Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔιεθνές τουριστικό ενδιαφέρον για τις καταδυτικές διαδρομές της Λεμεσού

Διεθνές τουριστικό ενδιαφέρον για τις καταδυτικές διαδρομές της Λεμεσού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Μια σειρά από καταδυτικές διαδρομές στην θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, οι οποίες μετά και την σχετική προβολή στο εξωτερικό, έχουν αρχίσει να προσελκύουν διεθνές ενδιαφέρον, έχει δημιουργήσει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, στα πλαίσια της ανάπτυξης και προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού.

Παρουσιάζοντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη αυτή την πτυχή της δραστηριότητας της ΕΤΑΛ, ο Πρόεδρος Τώνης Αντωνίου και η Διευθύντρια της Εταιρείας, Μαρία Στυλιανού, αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε τρεις καταδυτικές διαδρομές και μια κολυμβητική στην θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή «Δασούδι». Ειδικότερα, πρόκειται για την γραμμική, αμφίδρομη, κολυμβητική διαδρομή με αναπνευστήρα στη ρηχή παράκτια ζώνη, σε βάθος μέχρι 5 μέτρα, που εκτείνεται κατά μήκος των επτά κυματοθραυστών.

Limassol Today - 2 013

Σε ότι αφορά τις άλλες τρεις διαδρομές αυτές είναι:

  • Κυκλική Σπιράλ διαδρομή γύρω από την μηχανότρατα «Constantis» σε βάθος 23-25 μέτρων. Το σκάφος έχει μήκος 23μ και πλάτος 8,5μ. και ο δύτης καλείται να ξεκινήσει από το κήτος του σκάφους που βρίσκεται στον πυθμένα και με σπιράλ κινήσεις να ανέβει προς το κατάρτι της μηχανότρατας.
  • Κυκλική Σπιράλ διαδρομή γύρω από το επιβατικό πλοίο «Lady Thetis» σε μέγιστο βάθος 19 μέτρων. Το πλοίο έχει μήκος 30μ και πλάτος 8μ. Ο δύτης καλείται να ξεκινήσει από το κήτος του πλοίου που βρίσκεται στον πυθμένα και με σπιράλ κινήσεις να ανέβει προς την επιφάνεια.
  • Κυκλική καταδυτική διαδρομή που περιλαμβάνει 11 κατασκευές σε διάφορα μεγέθη και σχήματα σε βάθος πυθμένα από 14 μέχρι 21 μέτρα. Στις κατασκευές έχει αναπτυχθεί πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού από την ΕΤΑΛ, γίνεται  μέσα από τη συμμετοχή της στην Πράξη ΑΝΔΙΚΑΤ «Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού», του Προγράμματος Διασυνοριακής Ελλάδα – Κύπρος, 2014 – 2020, INTERREG V – A.  Περισσότερες πληροφορίες για τους τεχνητούς υφάλους της Λεμεσού,  υπάρχουν στην εφαρμογή τηλεφώνου «Diving Limassol» που δημιούργησε η ΕΤΑΛ και είναι διαθέσιμη δωρεάν στα Apple Store και Google Play.

Limassol Today - C:dcim123goprogopr5918.gpr
C:\DCIM\123GOPRO\GOPR5918.GPR

Προβολή της Λεμεσού από την travel and lifestyle blogger του «Claire’s Itchy Feet»

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΕΤΑΛ διοργανώνει ατομικά ταξίδια δημοσιογράφων από το εξωτερικό στη Λεμεσό με στόχο την προώθηση των σημείων καταδυτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή και ειδικότερα των δύο καταδυτικών υφάλων στην Αμαθούντα και το Δασούδι.

Στα πλαίσια αυτά, όπως ανέφερε στο Limassol today Διευθύντρια της ΕΤΑΛ Μαρία Στυλιανού, φιλοξενήθηκε τον περασμένο μήνα στην Λεμεσό, η Αμερικανίδα travel and lifestyle blogger του «Claire’s Itchy Feet», η οποία είχε την ευκαιρία, όχι μόνο να καταδυθεί σε όλα τα ναυάγια που υπάρχουν στο Δασούδι όπου εντυπωσιάστηκε από την πλούσια θαλάσσια ζωή της περιοχής, αλλά και να ξεναγηθεί στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού και στην περιοχή των Κουμανταροχωριών, αποκομίζοντας, όπως η ίδια ανέφερε, εξαιρετικές εμπειρίες.

Ήδη, όπως έχει διαπιστωθεί, ξεκίνησε να προβάλλει μέσα από άρθρα πλαισιωμένα από οπτικοακουστικό υλικό, την Λεμεσό ως εξαιρετικό καταδυτικό προορισμό αλλά και γενικότερα την πόλη και την επαρχία ως σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό.

Limassol Today - 3 006

Δράσεις περιβαλλοντικής συνείδησης με παιδιά

Στα πλαίσια των δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, η ΕΤΑΛ διοργάνωσε κατά την διάρκεια του 2022 επισκέψεις σε 12 δημοτικά σχολεία όπου έγιναν παρουσιάσεις για την προστασία του βυθού, σε περισσότερους από 600 μαθητές και όπως, επισημαίνεται, η ανταπόκριση των παιδιών ήταν συγκινητική.

Επίσης, την τελευταία εβδομάδα διοργανώθηκαν διαδραστικά εργαστήρια με 540 μαθητές από έντεκα δημοτικά σχολεία της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού, στο χώρο του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου Λεμεσού όπου στήθηκε ειδικός θόλος (τύπου πλανητάριο). Ο θόλος αυτός, όπως εξηγεί η κ. Στυλιανού, αποκτήθηκε μέσω Ευρωπαϊκού κονδυλίου και προσφέρεται για ανάλογες εκδηλώσεις, αφού δημιουργεί ως υποδομή το απαραίτητο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό από μέρους των επισκεπτών.

Τα εργαστήρια περιλάμβαναν προβολή ντοκιμαντέρ 180 μοιρών το οποίο ετοιμάστηκε από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και συζήτηση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου βυθού και τους τεχνητούς υφάλους της Λεμεσού. Στα πλαίσια αυτών των δραστηριοτήτων διοργανώθηκε και καθαρισμός της παραλίας.

Στόχος της όλης δράσης, όπως αναφέρεται, ήταν η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την προστασία της θάλασσας. Η δράση έγινε παράλληλα με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Λεμεσό. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν παράλληλα και για το άθλημα της ιστιοπλοΐας και να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης