Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗJOURNALTHROWBACKΗ τραγωδία που σημάδεψε τον ζωολογικό κήπο Λεμεσού 

Η τραγωδία που σημάδεψε τον ζωολογικό κήπο Λεμεσού 

Η «Τζούλη» που σκότωσε πατέρα 5 παιδιών

Η Τζούλη, ο παιχνιδιάρης θηλυκός ελέφαντας, του Δημοτικού Κήπου Λεμεσού, έμελλε να στιγματίσει τον ζωολογικό κήπο με μια τραγωδία όταν μετατράπηκε σε δολοφόνος και σκότωσε ένα εργάτη…

14 Νοεμβρίου 1977 και ώρα 7 το πρωί…

Ο άτυχος Χρίστος Κυριάκου, 52 ετών, και άλλοι δυο συνάδελφοι του, ξεκίνησαν την συντήρηση των ζώων.

Μια ώρα αργότερα, και ενώ έτρεφαν τα ζώα, ακούστηκε ο Κυριάκου να φωνάζει «βουράτε ρε κοπέλια», 20 μέτρα από το κλουβί του ελέφαντα.

Limassol Today - Image 13 2

Αμέσως ο ένας εκ των δυο συναδέλφων του, έτρεξε στο κλουβί του ελέφαντα και τότε είδε τον Χρίστο να βρίσκεται στο έδαφος και το πόδι του ελέφαντα να συνεθλίβει το κεφάλι του. Ο συνάδελφος του, έντρομος, μάταια φώναζε της «τζούλης» να απομακρυνθεί. Πανικόβλητος, άρχισε να φωνάζει για βοήθεια. Στο σημείο έσπευσε και ο τρίτος εργάτης όπου είδε τον άτυχο Χρίστο στο έδαφος του κλουβιού και ο ελέφαντας περπατούσε με αιματοβαμμένο το πόδι…

Ο Χρίστος Κυριάκου, πατέρας 5  παιδιών, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, ωστόσο ήταν νεκρός και όπως διαπιστώθηκε έφερε πολλαπλά κατάγματα στο κρανίο που συνεθλίβει από τον ελέφαντα με αποτέλεσμα να υποστεί αιμορραγία.

Ο άτυχος οικογενειάρχης πέθανε 2 μέρες μετά τα γενέθλια του.

Στο σκαμνί οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου

Η οικογένεια του άτυχου Χρίστου, καταχώρησε αγωγή εναντίον του ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου κατηγορώντας τον για αμέλεια.

Όπως αναφέρθηκε τότε στο δικαστήριο, ο ελέφαντας βρισκόταν στο ζωολογικό κήπο από το 1962 και εκ τότε ήταν σε ένα σιδερένιο κλουβί και ο άτυχος οικογενειάρχης όταν άνοιξε την  πόρτα του κλουβιού για να τον τροφοδοτήσει, ο ελέφαντας δεν απομονώθηκε αλλά παρέμεινε στο χώρο ενώ δεν έφερε τίποτα μαζί του για λόγους προστασίας.

«Κανένας από τους εργάτες που εργαζόταν στο Δημοτικό Ζωολογικό Πάρκο – των οποίων η εκπαίδευση δεν ξεπερνά εκείνη του δημοτικού σχολείου – έχει ενημερωθεί από τους υπεύθυνους για το πώς θα αντιμετωπιστούν και θα προσεγγίσουν τα ζώα στον ζωολογικό κήπο, συμπεριλαμβανομένου του ελέφαντα» τόνιζε ο δικαστής.

Limassol Today - Image 13 3

Ο εν λόγω ελέφαντας φυλασσόταν για πάνω από 10 χρόνια από έναν συγκεκριμένο υπάλληλο, ηλικίας περίπου 67 ετών. Ωστόσο ο εν λόγω εργάτης είχε συνταξιοδοτηθεί 10-20 ημέρες πριν από το τραγικό ατύχημα και ο Χρίστος έπρεπε να τον αντικαταστήσει, ο οποίος όμως προηγουμένως ταΐζε μόνο τα πτηνά.

Στην απόφαση του το δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι υπεύθυνοι δεν παρείχαν μέτρα ασφάλειας και αυτό το συνειδητοποίησαν μετά το τραγικό ατύχημα ενώ το θύμα έλαβε οδηγίες να εργαστεί για την συντήρηση του ελέφαντα χωρίς καμία εμπειρία.  

Μάλιστα το δικαστήριο έκρινε ότι οι εργάτες του ζωολογικού κήπου δεν έλαβαν ποτέ ειδική εκπαίδευση για το πώς θα μεταχειριστούν τα άγρια ​​ζώα ενώ οι υπεύθυνοι παρέλειψαν να παρέχουν αποτελεσματική εποπτεία για να εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή ευλόγων προληπτικών μέτρων ασφαλείας στους εργαζόμενους.

Το δικαστήριο επέβαλε στους κατηγορούμενους αποζημιώσεις ύψους περίπου 4 χιλιάδων λιρών.  

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης