Interpretation of definitions of categories of annex I and II of the EIA Directive (2015), η εν λόγω ανάπτυξη θεωρείται «Θεματικό Πάρκο».

Κατά συνέπεια, όπως υποδεικνύει το Τμήμα Περιβάλλοντος, «η εν λόγω ανάπτυξη εμπίπτει στο Παράρτημα ΙΙ των Περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο του 2018-2021». Ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα διερευνήσει το θέμα με την αδειοδοτούσα Αρχή.

Να θυμίσουμε ότι τις αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες στον Δημοτικό Κήπο έχουν επισημάνει με σχετικές ανακοινώσει τους τόσο το ΕΤΕΚ όσο και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ο οποίος ζήτησε και την παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών για αναστολή των εργασιών «θέτοντας τέλος στη διολίσθηση που παρατηρείται, η οποία λόγω άγνοιας, αδιαφορίας ή και εμμονής συγκεκριμένων προσώπων, διαιωνίζεται εις βάρος της ποιότητας του Δημοτικού Κήπου Λεμεσού».

Διευρύνεται η Ομάδα πολιτών «Ο Κήπος εν δικός μας»

Η Ομάδα πολιτών «Ο Κήπος εν δικός μας», πέραν από το υπόμνημα που παρέδωσε στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, πραγματοποίησε χθες Σάββατο, μια δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Κήπου με την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών όλων των ηλικιών.

Στιγματίζοντας το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να αφήσει μια ιδιωτική εταιρεία να επέμβει στον Δημοτικό Κήπο και να «αναβαθμίσει» δύο παιδότοπους με τα δικά της κριτήρια, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, χωρίς ολοκληρωμένο masterplan, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χωρίς προσφορές, χωρίς διαφάνεια, χωρίς όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις, η Ομάδα πολιτών στήνει στον τοίχο τον Δήμο ο οποίος «παρά την καταγγελία του Τμήματος Δασών, τις διαπιστώσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος, την Διοικητική Προσφυγή που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου, τις αντιδράσεις από θεσμούς, συμβούλους του κράτους, πανεπιστήμια και σύνολα εγνωσμένου κύρους, συνεχίζει τα έργα ρίχνοντας μπετόν».

Η Ομάδα πολιτών «Ο Κήπος εν δικός μας» απαιτεί:

1. Άμεση αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών.

2. Δημόσια διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τους τοπικούς φορείς και επηρεαζόμενες ομάδες δημοτών.

3. Ολοκληρωμένο masterplan (γενικό σχέδιο διάταξης) για όλο τον Κήπο, το οποίο θα βασιστεί στον ευρύτερο σχεδιασμό της πόλης και το ενιαίο σχέδιο περιοχής, καθώς και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

4. Διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να επεμβαίνει στον δημόσιο χώρο, καθώς και διαφάνεια ως προς τα αναλυτικά ποσά που διατίθενται μέσω δωρεών.

Πολυπληθής δεύτερη διαμαρτυρία στον κήπο

Με συνθήματα όπως: “Εσυγχίσαν το GREEN με το ΚΟΥΓΚΡΙΝ”, “Ο Κήπος εν Δικός μας, εμάς και των παιδιών μας”, “Δεν θέλουμε λεφτά, φυτέψετε δεντρά”, “Σώστε τον Κήπο από το Δήμο” έγινε η δεύτερη διαμαρτυρία στον δημόσιο κήπο. Η εντυπωσιακή ανταπόκριση των πολλών εκατοντάδων κόσμου είναι γεγονός που αναδεικνύει ότι, όχι μόνο ο κήπος αφορά πάρα πολλούς, αλλά πως αν μια δημοτική απόφαση βρίσκει μια τόσο μαζική και δυνατή αντίδραση, δεν μπορεί να υπερκαλυφθεί από άλλες ανακοινώσεις αιτιολόγησης και άλλοθι.

“ΈΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΌΣ ΧΏΡΟΣ ΙΔΙΑΊΤΕΡΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉΣ ΣΗΜΑΣΊΑΣ ΜΕΤΑΤΡΈΠΕΤΑΙ ΣΕ ΤΣΙΜΕΝΤΈΝΙΟ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΈΝΟ “ΘΕΜΑΤΙΚΌ ΠΑΙΔΌΤΟΠΟ”. ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΈΣ ΤΩΝ ΈΡΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΟΙΧΊΣΟΥΝ €1.7 ΕΚ. ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΑΠΕΥΘΕΊΑΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΔΩΡΗΤΈΣ ΧΩΡΊΣ ΕΜΠΛΟΚΉ ΣΤΑ ΔΗΜΌΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ.”

Limassol Today - 313425292 110897068490345 6729655123211399537 N

Μέσα από τις «Αλήθειες» του Δήμου προκύπτει η παραδοχή παρανομιών

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση που κυκλοφόρησε το απόγευμα της Παρασκευής, ο Δήμος Λεμεσού, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επικαλούμενος τρεις δικές του «αλήθειες», μέσα από τις οποίες όμως, ο καθένας μπορεί να διακρίνει ότι τελικά αποτελούν επιβεβαίωση των παρανομιών (με βάση τις επισημάνσεις του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Περιβάλλοντος) αλλά και του ετσιθελισμού που χαρακτηρίζει αυτές τις αποφάσεις και ενέργειες του Δήμου, όπως επανειλημμένα έχει υποδειχθεί από ομάδες πολιτών και οργανωμένους φορείς της πόλης.

Από την υπερφλύαρη και υπεροπτικ,ή όπως χαρακτηρίστηκε από τα ενεργά σύνολα, ανακοίνωση του Δήμου, επισημαίνουμε τα ακόλουθα που αφορούν στην ουσία του όλου ζητήματος…

ΠΡΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Δημόσια διαβούλευση σε σχέση με τον παιδότοπο

Για τμήμα του δημοσίου κήπου όπου υπήρχε ήδη παιδότοπος ο οποίος χρειαζόταν ανανέωση ώστε να πληροί όλες τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, προτάθηκε στο Δήμο Λεμεσού από μια ομάδα ανθρώπων που ζουν με τις οικογένειες τους και εργάζονται στη Λεμεσό,  να αναλάβουν πλήρως με ιδιωτική δωρεά την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του υφιστάμενου παιδότοπου.

Πριν από την εξέταση και αποδοχή της δωρεάς, οι δωρητές ανέθεσαν σε μελετητική ομάδα αποτελούμενη από προσοντούχους επαγγελματίες (αρχιτέκτονα, μηχανικό και ειδικό τοπίου), μέλη του ΕΤΕΚ, την εκπόνηση λεπτομερών σχεδίων αναβάθμισης του παιδότοπου περιλαμβανομένης και της εφαρμογής όλων των απαιτούμενων προτύπων ασφαλείας, σε σχέση τόσο με το δάπεδο όσο και με τον εξοπλισμό (παιχνίδια).

Εφόσον τα παραπάνω έτυχαν μελέτης, που διήρκησε πέραν των 2 ετών, και έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου, η πρόταση για την παραχώρηση της δωρεάς για αναβάθμιση του παιδότοπου τέθηκε ενώπιων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου το οποίο ομόφωνα αποφάσισε την αποδοχή της χωρίς την οποιαδήποτε ανάγκη για δημόσια διαβούλευση λόγω της φύσης του έργου και εφόσον δεν πρόκειται για αλλαγή χρήσης στην εν λόγω περιοχή του δημοσίου κήπου.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Απαιτούμενες άδειες /εγκρίσεις    

Οι Δήμοι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, μεριμνούν για την συντήρηση/αναβάθμιση υφιστάμενων πλατειών/παιδότοπων κάτι για το οποίο δεν απαιτείται αδειοδότηση, παρόλο που όλες οι σχετικές εργασίες ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Δήμου.

ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Επιπτώσεις στο περιβάλλον και υλικά

Οι υπό εκτέλεση εργασίες αφορούν στην αναβάθμιση υφιστάμενου παιδότοπου κατά τρόπο που να πληροί τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας με παραδοσιακά παιχνίδια (κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες, σχοινιά) και άλλες πιο σύγχρονες ξύλινες κατασκευές και όχι στη δημιουργία θεματικού πάρκου (τύπου λούνα παρκ με μεγάλες μηχανικές κατασκευές και τρενάκια υψηλών εντάσεων και αδρεναλίνης).

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο κατά την υλοποίηση οι υπεύθυνοι μελετητές μεριμνούν τόσο για την προστασία  των υφιστάμενων δέντρων όσο και για τον πρόσθετο εμπλουτισμό του πρασίνου. Λαμβάνοντας  υπόψη την ιδιαιτερότητα του χώρου, πέραν της καθημερινής επίβλεψης από τους μελετητές, διενεργούνται τακτικός έλεγχος και εποπτεία από τον γεωπόνο του Δήμου με βάση οδηγίες του Τμήματος Δασών.                                     

Το πράσινο ενισχύεται ακόμα περισσότερο, με τη φύτευση πολλών χιλιάδων επιπλέον θάμνων και φυτών ενώ διευκολύνεται η φροντίδα τους με την εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος και διαδρόμων για την δυνατότητα κλαδέματος/φροντίδας κλπ.

Μετά τις υποδείξεις από το Τμήμα Δασών για συγκεκριμένα σημεία, τα σχέδια αναθεωρήθηκαν για αυτές τις περιπτώσεις και παράλληλα έγινε και μια πιο γενική αναθεώρηση, προκειμένου να δοθεί ακόμη περισσότερος χώρος στο έδαφος από αυτόν που ορίζει ο νόμος.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης