Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΈλλειψη προσωπικού αφήνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού να υπολειτουργεί

Έλλειψη προσωπικού αφήνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού να υπολειτουργεί

Παγκόσμια μέρα Μουσείων σήμερα. Στη Λεμεσό όμως...

Την έλλειψη αρχαιοφυλάκων επικαλείται το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Λεμεσού. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά μέχρι νωρίς το απόγευμα και δεν ανοίγει τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα όσοι ντόπιοι θέλουν να το επισκεφθούν τις ημέρες που δεν εργάζονται και τα παιδιά δεν μεταβαίνουν στο σχολείο, να μην μπορούν να το κάνουν.

Πηγές προσκείμενες στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανέφεραν στο Limassol Today ότι στάλθηκαν τρεις επιστολές το τελευταίο διάστημα, με τις οποίες ζητούν την πρόσληψη προσωπικού και αναμένουν απάντηση τόσο από το υπουργείο Μεταφορών όσο και από το υπουργείο Οικονομικών που θα πρέπει να εγκρίνει το σχετικό κονδύλι. Οι ίδιες πηγές επικαλέστηκαν μάλιστα την επισκεψιμότητα του μουσείου, αναφέροντας πως είναι χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μουσεία, όπως το Κάστρο Λεμεσού. Και όλα τα πιο πάνω όταν η καλοκαιρινή σεζόν άρχισε και οι αφίξεις τουριστών αεροπορικώς και μέσω κρουαζιέρας, είναι καθημερινές.

Η «επισκεψιμότητα»

Σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού, είναι ανοικτό από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 8:00 το πρωί μέχρι και τις 16:00 το απόγευμα, ενώ τα Σαββατοκύριακα παραμένει κλειστό. Την ίδια ώρα, όπως αρμοδίως μας λέχθηκε, το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης, αποφασίστηκε να αρχίσει να ανοίγει την Κυριακή μέχρι τις 17:00 το απόγευμα, λόγω της αύξησης επισκεπτών τώρα που άρχισαν κρουαζιέρες. Τα πιο πάνω βεβαίως αποδεικνύουν την πρόχειρη αντιμετώπιση που τυγχάνει η διαχείρηση και η προώθηση των μουσείων της πόλης, δεδομένου ότι κρίνεται η επισκεψιμότητα, την ώρα που δεν μπορούν να γνωρίζουν πόση θα ήταν εαν άφηναν τα μουσεία της πόλης ανοικτά τα Σαββατοκύριακα.

Δεν είναι μόνο το Αρχαιολογικό

Ακόμη και εάν κάποιος προσπαθήσει να σταθεί στην «χαμηλή επισκεψιμότητα» του αρχαιολογικού μουσείου, δεν είναι το μόνο ο εν λόγω χώρος που υπολειτουργεί. Παράδειγμα είναι επίσης ο αρχαιολογικός χώρος Αμαθούντας, ο οποίος δεν διαθέτει ούτε χώρους υγιεινής, ενώ είναι «ξέφραγο αμπέλι» και μπορεί ο καθένας να μεταβεί. Μάλιστα πληροφορίες μας αναφέρουν πως αρκετοί πηγαίνουν και παίρνουν πέτρες και κομμάτια αρχαία, αφού είναι αφύλακτος ο χώρος. Και όλα αυτά όταν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, φιλοξενούνται σε αίθουσες αρχαιολογικά ευρήματα της Κύπρου και προωθείται η χώρα μας ως προορισμός με αρχέγονη ιστορία που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης