Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΛόγο στους σχεδιασμούς του Δήμου ζητούν πολιτιστικοί φορείς της Λεμεσού

Λόγο στους σχεδιασμούς του Δήμου ζητούν πολιτιστικοί φορείς της Λεμεσού

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Έλλειψη επαρκούς μελέτης των σύγχρονων αναγκών των ενεργών πολιτιστικών φορέων της πόλης καταλογίζουν στον Δήμο Λεμεσού εκπρόσωποι θεατρικών, μουσικών και χορευτικών οργανισμών, με αφορμή την παρουσίαση της πρότασης του Δήμου για δημιουργία Στέγης Πολιτισμού στο δημοτικό τεμάχιο «Επαμεινώνδα».

Η Limassol Today συνομίλησε με αρκετούς εκπρόσωπους δραστήριων οργανισμών στον χώρο του πολιτισμού οι οποίοι τονίζουν αφενός την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης και αφετέρου την μη εμπλοκή βασικών «παιχτών» που είναι οι επαγγελματικοί πολιτιστικοί φορείς της πόλης.

Η πρόταση του Δήμου Λεμεσού παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, με τον Δήμαρχο να δηλώνει ότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης για αρκετούς πολιτιστικούς φορείς και ομάδες της πόλης, την έλλειψη χώρων για να εκτεθούν αρχεία και συλλογές Λεμεσιανών που επιθυμούν να τις δωρίσουν στο Δήμο και τη δυσκολία εξεύρεσης εργαστηρίων και ατελιέ για καλλιτέχνες και δημιουργούς της Λεμεσού.

Η προκαταρκτική αρχιτεκτονική πρόταση που παρουσιάστηκε, προβλέπει τη δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων, γραφειακών χώρων, ημιυπαίθριου εκθεσιακού χώρου και υπαίθριου χώρου εκδηλώσεων.

Το κτίριο θα είναι τριώροφο και θα έχει συνολικό εμβαδόν 3000 τ.μ. Ο σχεδιασμός προνοεί τη δημιουργία συνολικά 9 γραφείων σε κάθε ένα από τους τρεις ορόφους. Το κάθε γραφείο θα είναι 40τ.μ. και θα διαχωρίζονται μεταξύ τους με μετακινούμενα πάνελς. Από τα 3000 τ.μ., ο υπόγειος χώρος καλύπτει τα 840 τ.μ. και προνοεί δύο αποθήκες. Το ισόγειο καλύπτει 560 τ.μ. και προνοεί χώρο στάθμευσης 157 θέσεων, χώρο υποδοχής, γραφείο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με μέγεθος 160τ.μ. και χωρητικότητα 126 άτομα, ημιυπαίθριο εκθεσιακό χώρο εμβαδού 180 τ.μ. και υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων εμβαδού 625 τ.μ. Οι τρεις όροφοι που θα φιλοξενούν τα 27 γραφεία, καλύπτουν συνολικά 1605 τ.μ.

Σχεδιασμοί οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του πολιτισμού με τους οποίους μιλήσαμε, δεν καλύπτουν τις πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες για παραγωγή πολιτισμού στην πόλη.

Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει τρία εκατ. ευρώ και τα σχετικά κονδύλια έχουν περιληφθεί στους προϋπολογισμούς του 2022 και 2023.

Χρειάζεται μελέτη

Ένας συνεδριακός χώρος δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλος για θεατρικές παραστάσεις, δηλώνει στην ιστοσελίδα μας η Γενική Διευθύντρια του θεάτρου Ριάλτο Γεωργία Ντέτσερ.  Εξηγεί ακόμα πως για οτιδήποτε γίνεται στην πόλη θα έπρεπε να προηγείται μια καλή διαβούλευση και μελέτη των πραγματικών αναγκών για ανάπτυξη του πολιτισμού.

Σε αυτή τη συζήτηση, δεν νοείται να απουσιάζουν βασικοί παίχτες όπως είναι οι επαγγελματικοί φορείς στο θέατρο, τη μουσική και το χορό, αναφέρει η κ. Ντέτσερ. Σημειώνει ακόμα ότι στην όποια διαβούλευση προηγήθηκε (συνάντηση που έγινε) το θέατρο Ριάλτο δεν κλήθηκε να καταθέσει απόψεις για το υπό συζήτηση θέμα. Αν έγινε πριν συνάντηση με φορείς σε επίπεδο διαβούλευσης, το Ριάλτο δεν έχει προσκληθεί.

Ουσιαστική πολιτιστική πολιτική

«Όταν ξεκινάς να κάνεις μια διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα οφείλεις να καλέσεις όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πόλης» δηλώνει στην Limassol Today η κ. Έλενα Αγαθοκλέους η οποία ηγείται του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ.

Προσθέτει ακόμα πως κατά την άποψη της διαβούλευση σημαίνει πως όλοι μαζί οι επαγγελματίες του χώρου θα έχουν μια πλατφόρμα έκφρασης απόψεων και εισηγήσεων. Δυστυχώς σημειώνει υπάρχει προϊστορία αποτυχιών του δήμου στον τομέα του πολιτισμού.

Η κ. Αγαθοκλέους ανέφερε ακόμα πως χαροποιεί η εξαγγελία για έργα, αλλά δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα εάν αυτά είναι απλά κτήρια, χωρίς πρακτική ανταπόδοση στους πολιτιστικούς φορείς. «Εάν αυτά τα κτήρια δεν τροφοδοτηθούν με το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό που διαθέτει η πόλη τι να τα κάνουν;» διερωτήθηκε.

Οι ενεργοί πολιτιστικοί φορείς μπορούν να φέρουν ιδέες με μια πρακτική αλληλεγγύης και όχι ανταγωνισμού, πρόσθεσε και υποστήριξε ότι η πολιτιστική πολιτική στον σύγχρονο κόσμο θα έπρεπε να ασκείται με μια νέα διαδικασία, ώστε όλοι να μπορούν να συμβάλουν στην χάραξη της για το καλό της Λεμεσού.

Τι απέγινε το «πολιτιστικό χωριό»;

«Ωραίες οι εξαγγελίες αλλά δεν αισθάνθηκα ότι έγινε κάποια έρευνα για ταξινόμηση των πολιτιστικών αναγκών που πρέπει να καλυφθούν», μας ανέφερε η πρόεδρος πολιτιστικής Κίνησης «Επιλογή» Τατιάνα Τσεττή. Εξήγησε ακόμα ότι εκ των πραγμάτων είναι διαφορετικές οι ανάγκες των μουσικών χορωδιών, από τους εικαστικούς ή τους χορευτές. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, σημείωσε θα ανέμενε κανείς μια καλύτερη διαβούλευση και πρωτίστως προεργασία μέσα από ουσιαστική έρευνα.

Για το θέμα της έλλειψης χώρων για τους πολιτιστικούς οργανισμούς ανέφερε ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση δημοτικού συμβουλίου για τα ακίνητα του Συνεργατισμού που βρίσκονται πίσω από το πρώην Κεντρικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο. Υπενθύμισε ότι από το 2017 ο δήμος διεκδίκησε από το κράτος τη διαχείριση αυτών ισόγειων καταστημάτων, για να δημιουργηθεί ένα «πολιτιστικό χωριό». Αρκετά από τα καταστήματα εξήγησε, είναι άδεια και βρίσκονται κάτω από την διαχείριση της ΚΕΔΙΠΕΣ. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν όπως είπε και παράλληλα να στηριχθούν οι φορείς που ήδη στεγάζονται σε αυτά τα κτήρια όπως η «Επιλογή» και η «Θεατρική πορεία».

Οι χορευτές ζητούν χώρο

Δεν προηγήθηκε καθόλου διαβούλευση με τους ενεργούς πολιτιστικούς φορείς της Λεμεσού δηλώνει στην ιστοσελίδα μας ο επικεφαλής της Στέγης Χορού Λεμεσού Aλέξης Βασιλείου. Υπενθύμισε ότι εδώ και χρόνια η Στέγη Χορού ζητά από τον Δήμο να τη βοηθήσει να βρεθεί ένας προσιτός χώρος για να στεγαστούν οι ανάγκες της, ωστόσο δεν κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Ο κ. Βασιλείου πρόσθεσε ότι από την αρχική παρουσίαση που έγινε, δεν ξεκαθαρίστηκε εάν θα περιληφθεί στον σχεδιασμό και η Στέγη Χορού και με ποιο τρόπο. Ανέφερε ακόμα ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί μια καλύτερη προεργασία με τους ενεργούς πολιτιστικούς φορείς της Λεμεσού και όχι να καλείται σε σημαντικές παρουσιάσεις, ένας περιορισμένος αριθμός οργανισμών. Είπε ακόμα ότι όλοι οι ενεργοί πολιτιστικοί φορείς, μπορούν να συμβάλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη και δραστηριότητα στην πόλη.

Περισσότερη στήριξη

Μιλώντας εκ μέρους του Πολυχώρου Συνεργείου ο οποίος στεγάζεται στο κέντρο της πόλης ο κ. Άδωνης Κυπριανού ανέφερε ότι θα ήθελαν να είχαν περισσότερη στήριξη από πλευράς του Δήμου Λεμεσού ειδικότερα στο κομμάτι της παραχώρησης αδειών για εκδηλώσεις.

Σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια εναλλακτική πολιτιστική ομάδα, όμως θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα πράγματα για ανάδειξη του πολιτισμού.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης