Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔούρειος ίππος οι γεωργικές αποθήκες για την ανέγερση αυθαίρετων κατοικιών

Δούρειος ίππος οι γεωργικές αποθήκες για την ανέγερση αυθαίρετων κατοικιών

γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους*

Διάσπαρτη είναι η ύπαιθρος της Λεμεσού από αυθαίρετες κατοικίες οι οποίες, όπως διαπιστώνεται, προέκυψαν μεταξύ άλλων και μέσα από την παραχώρηση αδειών για κατασκευή γεωργικών αποθηκών.

Το φαινόμενο μέσα από το οποίο προκύπτουν σειρά σοβαρών ζητημάτων,  παρουσιάζεται και σε άλλες περιοχές, γεγονός που απασχολεί έντονα το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών που προγραμματίζει σύντομα σύσκεψη των αρμόδιων τμημάτων και υπηρεσιών, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το ζήτημα.

Θέλοντας να δώσει την εικόνα που επικρατεί στην Λεμεσό, το Limassoltoday μίλησε με τον Επαρχιακό Διευθυντή  του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Ηρακλή Αχνιώτη, ο οποίος κάνοντας λόγο για «καρκίνωμα στα πολεοδομικά πράγματα», υποδεικνύει ότι είναι γενικό το φαινόμενο στην ύπαιθρο και λειτουργεί σαν ένας «δούρειος ίππος για ανεξέλεγκτη οικοδομική ανάπτυξη» με πολλές άλλες αρνητικές προεκτάσεις που έχουν να κάνουν ακόμα και με τις πυρκαγιές.

«Παραδοσιακά η αγροτική αποθήκη ήταν το όχημα δημιουργίας μεμονωμένων κατοικιών, εκτός ορίων ανάπτυξης» αναφέρει ο κ. Αχνιώτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος ήθελε να φτιάξει ένα εξοχικό, αιτείτο γεωργική αποθήκη και στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την επιθυμία, με κάποιες μετατροπές να δημιουργήσει μια κατοικία».

Με βάση το Γενικό Διάταγμα Ανάπτυξης, όπως εξηγεί, υπήρχε μια προδιαγραφή σε ότι αφορά την τάξη μεγέθους του υποστατικού όμως από την στιγμή που κάποιος εξασφάλιζε άδεια για γεωργική αποθήκη, θεωρούσε ότι μπορούσε να κάνει ότι θέλει και δεν έμενε στα προβλεπόμενα τετραγωνικά για αποθήκη.

Το τραγικό της υπόθεσης, όπως επισημαίνει ο κ. Αχνιώτης, είναι ότι, ενώ με βάση το Γενικό Διάταγμα της ανάπτυξης μέχρι πρότινος, υπήρχε η απαλλαγή από την υποχρέωση εξασφάλισης πολεοδομικής άδειας για γεωργική αποθήκη, από το 2022 δημοσιεύτηκε το λεγόμενο «Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Γενικό Διάταγμα Εξαίρεσης» το οποίο εξαιρεί από την υποχρέωση εξασφάλισης τόσο πολεοδομικής όσο και οικοδομικής άδειας για κάποιους τύπους αναπτύξεων μεταξύ των οποίων και γεωργικές αποθήκες.

Με βάση το Γενικό Διάταγμα Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο θεωρείτο δοσμένη η πολεοδομική άδεια, μπορούσε κάποιος να ανεγείρει σε γεωργική γη αποθήκη γύρω στα 30 τετραγωνικά μέτρα για την φύλαξη γεωργικών μηχανημάτων, εργαλείων, λιπασμάτων, προϊόντων κ.λπ. με το ύψος του υποστατικού να μην ξεπερνά τα 5 μέτρα.

Στήθηκαν ολόκληρες γειτονιές με αυθαίρετα

Αυτή η τακτική όμως από το Σεπτέμβριο του 2022 και μετά, έπαψε να ισχύει και πλέον με το «Περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Γενικό Διάταγμα Εξαίρεσης», δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, να υποβάλει κάποια στοιχεία στην Οικοδομική Αρχή και να μην εξασφαλίσει ούτε και άδεια οικοδομής.

Αυτό σημαίνει ότι επαφίεται πλέον στον εκάστοτε μελετητή ο έλεγχος κάποιων δεδομένων και κατά συνέπεια ανοίγει πλέον η ψαλίδα σε βαθμό που να μην είναι δυνατή η  παρακολούθηση της κατάστασης από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Αρχές.

Και, όπως αναφέρει ο κ. Αχνιώτης «έχουμε φαινόμενα με ολόκληρες γειτονιές, όπως στην ευρύτερη περιοχή της Παρεκκλησιάς όπου παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα με τέτοιου είδους αυθαίρετες κατοικίες… Μάλιστα είχαμε και περίπτωση που κάποιοςμας κατάγγελλε επίμονα άλλους για αυθαίρετες χωματουργικές εργασίες και τελικά ανακαλύψαμε ότι ο ίδιος είχε άδεια από παλιά για γεωργική αποθήκη την οποία παράνομα μετέτρεψε σε μόνιμη κατοικία του».

Η κατάσταση με αυτό το «διάταγμα εξαίρεσης» είναι πλέον ανεξέλεγκτη, αναφέρει ο Διευθυντής της Πολεοδομίας Λεμεσού ο οποίος προέβη ήδη σε σχετικά διαβήματα προς την Διεύθυνση του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Άμεση ανάγκη η αντιμετώπιση του προβλήματος

Θα πρέπει, όπως υποδεικνύει ο κ. Αχνιώτης, αυτό το Διάταγμα να διαφοροποιηθεί ή και να ανακληθεί στον βαθμό που αφορά τις γεωργικές αποθήκες και να μπουν τα πράγματα σε μια τάξη.

«Με το παλιό καθεστώς όταν ερχόταν κάποιος με αίτηση για γεωργική αποθήκη, η πρώτη κίνηση ήταν να γίνει διαβούλευση με το Τμήμα Γεωργίας που έχει γνώση ποιοι είναι γεωργοί και τι καλλιέργειες έχει ο καθένας» γιατί, όπως τονίζει «δεν μπορεί  να έρχεται οποιοσδήποτε που δεν έχει και καμιά σχέση με τη γεωργία να αιτείται γεωργική αποθήκη οποιουδήποτε μεγέθους…».

Για κάποιες περιπτώσεις που έχουν εντοπισθεί και αφορούν σε οικοδομικές αναπτύξεις αυτού του τύπου, έχουν ήδη επιδοθεί ειδοποιήσεις επιβολής, και όπως αναφέρει ο κ. Αχνιώτης «τις έχουμε προωθήσει στην Γενική Εισαγγελία για τα περαιτέρω», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να νομιμοποιηθούν τέτοιου είδους υποστατικά.

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης