Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΈνα βήμα μπροστά για το Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού

Ένα βήμα μπροστά για το Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού

Ως η πόλη που κρατά γερά τα σκήπτρα του καρναβαλιού, η Λεμεσός δεν θα μπορούσε να μην αναζητήσει τρόπο για διατήρηση και προβολή αυτής της μακρόχρονης ιστορίας και παράδοσης της. Έτσι, από το 2013 ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία του, πρώτου στην Κύπρο, Μουσείου Καρναβαλιού που κατά κάποιο τρόπο θα αποτελούσε μια μικρογραφία του Μουσείου Καρναβαλιού του Βιαρέτσιο στην Ιταλία.

Ωστόσο η οικονομική κρίση εκείνης της περιόδου και κάποιες συναφείς συγκυρίες που ακολούθησαν, φρέναραν την υλοποίηση αυτού, όπως και πολλών άλλων, έργων. 

Τελικά, τον περασμένο Ιούλιο, ο Δήμος Λεμεσού διοργάνωσε δημόσια παρουσίαση της μελέτης για το Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού που αναμφίβολα αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα, από τα μεγάλα βήματα που πρέπει να γίνουν, για την ουσιαστική πολιτιστική και όχι μόνο ανάπτυξη της πόλης μας.

Ο αρχιτέκτονας του έργου, Γιώργος Παπαδόπουλος, κατά την παρουσίαση της μελέτης του, αναφέρθηκε, στους σημαντικότερους άξονες της φιλοσοφίας, βάσει της οποίας πρόκειται να σχεδιαστεί και να λειτουργεί το νέο μουσείο. 

«Ένα μουσείο για το καρναβάλι έχει μια ιδιαιτερότητα. Το καρναβάλι είναι χαρά και διασκέδαση. Θέλουμε και το Μουσείο να είναι χαρά, και διασκέδαση. Θέλουμε ο επισκέπτης που θα έρθει να περάσει όμορφα, να το διασκεδάσει και να θέλει να ξανάρθει. Για αυτό το λόγο, το Μουσείο θα είναι σύγχρονο και διαδραστικό. Aκόμη και τα πιο παραδοσιακά μουσεία του κόσμου μετατρέπονται σιγά σιγά σε διαδραστικά, με εκθέματα για παράδειγμα που μπορείς να αγγίξεις—χώροι όπου μπορείς και να παίξεις, κατά κάποιο τρόπο».

Από έρευνες που έχουν γίνει, για να έχει ένα μουσείο άμεση και κοντινή σχέση  με το κοινό του χρειάζεται απαραίτητα δύο πράματα, όπως υπέδειξε ο κ. Παπαδόπουλος. «Πρώτον, να μπορεί να σε μάθει κάτι. Να σου δώσει νέα συμπεράσματα, να συνδέσει δύο ιδέες μεταξύ τους—να συνδυάσει εκπαίδευση και διασκέδαση και δεύτερον, να μη χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια  για να το απορροφήσεις, δηλαδή να είναι περιορισμένο σε μέγεθος, να είναι  διαρρυθμισμένο σε θεματικές και όχι ιστορικές ενότητες, να έχει πολύ περιορισμένο κείμενο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του να είναι ευχάριστα.»

Το Μουσείο Λεμεσιανού Καρναβαλιού που αναμένεται να υλοποιηθεί πριν το τέλος του 2021, θα στεγαστεί στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», όπου στεγάζεται και το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου αφού θεωρείται ότι αποτελεί  ένα πολύ κάλο συνδυασμό που θα αυξήσει την επισκεψιμότητα και των δυο μουσείων.

H ομάδα του αρχιτέκτονα και κατασκευαστή αρμάτων, Γιώργου Παπαδόπουλου της «Σκηνοτεχνικής», θα συνεργαστεί με ομάδα από ειδικούς και εμπειρογνώμονες, μεταξύ των οποίων και ο ιστορικός του Καρναβαλιού Στέλιος Γεωργιάδης. 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, αρκετοί λάτρεις του καρναβαλιού και προσωπικότητες από τον τομέα Πολιτισμού και όχι μόνο, είχαν θέσει επί τάπητος την αναγκαιότητα δημιουργίας Καρναβαλικού Μουσείου εδώ και χρόνια και είχαν πάρει τις ομόφωνες εγκρίσεις, τόσο του τέως όσο και του νυν Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των δύο Δημάρχων Λεμεσού. Γραπτή εισήγηση για το θέμα είχε υποβάλει αρχικά πριν από πολλά χρόνια, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος, Κρίστια Χρίστου.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης