Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΟυραγός η Λεμεσός στις κρατικές αναπτυξιακές δαπάνες

Ουραγός η Λεμεσός στις κρατικές αναπτυξιακές δαπάνες

Στις τελευταίες θέσεις παγκύπρια σε ό,τι αφορά τις κατά κεφαλήν αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους, βρίσκεται η Λεμεσός, με βάση και στοιχεία από την πύλη Εξάντας, γεγονός που καταδεικνύει ότι εξαγγελίες, υποσχέσεις και δεσμεύσεις που ακούστηκαν κατά καιρούς από κυβερνητικής πλευράς, έχουν μείνει στα λόγια. Κι αυτό, ενώ η Λεμεσός με την πρωτοπόρα πολύπλευρη ανάπτυξη της, χάρις κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, έχει αναδειχθεί σε κέντρο επιχειρηματικής, ναυτιλιακής, τουριστικής, τεχνολογικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας.

Την μειωμένη ανταπόκριση του κράτους απέναντι στην Λεμεσό του σήμερα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για την κυβέρνηση για την πόλη και την επαρχία, αναδεικνύει ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού, Ανδρέας Τσουλλόφτας, τονίζοντας ότι η Λεμεσός αναμένει περισσότερα από το κράτος.

«Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση, ούτε καν μεταχείριση πλήρως ανάλογη της συνεισφοράς της επαρχίας μας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν… ούτε και έχουμε θέματα με έργα του δημοσίου σε άλλες επαρχίες, τα οποία πολύ καλώς γίνονται…» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ, παραθέτοντας μια σειρά από δεδομένα που επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Δεδομένα προερχόμενα από «επίσημα στοιχεία του κράτους, μέσα από τα οποία εμφανίζεται ξεκάθαρα η Λεμεσός να είναι προτελευταία παγκυπρίως σε ότι αφορά τις κατά κεφαλήν αναπτυξιακές δαπάνες του κράτους», και όταν «πληροφορούμαστε, για παράδειγμα ότι το κράτος δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για μικρής έκτασης απαλλοτριώσεις πού θα αποδεσμεύσουν σημαντικά οδικά έργα, ή ότι επιχειρεί να αποδεσμευτεί από την υποχρέωση κάλυψης του 80% για επέκταση του αποχετευτικού συστήματος προς δυσμάς…».

Με βάση αυτά και μόνο τα δεδομένα, «τότε ναι, έχουμε κάθε δικαίωμα να θεωρούμε πως η Λεμεσός αδικείται και θέλουμε να πιστεύουμε ότι είτε στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, είτε άλλως πως, θα γίνουν οι ανάλογες διορθωτικές κινήσεις», αναφέρει ο κ. Τσουλλόφτας.

Επείγει η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου

Αυτές τις ανησυχίες και την απογοήτευση για την στάση που τηρεί η κυβέρνηση αλλά και τις προσδοκίες του κόσμου της Λεμεσού, παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ μιλώντας στην Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου, παρόντος και του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

Τονίζοντας ότι η Λεμεσός έχει την τιμή να φιλοξενεί αριθμό εγνωσμένου κύρους εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ο κ. Τσουλλόφτας υπέδειξε ότι οι δυνατότητες, όχι μόνο για την Λεμεσό αλλά για την Κύπρο ολόκληρη, είναι πολύ μεγαλύτερες, αν επιτέλους προχωρήσει το εδώ και πολλά χρόνια αναμενόμενο Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο. Ένα έργο που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην έρευνα, στην καινοτομία και στην ανατολή μιας νέας εποχής για την Κύπρο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ αναφέρθηκε σε διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στο Επιμελητήριο από την  Υπουργό Εμπορίου, Νατάσα Πηλείδου και τον Υφυπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο ότι το έργο είναι υπό μελέτη μέσα από μια νέα προσέγγιση και είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και ότι σύντομα αναμένονται θετικές εξελίξεις, που θα προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Προτεραιότητα στην Πράσινη Ανάπτυξη

Η Πράσινη Ανάπτυξη, η οποία αποτελεί και κορυφαία  προτεραιότητα της σύγχρονης εποχής, εξ ου και το GreenDeal της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθούν πολλά δισεκατομμύρια για να «πρασινίσει» η Ευρώπη, με απώτερο στόχο την περιβαλλοντική ουδετερότητα μέχρι το 2050, είναι ένα ακόμα ζήτημα που θέτει επιτακτικά το ΕΒΕΛ.

«Είναι μία τεράστια πρόκληση και για τη δική μας χώρα και χαιρετίζουμε τα σχέδια  κινήτρων της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η προώθηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων πηγών πράσινης ενέργειας» αναφέρει ο κ. Τσουλλόφτας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απομένουν πάρα πολλά να γίνουν, σε διάφορα επίπεδα καθώς «έχουμε ακόμη πολύ πιο σημαντικά, σχεδόν υποτυπώδη, περιβαλλοντικά θέματα να αντιμετωπίσουμε».

Όπως υποδεικνύει, είναι «σχήμα οξύμωρο, από τη μια να μιλάμε για περιορισμό των περιβαλλοντικά επιβλαβών αερίων, και από την άλλη να ξεφυτρώνουν συνεχώς ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι ή να μην υπάρχει σωστή υποδομή διαχείρισης των οικιακών υγρών και στερεών αποβλήτων».

Δόθηκε, βέβαια η διαβεβαίωση για αύξηση των Πράσινων Σημείων και ορθή λειτουργία των υφιστάμενων, όμως «επιβάλλεται άμεσα η αναβάθμιση για την σωστή λειτουργία του νέου εργοστασίου λυμάτων στο Βατί που δυστυχώς κατασκευάστηκε με λανθασμένες προδιαγραφές και σήμερα είναι εκτός λειτουργίας», επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ.

Κίνητρα για μείωση αποβλήτων

Σε ότι αφορά το εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων ΟΕΔΑ στο Πεντάκωμο, τονίζεται η ανάγκη άμεσης  αναβάθμισης για να γίνεται ορθή διαχείριση των σκυβάλων ώστε να μην καταλήγουν στην χωματερή.

«Αναμένουμε και τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης στο Βατί για την διαχείρισης πράσινων και άλλων οργανικών αποβλήτων που δεν υπάρχει στην Λεμεσό» επισημαίνει, σημειώνοντας όμως, ότι αυτά δεν είναι αρκετά για ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Το όλο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων, όπως τονίζει ο κ. Τσουλλόφτας, «πρέπει  να τεθεί ως προτεραιότητα από το κράτος μέσα στα πλαίσια της νέας πολιτικής για την Πράσινη Οικονομία».

Κι αυτό μπορεί να γίνει, με την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων πέραν των οικιακών που διαχειρίζεται ο ΟΕΔΑ και να δοθούν στις τοπικές αυτοδιοικήσεις όλα τα απαραίτητα εργαλεία για την μείωση των αποβλήτων τους με την εισαγωγή του συστήματος «PAY AS YOU THROW» και την αποτροπή της δημιουργίας ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης