Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΗΜΟΣ ΛΕΜΕΣΟΥΤο ενυδρείο έλειπε από τον «νεκρό» Ζωολογικό Κήπο

Το ενυδρείο έλειπε από τον «νεκρό» Ζωολογικό Κήπο

Σειρά ερωτηματικών αλλά και διαμαρτυρίες προκάλεσε ο Δήμος Λεμεσού με την ενέργεια του να προσθέσει ένα ενυδρείο στον Ζωολογικό Κήπο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα και περαιτέρω εμπλουτισμό με άλλα ζώα. Κι αυτό,  την στιγμή που υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα στην λειτουργικότητα του Κήπου τα οποία ο Δήμος, ή δεν έχει την ικανότητα να αντιληφθεί ή δεν θέλει να αντιληφθεί, παρά τις υποδείξεις και επισημάνσεις που γίνονται κατά καιρούς από οργανωμένους φορείς και πολίτες.

Το ενυδρείο που καλύπτει έκταση 80τ.μ κόστισε 350.000 ευρώ, προερχόμενο από δωρεές εταιρειών που εδρεύουν στη Λεμεσό. Σε αυτό φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, ψάρια του Αμαζονίου, όπως αναφέρθηκε, η επιλογή του θέματος και των ψαριών έγινε σε συνεργασία και συμβουλευτική καθοδήγηση ειδικών ιχθυολόγων της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού ενώ για τη σωστή λειτουργία και συντήρηση του ενυδρείου έγινε ειδική εκπαίδευση στο προσωπικό του Κήπου.

Περίχαρης ο Δήμαρχος κατά την τέλεση των εγκαινίων, ανέφερε ότι η έναρξη λειτουργίας του ενυδρείου αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας για ενίσχυση και αναβάθμιση του Ζωολογικού. Πρόσθεσε, δε, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσισε την προσθήκη νέων ζώων (λεμούριους, ακανθόχοιρους και στρουθοκάμηλους), σε πρώτη φάση, και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση εξασφάλισης επιπρόσθετων ζώων.

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο κ. Νικολαΐδης, ανακοίνωσε και επιπλέον «αναβάθμιση» του Κήπου, κάνοντας λόγο για «βοτανικό κήπο, θερμοκήπιο τροπικών φυτών, κήπους και γαλαρίες με κάκτους και αναρριχητικά φυτά, γραμμική άβαθη λίμνη με χρυσόψαρα, μικρά τεχνητά νησάκια με φυτά και υδρόβια φυτά». Εξαγγελίες με τις οποίες επιχειρείται να δεσμευτούν  και τα επόμενα Δημοτικά Συμβούλια ότι θα συνεχίσουν τις δικές του επιλογές.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το όλο έργο, του οποίου το συνολικό κόστος θα υπερβεί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει σταδιακά, και αναμένεται το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να υλοποιεί και ένα τμήμα της αναβάθμισης κάθε χρόνο με τα ανάλογα κονδύλια στον κάθε ετήσιο προϋπολογισμό».

«Αναβάθμιση» και αναβάθμιση

Σίγουρα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η αναβάθμιση του Ζωολογικού Κήπου, σαν μέρος του προεκλογικού προγράμματος του Νίκου Νικολαΐδη, δεν θα μπορούσε να μην βρισκόταν κάθε τόσο στο προσκήνιο των πρωτοβουλιών και δράσεων του Δημάρχου. Το θέμα ωστόσο που τίθεται είναι κατά πόσον ο Κήπος χρειάζεται τέτοιου είδους «αναβαθμίσεις» ή μια ολοκληρωμένη μελέτη για την συνέχιση της λειτουργίας και διαχείρισης του η οποία περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο μετακίνησης του από το  κέντρο της πόλης στο Μητροπολιτικό Πάρκο που η δημιουργία του αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για την πόλη.

Τέτοιου είδους θέματα θα έπρεπε να απασχολήσουν τον Δήμο και όχι σπασμωδικές κινήσεις και «αναβαθμίσεις» εντυπωσιασμού. Αλήθεια, έχουν προβληματιστεί καθόλου οι ιθύνοντες του Δήμου από το γεγονός ότι ο Κήπος έχει πλέον εξαντλήσει τα όρια του; Έχουν αντιληφθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει σε τεράστιο βαθμό οι οικιστικές, επιχειρηματικές και άλλε συνθήκες και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευνοούν την συνέχιση της λειτουργίας του στον συγκεκριμένο χώρο;

Από την άλλη, δεν γίνεται να προχωρεί ο Δήμος σε εμπλουτισμό του Κήπου με επιπλέον ζώα, χωρίς προηγουμένως να μεριμνά για την επίλυση ουσιαστικών προβλημάτων όπως η καθαριότητα και φροντίδα χώρων και ζώων ώστε να μην παρατηρείται, τουλάχιστον η δυσωδία που υπάρχει, ιδιαιτέρα μετά από βροχή, κάτι για το οποίο  υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες τόσο από περίοικους όσο και από επισκέπτες.

Το κοινό όμως, εκφράζει και την έντονη δυσαρέσκεια του από το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια παραμένουν κλειστοί κάποιοι χώροι αναψυχής και εξυπηρέτησης, όπως  η καφετέρια στη νότια πλευρά του Ζωολογικού Κήπου για η οποία λειτούργησε μετά από σχετικό συμβόλαιο και φαίνεται ότι δεν τηρήθηκε, χωρίς ο Δήμος να φαίνεται να σκοτίζεται.

«Κάτω από το χαλί οι πραγματικές αλήθειες…»

Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα, η «αναβάθμιση» που επιχειρείται, μόνο σκεπτικισμό και καχυποψία μπορεί να δημιουργεί στους πολίτες ενώ δικαιολογημένα προκαλεί και τις αντιδράσεις οργανωμένων φορέων. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Επαρχιακού Γραμματέα Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων, ‘Ετμοντ Χαγουίλα ο οποίος εκφράζοντας λύπη και δυσαρέσκεια που ο Δήμος Λεμεσού συνεχίζει να διατηρεί τον Ζωολογικό Κήπο και να τον επεκτείνει με την προσθήκη ενός ενυδρείου., επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι το Κίνημα Οικολόγων, έχει προβεί σε πολλές κινητοποιήσεις και δράσεις για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων του Ζωολογικού Κήπου Λεμεσού, αλλά και την έντονη οσμή που παρατηρείται στην γύρω περιοχή καλώντας τον κόσμο να αντιδράσει.

Εξάλλου, το Κόμμα για τα Ζώα αναφερόμενο στα εγκαίνια ενυδρείου μέσα στον Ζωολογικό Κήπο, κάνει λόγο για σκάνδαλο. «Αν έχετε την εντύπωση κ. Νικολαΐδη ότι θα κοιμίζετε τους πολίτες με συνεχείς τάχα αναβαθμίσεις του Ζωολογικού Κήπου ξοδεύονται εκατομμύρια, αλλά την ίδια στιγμή δεν δίνεται στην δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν τα ζώα που πεθαίνουν μέσα στα κλουβιά και την μιζέρια τους τότε να είστε σίγουρος ότι θα το κάνουμε εμείς για να γνωρίζουν και οι πολίτες τις πραγματικότητες και όχι να τυλίγεται τα θέματα της ευημερίας και προστασίας των ζώων μέσα σε ένα ωραίο περιτύλιγμα κρύβοντας κάτω από το χαλί τις πραγματικές αλήθειες…», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1997, αντιλαμβανόμενος τότε ο Δήμος Λεμεσού τα προβλήματα που δημιουργούσε ο υπερπληθυσμός στον Κήπο, μερίμνησε για τη μεταφορά μεγάλων ζώων όπως τα λιοντάρια, αρκούδες και άλλα, σε μεγάλα και κατάλληλα πάρκα στο εξωτερικό ενώ το 2011 έγινε πλήρης ανακατασκευή του Ζωολογικού με δαπάνη 2εκ ευρώ. Μάλιστα, επί δημαρχίας Ανδρέα Χρίστου, ξεκίνησε σε συνεργασία με τον τότε διευθυντή του Κήπου Λάμπρο Λάμπρου, η προσπάθεια για ένταξη του στους μικρούς Ζωολογικούς Κήπους.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης