Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΑνθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Ζωολογικό Κήπο

Ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τον Ζωολογικό Κήπο

Ένα ακόμα βαρίδι που αφορά την προβληματική λειτουργία του Ζωολογικού Κήπου, έχει επωμισθεί ο Δήμος Λεμεσού, ο οποίος για πολλοστή φορά βρίσκεται εκτεθειμένος, μετά και το τελευταίο περιστατικό που αφορά στο «κρέμασμα» ενός ελαφιού.

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Το ζώο, είχε εντοπισθεί την περασμένη Παρασκευή από επισκέπτες του Κήπου νεκρό, καθώς τα κέρατα του είχαν πιαστεί σε μεταλλικό πλέγμα που υπήρχε γύρω από τον κορμό δέντρου (ενώ δεν θα έπρεπε να υπήρχε), με αποτέλεσμα να μείνει εκεί αβοήθητο, άγνωστο για πόσες ώρες, βρίσκοντας βασανιστικό και αργό θάνατο.

Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από περιβαλλοντικούς φορείς και πολίτες, ενώ το Κόμμα για τα Ζώα κάνει λόγο για «απαράδεκτη πλέον στάση του Δήμου Λεμεσού, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου γιατί δεν έχουν πάρει τα μηνύματα και δεν έχουν συνετιστεί με τα πολλά και διάφορα σκάνδαλα της πολύ κακής διαχείρισης του Ζωολογικού Κήπου».

Με μοναδικό αίτημα να κλείσει ο Ζωολογικός, το Κόμμα για τα Ζώα διοργανώνει την ερχόμενη  Κυριακή στις 2μμ, εκδήλωση διαμαρτυρίας με το σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας περιμετρικά του Κήπου και καλεί τον Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη, να είναι εκεί για να παραλάβει το σχετικό υπόμνημα.

Θυμίζοντας και την περίπτωση του θανάτου του γάτου «Μπέρτον» αλλά και των ζώων που πέθαναν στον Κήπο και βρέθηκαν πεταγμένα στο σκουπιδότοπο στο Βατί, χωρίς ακόμα να υπάρξει πόρισμα της έρευνας που είχε διατάξει ο Δήμος, το Κόμμα για τα Ζώα υποδεικνύει ότι ο Ζωολογικός Κήπος «δεν έχει πλέον κανένα ρόλο και καμία εκπαιδευτική σημασία, ή με την πρόφαση της ψυχαγωγίας των παιδιών ή της οποιαςδήποτε άλλης αφορμής, για να συνεχίσει να λειτουργεί».

Το Κόμμα για τα Ζώα, χαρακτηρίζει «εμπαιγμό» την έρευνα που ζήτησε ο Δήμαρχος για τα αίτια θανάτου του ελαφιού, αφού «το ζώο πιάστηκε πάνω στα τέλια» και άρα θα επιβεβαιωθεί ότι «πέθανε από ττελίαση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Πέραν της κινητοποίησης της ερχόμενης Κυριακής, το Κόμμα για τα Ζώα σε συνεργασία με άλλα 13 πολιτικά φιλοζωικά κόμματα της Ευρώπης, θα καταγγείλουν στην Πρόεδρο του “Intergroup for Animal Welfare” το θέμα της παρανομίας και της λειτουργίας των Ζωολογικών Κήπων της Κύπρου.

Με «βαθιά θλίψη» αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λεμεσού, χρειάστηκε ένα ολόκληρο τριήμερο για να πάρει θέση επί του νέου ζητήματος που προέκυψε με το θάνατο του ελαφιού, εκδίδοντας μια ανακοίνωση η οποία προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις για την ανευθυνότητα και την «ελαφρά τη καρδία», αντιμετώπιση του όλου θέματος από την κατ’ εξοχήν υπεύθυνη Δημοτική Αρχή.

Εκφράζοντας «βαθιά θλίψη» για το περιστατικό, ο Δήμος αρκέστηκε να πει ότι θα διενεργηθεί νεκροψία από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να διαφανεί πέραν πάσης αμφιβολίας η αιτία θανάτου του ζώου, υποδεικνύοντας ότι «οι ενδείξεις από την προκαταρκτική διερεύνηση του θλιβερού συμβάντος, δείχνουν ατύχημα καθώς ως φαίνεται τα κέρατα του ελαφιού παγιδεύτηκαν στην περίφραξη του χώρου που ζούσε και παρά το γεγονός ότι το προστατευτικό πλέγμα πληρούσε όλες τις προδιαγραφές».

Αν προκύψουν ευθύνες, αυτές θα αποδοθούν, αναφέρεται και υποστηρίζεται ότι ο Δήμος θέτει  ως προτεραιότητα την ευημερία των ζώων και αφουγκράζεται την απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών για ριζικές αλλαγές στον Ζωολογικό Κήπο, γι’ αυτό και «βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης και αξιολόγησης του Ζωολογικού και ετοιμάζεται να εισέλθει σε διάλογο με τους πολίτες για το μέλλον του».

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης