Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣΈνα κατάστημα με μηδενικά απορρίμματα στην καρδιά της Λεμεσού

Ένα κατάστημα με μηδενικά απορρίμματα στην καρδιά της Λεμεσού

Στους παλαιότερους ίσως ξυπνήσει αναμνήσεις από περασμένες δεκαετίες, τότε που ο κόσμος πήγαινε στο μπακάλικο  του χωριού η της γειτονιά του, με μια τσάντα στο χέρι (πάντα η ίδια) και έπαιρνε τις προμήθειες του χωρίς να κουβαλά μαζί του πλαστικές ή άλλες συσκευασίες μιας χρήσης που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Ήταν η εποχή που το λάδι έβγαινε από το βαρέλι και γέμιζε το γυάλινο μπουκάλι, τα όσπρια και άλλα είδη διατροφής που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από ντόπιου παραγωγούς, χύμα στα σακιά, ζυγίζονταν και τα αποθήκευαν οι νοικοκυρές σε ρούχινα σακούλια ή γυάλινα βάζα.

Για τον σημερινό καταναλωτή, όλα αυτά μάλλον ακούγονται κάπως ρομαντικά, ωστόσο όχι ανέφικτα, δεδομένου του τεράστιου προβλήματος που δημιουργεί η χρήση και κυρίως η διάθεση των πλαστικών και άλλων ρυπογόνων συσκευασιών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα.

Την ευκαιρία να ξαναγυρίσει ο κόσμος σε εκείνες ή παρόμοιες, για την προστασία του περιβάλλοντος από τα ρυπογόνα πλαστικά, συνήθειες, δίνουν, τουλάχιστον σε ότι αφορά την Λεμεσό ο Δημήτρης και η Κριστίνα, μέσα από την πρωτοβουλία τους να στήσουν στην καρδιά της πόλης (στην οδό Γλάδστωνος 59 και σε μικρή απόσταση από τα φώτα Πενταδρόμου), ένα πρωτότυπο παντοπωλείο με την χαρακτηριστική ονομασία “agno zero waste grocery“. Το πρώτο στο είδος του κατάστημα μηδενικών απορριμμάτων.

Το κατάστημα, αν και ξεκίνησε την λειτουργία του μόλις πριν από ένα περίπου μήνα, ωστόσο έχει ήδη μεγάλη απήχηση  ανάμεσα στο καταναλωτικό κοινό της πόλης μας και ιδιαίτερα ανάμεσα σε νέους ανθρώπους αλλά και ξένους που διαμένουν μόνιμα στην Λεμεσό.

Μιλώντας στο Limassol Today ο ιδιοκτήτης του Agno, Δημήτρης Μιχαηλίδης που είναι και εικαστικός, εξηγώντας πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία για την εφαρμογή του όλου εγχειρήματος, μας ανέφερε ότι μαζί με την σύζυγο του Κριστίνα (με ειδίκευση στον τομέα της ανάπτυξης επιχειρήσεων), σπουδάζοντας στην Αγγλία, βίωσαν σε όλο της το μεγαλείο την χρήση των πλαστικών συσκευασιών σε όλες σχεδόν τις καθημερινές συνήθειες και ιδιαίτερα σε ότι είχε να κάνει με είδη διατροφής.

«Από τότε μας καρφώθηκε η ιδέα ότι δεν μπορεί, θα υπάρχει κάποιος τρόπος να απαλλαγούμε απ’ όλο αυτό το πλαστικό που καταλήγει στα σκουπίδια με όλες τις αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι με την λειτουργία των πρώτων zero waste καταστημάτων οπότε φάνηκαν τα θετικά αποτελέσματα, αποφασίσαμε ότι κι εμείς, επιστρέφοντας στην Κύπρο μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο».

Την όλη ιδέα, την επεξεργάστηκαν στις λεπτομέρειες της κατά την διάρκεια του lockdown που είχε επιβληθεί λόγω πανδημίας και στη συνέχεια επιδόθηκαν σταδιακά αλλά με προσήλωση στην εφαρμογή της απόφασης τους. Βρήκαν αρχικά τον χώρο τον οποίο με προσωπική δουλειά ανακαίνισαν και διαμόρφωσαν κατάλληλα και «έτσι γεννήθηκε το agno zero waste grocery με στόχο να αναπτύξουμε μια δραστηριότητα που μαζί με τους πελάτες μας να αναδείξουμε  ότι η κατανάλωση δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος».

Το κατάστημα, όπως επισημαίνει ο Δημήτρη, «επιθυμούμε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας φιλικής προς το περιβάλλον αγοράς που θα συμβάλει στο να απαλλαγούμε από πράγματα που δε μας είναι αναγκαία, να μειώσουμε τα απορρίμματα που παράγονται, να επαναχρησιμοποιούμε τα άδεια δοχεία, και να τα ανακυκλώνουμε όταν δε μας χρησιμεύουν πλέον».

Πρακτικά, όπως εξηγεί, τα προϊόντα που διαθέτει το κατάστημα παραλαμβάνονται χύμα κυρίως από τους Κύπριους παραγωγούς και ανανεώνονταν συνεχώς. Οι καταναλωτές μπορούν να φέρουν είτε δικά τους δοχεία για τις αγορές τους είτε  να χρησιμοποιήσουν τις ανακυκλώσιμες χάρτινες σακούλες του καταστήματος, «έτσι, δεν παράγονται απορρίμματα ή κι αν προκύπτουν κάποια ελάχιστα, είναι κι αυτά ανακυκλώσιμα ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούν και οι ίδιοι πολίτες  χρήματα λόγω της μη ύπαρξης κόστους συσκευασίας…».

Ανάμεσα στα προϊόντα που μπορεί να βρει ο καταναλωτής, περιλαμβάνονται χύμα είδη διατροφής (όσπρια, ζυμαρικά, ξηροί καρποί, παστά φρούτα, βότανα και μπαχαρικά), καθαριστικά και καλλυντικά αλλά διάφορα, μη πλαστικά, αξεσουάρ.

Χρήστος Χαραλάμπους

Προτεραιότητα του agno grocery είναι να παρέχει μια βιώσιμη εναλλακτική στα καθημερινά ψώνια, και να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων ανά νοικοκυριό. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι μια ζωή 100% μηδενικών απορριμμάτων, αφού αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί, με όποια μέσα διαθέτει.  

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης