Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣ«Ελιξίριο» για τις πλημμύρες στους χειμάρρους της Λεμεσού, τα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια

«Ελιξίριο» για τις πλημμύρες στους χειμάρρους της Λεμεσού, τα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια

Το «ελιξίριο» για τα πλημμυρικά φαινόμενα στους τέσσερις μεγάλους χείμαρρους που διατρέχουν την ευρύτερη Λεμεσό, φαίνεται να έχει εξεύρει το επαρχιακό Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, εφαρμόζοντας την πρακτική της θωράκισης ευαίσθητων σημείων με λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια. 

Όπως εξήγησε στην «Επιχειρηματική Λεμεσό» η Επαρχιακή Μηχανικός του Τμήματος, Ηλιάνα Τόφα, η συγκεκριμένη πρακτική, η οποία στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένη, έχει εφαρμοστεί πρώτα στην επαρχία Λεμεσού, γιατί διαθέτει τέσσερις κύριους ποταμούς που περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, και αποτελούσε επιτακτική ανάγκη να εκτελεστούν έργα θωράκισης και διευθέτησης ροής,  σε αυτούς.  

Σύμφωνα με την Επαρχιακή Μηχανικό, λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια έχουν τοποθετηθεί στο Γαρύλλη κατά την  επέκταση του Γραμμικού Πάρκου και Οργανική σύνδεση του με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Δημοκρατίας, Αλεξανδρείας και Παλλάδος. Καθώς και σε σημεία που σημειώνονταν πλημμύρες στην κοίτη του ποταμού Βαθκειά (που είχαν παρασυρθεί και αυτοκίνητα παλαιότερα), αντί επενδύσεων με σκυρόδεμα. 

Limassol Today - λιθόστρωτα συρματοκιβώτια 2

Η Ηλιάνα Τόφα εξήγησε περαιτέρω, πως πρόκειται για πλέγματα τα οποία πληρώνονται με συγκεκριμένης διαμέτρου κροκάλες που τοποθετούνται με διάταξη, όπως έχτιζαν παλαιότερα τις δόμες στα χωριά, με τη διαφορά ότι οι κροκάλες είναι στο πλέγμα για να μην τις παρασύρει το νερό.  Τα λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια διαδραματίζουν διπλό ρόλο.  Αφενός προστατεύσουν τις γειτονικές περιουσίες (κυρίως στο κέντρο της πόλης) που είναι χτισμένες από παλιά πάνω στις όχθες, και αφετέρου προδίδουν μια πιο στρωτή ροή στα πλημμυρικά φαινόμενα, γιατί το νερό  περνά μέσα από τις πέτρες και μειώνεται η ταχύτητα του. 

Εκπονούνται δε μελέτες, προκειμένου να προσδιοριστεί αν θα τοποθετηθούν μόνο στις όχθες ή και στο δάπεδο της κοίτης, ή αν θα στηθούν και αναβαθμοί για να αλλάξει η ταχύτητα της ροής του νερού, βάσει των αρχών που διέπουν τις επιστήμες της υδρολογίας και της υδραυλικής. «Τα τελευταία χρόνια, έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της ευρύτερης Λεμεσού, τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά και στο Τμήμα επικρατεί ενθουσιασμός γι’ αυτά, σε σημείο που τα πρώτα χρόνια, όταν έβρεχε, το προσωπικό έσπευδε στις κοίτες για να τα παρατηρήσει. Πλέον, η επιθεώρηση των έργων κατά τη διάρκεια των πλημμυρικών φαινομένων, οποιαδήποτε ώρα και να συμβαίνουν αυτά, είναι επιτακτική, ώστε να καταγράφεται η συμπεριφορά της ροής και να εντοπίζονται τυχόν βελτιώσεις που απαιτούνται», μας εξιστόρησε η κ. Τόφα.

Λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια «επιστρατεύθηκαν» και σε συγκεκριμένα σημεία στον ποταμό Άμαθο, όπως στο Δημοτικό στάδιο που παλαιότερα είχε πληγεί από πλημμύρες κι έπρεπε να προστατευθεί.  Εν κατακλείδι η Ηλιανά Τόφα διευκρίνισε πως αυτή η πρακτική δεν είναι λιγότερο κοστοβόρα διότι χρειάζονται περισσότερες ανθρωποώρες και δεν είναι φτηνά τα υλικά, όμως αποτελεί βέλτιστη λύση όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και πράσινη, αφού προσομοιάζει με τη ροή μέσα από τις κροκάλες της κοίτης του ποταμού.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης