Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣΤο βιβλίο αιτία συναναστροφής στην πλατεία της πόλης

Το βιβλίο αιτία συναναστροφής στην πλατεία της πόλης

Είναι κάποια πράγματα που όσο κι αν έχουν αλλάξει οι καιροί, όσο κι αν η εξέλιξη και η τεχνολογία τα έχουν υποσκελίσει, ωστόσο παραμένουν –για πολλούς ακόμα- αναλλοίωτα ως αξίες της ανθρώπινης δημιουργίας και συμπεριφοράς.

Αξίες όπως τα βιβλία που αποτελούν θεμέλιο γνώσης και κατάρτισης αλλά ταυτόχρονα, μέσα από φράσεις, περιγραφές και εικόνες, λειτουργούν σαν πυξίδα και σε ταξιδεύουν στον κόσμο και στα άδυτα της ψυχής του ανθρώπου. Κι όταν το βιβλίο λειτουργεί και σαν κίνητρο κοινωνικοποίησης, όταν δημιουργεί συνθήκες για συνάντηση και συναναστροφή των ανθρώπων σε κάποια πλατεία της πόλης τους, τότε η αξία του αποκτά άλλες διαστάσεις.

Σ’ αυτό τον υπέροχο κόσμο του βιβλίου και της ανθρώπινης συναναστροφής που τόσο πολύ λείπει από την πόλη μας, θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν όσοι περάσουν την Κυριακή 25 Απριλίου από τις 10 το πρωί μέχρι και τις 6 το απόγευμα, από την πλατεία Ηρώων. Ένα ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο του μεταχειρισμένου βιβλίου που μπορεί ο κόσμος της Λεμεσού να απολαύσει πίνοντας τον καφέ του, κουβεντιάζοντας με φίλους και γνωρίζοντας άλλους ανθρώπους που ζουν στην ίδια πόλη.

Εμπνευστής και δημιουργός αυτής της μορφής πολιτιστικής δραστηριότητας, είναι ο Αυγερινός Παναγιώτου, ένας νέος άνθρωπος που στα 24 του δημιούργησε τον «Ταξιδευτή», το πρώτο στο είδος του σε όλη την Κύπρο παλαιοβιβλιοπωλείο. Εκφράζοντας την δική του αγάπη για το βιβλίο, προσπαθεί τα τελευταία χρόνια, διοργανώνοντας παζαράκια μεταχειρισμένου βιβλίου, να φέρει όσο γίνεται πιο κοντά στο βιβλίο περισσότερο κόσμο.

Η κουβέντα μαζί του είναι τόσο ευχάριστη όσο ευχάριστη και ταξιδιάρα είναι η μυρωδιά του χαρτιού και η αφή με τα ανάγλυφα εξώφυλλα των βιβλίων. «Πάντα μου άρεσε το βιβλίο και το διάβασμα και όταν για πρώτη  φορά πήγα στην Αθήνα, με εντυπωσίασε πολύ  όταν διαπίστωσα ότι πουλούσαν και μεταχειρισμένα βιβλία… ήταν κάτι που δεν υπήρχε στην Κύπρο… Μου άρεσαν κάτι μικρά υπόγεια βιβλιοπωλεία στο Μοναστηράκι που είχαν κυρίως παλιά μεταχειρισμένα βιβλία και έβλεπα τον κόσμο και κυρίως νέους να ψάχνουν στις στοίβες με τους τόμους και να διαλέγουν το βιβλίο που ήθελαν… έτσι πήρα την ιδέα και είπα ότι στήσω κι εγώ ένα τέτοιο στέκι στην Κύπρο…».

Αρχικά, όπως αναφέρει μιλώντας στο Limassol Today, ήθελε να δημιουργήσει ένα βιβλιοπωλείο-καφέ όπου να πηγαίνει ο κόσμος, να πίνει τον καφέ του, να συζητά, να ανταλλάσσει και να βρίσκει εξαντλημένες εκδόσεις και γενικά μεταχειρισμένα και φτηνά βιβλία. «Ήθελα να στήσω ένα στέκι με αντικείμενο το βιβλίο αλλά και τη συναναστροφή που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν το διάβασμα…».

Ο πρώτος «Ταξιδευτής» που ήταν σαν μια μηχανή του χρόνου μέσα από την οποία προωθείτο η διακίνηση του βιβλίου με πολύ χαμηλό κόστος, στήθηκε στην οδό Κιτίου Κυπριανού στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού. Σήμερα στεγάζεται σε μια «τρύπα» στην οδό Γεώργιου Μαλικκίδη (πάροδος της πλατείας Ηρώων) και είναι ανοικτός για το κοινό κάθε Σάββατο από τις 10 μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Και μόνο βλέποντας το χώρο απέξω με το μάτι να φτάνει και στο εσωτερικό του μαγαζιού με τα βιβλία στις παλιές βιβλιοθήκες ή στοιβαγμένα σε πάγκους, αβίαστα γεννιέται η επιθυμία να μπεις και να αφεθείς στη νοσταλγία και τον ρομαντισμό που αποπνέει ο χώρος. Και είναι σίγουρο ότι εκεί κάτι θα ανακαλύψεις που ίσως το έψαχνες καιρό και θα μπορείς να το αποκτήσεις ακόμα και με όσο κοστίζει ένα καφές ή ένα πακέτο τσιγάρα…

Η διαπίστωση ότι τελικά το βιβλίο δεν έχει πεθάνει και ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να πιάσει στα χέρια του το χαρτί και να διαβάσει, οδήγησε τον Αυγερινό στην απόφαση να βγει και έξω από την …τρύπα του. Μαζεύει λοιπόν τα βιβλία του και κάποιες Κυριακές (με εξαίρεση την περίοδο των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν λόγω της πανδημίας) διοργανώνει παζαράκια μεταχειρισμένου βιβλίου στοχεύοντας όχι μόνο στη διάθεση του αλλά κυρίως στην επαφή των ανθρώπων, στην ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και ανησυχιών, στην δημιουργία μιας αλλιώτικης ανθρώπινης σχέσης…

Σημειώματα και αφιερώσεις που προσδίδουν άλλη αξία

Το μάζεμα των βιβλίων, όπως εξηγεί ο Αυγερινός, έχει μια δυσκολία αλλά και κάποια γοητεία… «Τα βρίσκω από ανθρώπους που έχουν κληρονομήσει βιβλιοθήκες αλλά δεν τους αρέσουν τα βιβλία και ψάχνουν τρόπο να τα ξεφορτωθούν… είτε να τα πουλήσουν είτε απλά να τα δώσουν για να καθαρίσουν το χώρο τους…».

Άλλη πηγή είναι οι ίδιοι οι αναγνώστες που αφού διαβάσουν τα βιβλία τους τα δίνουν για να πάρουν κάτι άλλο με χαμηλό κόστος. Και από μόνος του όμως ο δημιουργός του «Ταξιδευτή» βρίσκεται σε ένα συνεχές ψάξιμο και πάντα κάτι βρίσκει… Από μυθιστόρημα και ποίηση μέχρι φιλοσοφία, επιστημονικά συγγράμματα, βιβλία για τις τέχνες, παιδικά παραμύθια…

Σε αρκετά από τα βιβλία υπάρχουν αφιερώσεις και διάφορα σημειώματα είτε από τους ίδιους τους συγγραφείς είτε από ανθρώπους που πρόσφεραν βιβλία σε άλλους ανθρώπους, κάτι που προσδίδει στο βιβλίο μια επιπλέον αξία.

«Έτυχε να βρω ένα βιβλίο που ανήκε σε κάποιο γνωστό ζωγράφο ο οποίος έφτιαξε ένα σχέδιο στην πρώτη λευκή σελίδα και υπέγραψε αυτό το έργο του… σε κάποιο άλλο βιβλίο υπήρχε σημείωμα από κάποιον που σκεφτόταν να αυτοκτονήσει… έγραφε με ακρίβεια, την ώρα, τη μέρα και τους λόγους που ήθελε να βάλει τέρμα στη ζωή του… βρήκα όμως και πολύ όμορφα σημειώματα, όπως σε ένα βιβλίο του Παύλου Ξιούτα όπου ο ίδιος ο συγγραφέας έγραφε με μολύβι κάποια πράγματα και αναφερόταν σε κάποια ωραία γυναίκα…».

Χρήστος Χαραλάμπους

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης