Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΈμειναν κατάπληκτοι οι αρμόδιοι με τα όσα διαπίστωσαν στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου

Έμειναν κατάπληκτοι οι αρμόδιοι με τα όσα διαπίστωσαν στην ΟΕΔΑ Πεντακώμου

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Κατάπληκτοι έμειναν όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί και άλλοι φορείς, με τα όσα είδαν και άκουσαν στην διάρκεια επίσκεψης τους, στους χώρους της Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πεντάκωμο. Εικόνες και δεδομένα τα οποία πολλές φορές τέθηκαν προς συζήτηση στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και χθες,  οι επιτόπου διαπιστώσεις, επισφράγισαν την εκτίμηση ότι δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια χωρίς όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί η ΟΕΔΑ Πεντακώμου, να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Στην βάση της σχετικής Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή, μέσα από την οποία αποκαλύπτεται σε όλες του τις διαστάσεις το σκάνδαλο με την ΟΕΔΑ Πεντακώμου αφού αναφέρεται σε μη επαρκή και σωστή λειτουργία της Μονάδας με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις  στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και στο περιβάλλον, ενώ καταγράφεται και διασπάθιση δημοσίου χρήματος, επισκέφθηκαν την Μονάδα οι Προέδροι και οι βουλευτές των Επιτροπών Ελέγχου και Περιβάλλοντος, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Υπουργός Γεωργίας, ο Γ.Δ. του Υπουργείου, οι προϊστάμενοι του Τμημάτων Αναπτύξεως Υδάτων και Περιβάλλοντος και οι  κοινοτάρχες Πεντακώμου (ως Αντιπρόεδρος της ΟΕΔΑ) και Καλαβασού ως Προέδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των κοινοτήτων της περιοχής.

«Είναι ευχής έργον που ήρθατε όλοι και είδατε την κατάσταση» είπε στους βουλευτές και στον Υπουργό ο Κοινοτάρχης Πεντακώμου Πάμπος Χαραλάμπους, επισημαίνοντας ότι η υγεία των κατοίκων της περιοχής κινδυνεύει καθημερινά από το έργο το οποίο, όπως είπε, απέτυχε και υπέδειξε πως χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις. Από την πλευρά του ο Κοινοτάρχης Καλαβασού και Πρόεδρος της Συντονιστικής των 9 επηρεαζόμενων κοινοτήτων, Λευτέρης Φωκάς, είπε ότι παρά το ότι είχε και στο παρελθόν συμφωνηθεί όπως ληφθούν μέτρα, δυστυχώς τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα που έχουν οι κοινότητες δεν είναι με τον ανάδοχο αλλά με το κράτος που είναι υπόχρεο να φροντίσει τους πολίτες του.

Limassol Today - πεντάκωμο 1

Υπό εξέταση οι ευθύνες και η απόδοση τους

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρος Ξενοφώντος παραδέχτηκε ότι «πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και από το 2017 που παραλήφθηκε η μονάδα δεν έχει λειτουργήσει σωστά». Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο απόδοσης ευθυνών ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι υπάρχει για το θέμα έρευνα η οποία έχει σταλεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει το κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες και την απόδοσή τους.

Ο Γενικός Ελεγκτής υπενθύμισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει καταγράψει σωρεία προβλημάτων και αστοχιών από πλευράς του αναδόχου ο οποίος έχει, όπως είπε, «αποτύχει να συμμορφωθεί με τις συμβατικές του υποχρεώσεις» και σημείωσε πως αναμένεται πλέον από την αναθέτουσα αρχή να χειριστεί το θέμα με τη δέουσα αυστηρότητα έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο Κύπριος φορολογούμενος, να υπάρξει συμμόρφωση του αναδόχου και να σταματήσει η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και των γειτνιαζουσών κοινοτήτων.

Υπενθύμισε, δε, πως ήδη η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει διαφωνήσει με απόφαση της αναθέτουσας αρχής για παραχώρηση 4εκ. ευρώ στον ανάδοχο για το κατασκευαστικό κομμάτι και προτού λυθούν τα προβλήματα στη λειτουργία της μονάδας, λέγοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα αξιολογήσει οποιαδήποτε νέα εισήγηση.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι αυτή η μονάδα εξ αρχής δεν θα έπρεπε να είχε κατασκευαστεί, υπέδειξε ότι οι σχεδιασμοί θα έπρεπε από την αρχή να συνάδουν με την σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 98/2008 η οποία υποδεικνύει πως θα πρέπει να γίνεται χωριστή συλλογή απορριμμάτων στα σπίτια, δηλαδή «χωριστή συλλογή για τα αποφάγια και τα πράσινα, χωριστή συλλογή για ανακυκλώσιμα και μόνο ότι μείνει μετά απ’ αυτό να καταλήγει σε αυτές τις μονάδες».

Limassol Today - πεντάκωμο 2

Βουνά τα απόβλητα και λίμνη με τοξικά υγρά

Στις διαπιστώσεις που καταγράφηκαν και καταδεικνύουν ότι η δημιουργία της Μονάδας, όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού, αλλά με την λειτουργία της, έχει καταστεί πρόξενος επιπλέον σοβαρών προβλημάτων, κι αυτό λόγω αρκετών κενών που υπάρχουν στην συμφωνία της κυβέρνησης με την ανάδοχο εταιρεία αλλά και τις παρατυπίες και αυθαίρετες ενέργειες που έγιναν, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

-Ο δρόμος που οδηγεί στη Μονάδα δεν είναι εγγεγραμμένος

-Ο τεμαχιστής είναι χαλασμένος εδώ και 5 χρόνια

-Ο καυστήρας που θα έπρεπε να υπάρχει δεν υπάρχει

-Στα 2 κύτταρα θάβονται πενταπλάσιες ποσότητες από ότι θα έπρεπε με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί βουνά με θαμμένα απόβλητα

-Στην λίμνη κατακράτησης ομβρίων υδάτων, το νερό είναι ολόμαυρο και τοξικό από την αποστράγγιση των τεράστιων όγκων σκουπιδιών που βρίσκονται δίπλα

Σε ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής Λεμεσού του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα «όταν βρέχει και ξεχειλίζει η λίμνη, τι γίνεται;», πήρε την απάντηση «προς τα κάτω… και κάνουμε μελέτες…». Καταλήγουν δηλαδή σε φυτείες και στη θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Γεωργίας ζήτησε από την διαχειρίστρια εταιρεία έκθεση για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την σωστή λειτουργία της ΟΕΑΔ, η οποία αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Limassol Today - Êïéí. ÅðéôñïðÞ ÅëÝã÷ïõ êáé ÐåñéâÜëëïíôïò Õðïõñãüò Ãåùñãßáò Ãåíéêïý ÅëåãêôÞ ÏÅÄÁ ÐåíôÜêùìï
Åðßóêåøç Êïéíïâïõëåõôéêþí Åðéôñïðþí ÅëÝã÷ïõ êáé ÐåñéâÜëëïíôïò, Õðïõñãïý Ãåùñãßáò êáé Ãåíéêïý ÅëåãêôÞ óôïí ÏÅÄÁ óôï ÐåíôÜêùìï

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης