Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΜία «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρήσεων στη Λεμεσό

Μία «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρήσεων στη Λεμεσό

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Η Λεμεσός πρωτοπορεί και αναλαμβάνει δράσεις για ψηφιακή και πράσινη μεταρρύθμιση της Κύπρου. Το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας συνιστά μια από τις προσπάθειες της πόλης να καταστεί κόμβος έρευνας και καινοτομίας.

Με τη δημιουργία του Κέντρου τίθενται οι βάσεις για περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας και συμβολής στην προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας εγκαινιάστηκε το Σάββατο 20 Μαΐου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Η καινοτομία αποτελεί την κινητήριο δύναμη για μια πετυχημένη και ανθεκτική οικονομία και ειδικότερα για μικρές χώρες όπως η Κύπρος όπου δεν διαθέτουμε βαριά βιομηχανία είναι περιορισμένοι τομείς της οικονομίας που μπορούμε να επενδύσουμε, η καινοτομία είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα. Η δημιουργία αυτού του Κέντρου, του Κέντρου Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας θα ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες μας προς αυτήν την κατεύθυνση αφού εστιάζει στην Γαλάζια Οικονομία και επιδιώκει την επίλυση των προκλήσεων μέσω της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος στρατηγικών συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη δική του ομιλία ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης υπέδειξε ότι στόχος του κέντρου είναι η εστίαση στην ανάπτυξη πυρήνα καινοτομίας και οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων με επίκεντρο τη Γαλάζια Οικονομία και τον τομέα των ναυτιλιακών υπηρεσιών. «Η Λεμεσός είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ, και είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εξέχοντα ρόλο στη διαμόρφωση παγκόσμιων ναυτιλιακών πολιτικών με ισχυρή παρουσία και ισχυρή φωνή σε όλα τα ναυτιλιακά φόρα και τους διεθνείς οργανισμούς. H πόλη μας φιλοξενεί περισσότερες από 200 εταιρείες που προσφέρουν ναυτιλιακές υπηρεσίες, διαθέτει λιμάνι πολλαπλών χρήσεων, σύγχρονη μαρίνα αναψυχής και μεγάλη τουριστική και βιομηχανική δραστηριότητα» είπε ο Δήμαρχος.

Το μήνυμα της Επιτρόπου Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Mariya Gabriel μετέφερε η Υπεύθυνη του Κέντρου κα. Μαριάννα Χαραλάμπους. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της πόλης σε ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας για νεοφυείς επιχειρήσεις στη γαλάζια οικονομία. Θα ήθελα να τονίσω ότι το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της Νέας Ευρωπαϊκής Ατζέντας Καινοτομίας. Η Ατζέντα Καινοτομίας, η οποία εγκρίθηκε πριν από λίγους μήνες, εστιάζει στο νέο κύμα καινοτομίας: τις καινοτομίες βαθιάς τεχνολογίας. Ακριβώς το είδος των καινοτομιών που θα αναπτυχθούν σε αυτό το νέο κέντρο καινοτομίας».

Η στρατηγική για ανάπτυξη και λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας εστιάζει  στην ενθάρρυνση ενδιαφερόμενων φορέων που έχουν άμεση σχέση με τη Γαλάζια Οικονομία και ως στόχο την ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Εν συνεχεία την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών προς αντιμετώπιση τους. Το Κέντρο, ως συνδετικός κρίκος, φέρνει σε επαφή επιχειρηματίες, κοινωνικά σύνολα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και ερευνητές έτσι ώστε οι καινοτόμες ιδέες τους να μπορούν στο μέλλον να μετατραπούν σε τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες.

Το Κέντρο λειτουργεί σε άμεση συνεργασία και σύνδεση με τα δυο πανεπιστήμια της Λεμεσού, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Frederick, που διαθέτουν τμήματα σε  ναυτιλιακές σπουδές, κέντρα ερευνών, καθώς επίσης και άλλους συναφείς επαγγελματικούς φορείς. Ευγενική χορηγία από τη Royal Caribbean International επέτρεψε τη δημιουργία ενός χώρου εικονικής πραγματικότητας με θέμα τη θάλασσα – το OCEAN ROOM – που αναμένεται να ολοκληρωθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Επιπλέον, το Κέντρο Καινοτομίας συμμετέχει και στην προσπάθεια του Δήμου Λεμεσού για διαμόρφωση της στρατηγικής και των προτάσεων μας για κλιματική ουδετερότητα, στα πλαίσια συμμετοχής της Λεμεσού στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αποστολή Πόλεων για 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030.

Το Κέντρο Καινοτομίας Γαλάζιας Οικονομίας συγχρηματοδοτήθηκε από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τους Εθνικούς Πόρους και το Δημοτικό Ταμείο. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα €500.000.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Powered by caffe nero

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης