Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣ«Έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για τη ναυτιλία μας»

«Έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική για τη ναυτιλία μας»

Η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μια ξεκάθαρη στρατηγική για ανάδειξη των προοπτικών της ναυτιλιακής βιομηχανίας και για αντιμετώπιση των προκλήσεων, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ σημείωσε ότι το παράνομο τουρκικό εμπάργκο στα υπό κυπριακής σημαίας πλοία, αποτελεί εμπόδιο στα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και επηρεάζει αρνητικά το διεθνές εμπόδιο.

Χαιρετίζοντας, στη Λεμεσό, την 34η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε τον ρόλο του ΚΝΕ, ως πρεσβευτή της κυπριακής ναυτιλίας και τις «κοινές και άοκνες προσπάθειες και την εξαιρετική συνεργασία» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για προβολή και προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας διεθνώς.

Την ίδια ώρα υπέδειξε ότι, «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει μια ξεκάθαρη στρατηγική για αντιμετώπιση των προκλήσεων στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά και για να διασφαλίσει και να προωθήσει περαιτέρω την απόδοσή της».

Αναμφίβολα, συνέχισε, η σύσταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, σηματοδότησε μια νέα εποχή για την κυπριακή ναυτιλία και πέντε χρόνια μετά, πρόσθεσε, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η απόφαση ορόσημο άνοιξε τον δρόμο για νέα επιτεύγματα, με την ισχυρή υποστήριξη και συμβολή του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και των μελών του.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο δρόμος για το μέλλον βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση και μετατροπή των προκλήσεων σε ευκαιρίες, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει και να ενισχύσει τους στόχους της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα βήματα, που λαμβάνονται για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της κυπριακής ναυτιλίας, τη βελτίωση της ποιότητας της ναυτιλιακής εκπαίδευσης και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, θα συμβάλουν στο όραμά μας για ανάπτυξη του ναυτιλιακού μας συμπλέγματος, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε εύρος δραστηριοτήτων», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τη διαδικασία για εφαρμογή του πλαισίου μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (One- Stop Shipping-Centre) στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, κάτι που όπως υπέδειξε, αποτελούσε μακροχρόνιο αίτημα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Αναφερόμενος στις δράσεις που τροχοδρομούνται, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως αυτές θα προσφέρουν γρηγορότερη εξυπηρέτηση, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του κλάδου, παρέχοντας μια πιο ευέλικτη, αποτελεσματική και πελατοκεντρική υπηρεσία, που θα αυξήσει περαιτέρω την ελκυστικότητα του κυπριακού νηολογίου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως λειτουργοί, τόσο του Υφυπουργείου αλλά και άλλων εμπλεκομένων κυβερνητικών τμημάτων, θα εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να αναλάβουν νέο ρόλο σε αυτή τη νέα υπηρεσία, ενώ επιταχύνεται η διαδικασία για την ετοιμασία της δευτερογενούς νομοθεσίας, για εφαρμογή του «περί Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (Ν.Ε.Π.Ε.) Νόμου, που ψηφίστηκε από την Βουλή τον Οκτώβριο του 2022.

Επίσης, υπενθύμισε ότι το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προχωρά στην πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του, μέχρι το Μάιο του 2024, επιτρέποντάς του παράλληλα να λειτουργεί σε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναγνώρισε επίσης τις προσπάθειες της ναυτιλιακής βιομηχανίας για απανθρακοποίηση και υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει ήδη θεσπίσει φορολογικά κίνητρα για στήριξη του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλίας, ενθαρρύνοντας τους πλοιοκτήτες να υιοθετήσουν περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές στις δραστηριότητές τους.

Λέγοντας ότι η κυπριακή ναυτιλία αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα και ένα από τα ισχυρότερα περιουσιακά στοιχεία της οικονομίας της χώρας μας, ανέφερε πως η Κύπρος αναπτύχθηκε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια σε κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο και σήμερα διαθέτει τον ενδέκατο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο στην ΕΕ και αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης της Ευρώπης.

«Πιστεύουμε ότι η κυπριακή ναυτιλία αποτελεί πλεονέκτημα και για την ΕΕ, και ότι η ΕΕ πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση και να ενισχύσει την υποστήριξή της στον ναυτιλιακό τομέα και αυτή είναι μια διάσταση που αναδεικνύουμε στις Βρυξέλλες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η θέση της κυπριακής ναυτιλίας θα ήταν ακόμα ψηλότερη αν δεν είχε να αντιμετωπίσει το παράνομο τουρκικό εμπάργκο, «που παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο». Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, να θίγουμε το θέμα του παράνομου τουρκικού εμπάργκο σε όλα τα σχετικά φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, τονίζοντας ότι παρεμποδίζει τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και επηρεάζει αρνητικά το διεθνές εμπόριο.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να εργαστεί στενά και παραγωγικά με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, «προκειμένου να διασφαλιστεί το βιώσιμο μέλλον αυτού του εμβληματικού τομέα».

Powered by caffe nero

ΠηγήΚΥΠΕ

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης