Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΜια «χρυσή πενταετία» στις αποχρώσεις του γκρίζου

Μια «χρυσή πενταετία» στις αποχρώσεις του γκρίζου

Μια «χρυσή περίοδος» για την Λεμεσό ήταν η τελευταία πενταετία κι αυτό θα παραταθεί και στα επόμενα δυόμισι χρόνια ώστε η πόλη μας να συνεχίσει να αποτελεί «πρότυπο». Αυτή είναι η εικόνα της Λεμεσού, έτσι όπως παρουσιάστηκε ή έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί, στα πλαίσια δημόσιας ενημέρωσης για τα έργα που έγιναν στην διάρκεια της πενταετίας αλλά και για τα όσα που προγραμματίζονται να γίνουν μέχρι τη λήξη της θητείας του παρόντος Δημοτικού Συμβουλίου.

Μόνο που η πραγματικότητα είναι εντελώς  διαφορετική κι αυτό το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα, ο ίδιος ο κόσμος της Λεμεσού ο οποίος, κάθε άλλο παρά βλέπει να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και να προωθούνται δράσεις που να βελτιώνουν την ποιότητα της καθημερινότητας της πόλης η οποία πάσχει αφόρητα στους τομείς της καθαριότητας, των απλών αλλά σημαντικών διευκολύνσεων στην διακίνηση και την χρήση δημόσιων χώρων και σε πολλά άλλα.

Θα μπορούσε να αντιληφθεί αυτή την πραγματικότητα ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, αν κυκλοφορούσαν στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες, αν είχαν στην διάρκεια της πενταετίας την απαραίτητη επαφή και επικοινωνία με τους πολίτες. Αν πριν από το αποφασίζουμε και πράττουμε, εφάρμοζαν τον ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες.

Την τελευταία πενταετία ολοκληρώθηκαν ή είναι υπό κατασκευή πέραν των 30 έργων, κόστους 40 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, ενώ 20 έργα συνολικού προϋπολογισμού πέραν των 50εκ ευρώ θα αρχίσουν στα επόμενα 2,5 χρόνια στο Δήμο Λεμεσού, ανέφερε ο Δήμαρχος, παραθέτοντας ένα μακρύ κατάλογο έργων.

Αναφέρθηκε ο κ. Νικολαΐδης σε μια σειρά μεγάλων έργων που έγιναν και ομολογουμένως έδωσαν νέα πνοή στην πόλη, όπως η ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου, η δημιουργία του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών «Αποθήκες Παπαδάκη», η επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη αλλά και η πρώτη φάση της ανάπλαση της οδού Αγίας Φυλάξεως όπως και η πρώτη φάση της σύνδεσης της παραλιακής λεωφόρου με την Φραγκλίνου Ρούσβελτ.

Έργα, όμως που είναι κοινό μυστικό ότι σχεδιάστηκαν, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση τους και ήταν  έτοιμα να ξεκινήσουν, λίγο πριν εκλεγεί η νέα ηγεσία του Δήμου. Και μέσα σ’ αυτά, και αρκετά άλλα που έχουν να κάνουν με κοινωνικές υποδομές αλλά και με περιβαλλοντικό χαρακτήρα τα οποία, με πολλή ευκολία  τα οικειοποιείται το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο και βεβαίως ο Δήμαρχος.

Αδυναμία ή ανικανότητα διεκδικήσεων για την Λεμεσό

Αντίθετα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι την τελευταία πενταετία, οι δημοτικοί άρχοντες δεν κατάφεραν (λόγω ανικανότητας ή αδυναμίας να ασκήσουν πιέσεις και να διεκδικήσουν από την κυβέρνηση) να προωθήσουν την ολοκλήρωση κάποιων σημαντικών έργων όπως η δεύτερη φάση της σύνδεσης της Φραγκλίνου Ρούσβελτ με τον παραλιακό (μια απόσταση 150 μέτρων) αλλά και η συμπλήρωση της ανάπλασης της Αγίας Φυλάξεως. Δύο έργα που όσο εκκρεμούν τόσο περισσότερο ταλαιπωρούν καθημερινά χιλιάδες πολίτες.

Αναφορά έγινε από τον Δήμαρχο και σε έργα υπό εξέλιξη, όπως η αποκατάσταση των Δημοτικών Κατοικιών στην Μισιαούλη και Καβάζογλου, για σκοπούς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αγίας Φύλας και κάποια άλλα που και πάλι αποτελούν πρωτοβουλία και βασική δουλειά που έγινε από τους προκατόχους, στους οποίους ο κ. Νικολαΐδης ποτέ δεν ένιωσε την ανάγκη να αναφερθεί.

Σε ότι αφορά τα επόμενα 2,5 χρόνια, που κερδήθηκαν με την αναβολή των εκλογών τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε προγράμματα για τις περιβαλλοντικές γειτονιές, τις αναπλάσεις πάρκων και πλατειών, την δημιουργία μουσείων και πολιτιστικών υποδομών. Έργα, που σίγουρα τα χρειάζεται η πόλη αλλά όμως προωθούνται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαφωνίες ή και οι διαφορετικές απόψεις των άμεσα ενδιαφερόμενων και επηρεαζόμενων πολιτών και φορέων κι ως εκ τούτου, δικαιολογημένα εκλαμβάνονται σαν προεκλογικά πυροτεχνήματα.

Ετσιθελισμός και για τον κόμβο στα Φώτα Καφέ Παρί

Δεν παρέλειψε όμως ο κ. Νικολαΐδης να αναφερθεί και στο θέμα του κυκλικού κόμβου στη συμβολή της οδού Αγίας Φυλάξεως με τη λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, για το οποίο έχουν εκφραστεί έντονες διαφωνίες τόσο από ειδικούς όσο και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Αν και ο Δήμαρχος ανέφερε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις όλων, ωστόσο άφησε ξεκάθαρα να νοηθεί ότι θα κάνει το παν για να περάσει το δικό του. Κι αυτό προς περιφρόνηση, όχι μόνο της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού που απηύθυνε πρόσκληση στον Δήμο για διάλογο με νέα δεδομένα και προτεινόμενες λύσεις που να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου και να διασφαλίζουν τον σεβασμό προς τον άνθρωπο, αλλά και του κατ’ εξοχήν εξειδικευμένου φορέα που είναι το ΕΤΕΚ, υπέδειξε ότι η δημιουργία κυκλικού κόμβου στην συγκεκριμένη διασταύρωση, αντίκειται στις αρχές του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τις δράσεις που προτείνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τη μείωση των ρύπων στην Κύπρο.

Ειδικότερα, το ΕΤΕΚ έχει επισημάνει ότι για τη δημιουργία κυκλικού κόμβου απαιτείται η παραχώρηση μεγάλης έκτασης δημόσιου χώρου πρασίνου (2.800τ.μ. δεντροφυτευμένου πάρκου) από το χώρο των Λανιτείων καθώς και η κατάργηση παιδότοπου ενώ ταυτόχρονα δυσχεραίνεται η λειτουργία δημόσιων μεταφορών εντός της πόλης και επηρεάζεται αρνητικά το ποδηλατικό δίκτυο και η ασφαλής διακίνηση πεζών και κυρίως των μαθητών στην περιοχή.

Χρήστος Χαραλαμπους

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης