Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΈπιασε δουλειά ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης -Λεμεσός 2030

Έπιασε δουλειά ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης -Λεμεσός 2030

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Μπορεί από το 2030 να μας χωρίζουν 7 χρόνια ωστόσο η Λεμεσός που διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δεν επαναπαύεται. Αντίθετα, επικρατεί ένας ενθουσιασμός ο οποίος αναλώνεται σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή προεργασία που απαιτείται για επίτευξη του τελικού στόχου.

Στα πλαίσια αυτής της δυναμικής, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030, έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων και διαβουλεύσεων με οργανωμένους πολιτιστικούς και άλλους φορείς, ομάδες πολιτών και κοινότητες και βέβαια με προσωπικότητες της τέχνης και ευρύτερα της πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας.

Μια τέτοια συνάντηση πραγματοποίησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και η Ομάδα που το πλαισιώνει, με εκπροσώπους των ΜΜΕ οι οποίοι στο φάσμα της επαγγελματικής δραστηριότητας τους περιλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό και τα θέματα που αφορούν στην προαγωγή του πολιτισμού  με την ευρύτερη έννοια του όρου.

Limassol Today - 1 022 2

Κατά την  συνάντηση, έγινε αναφορά στην σύσταση και την ανεξάρτητη λειτουργία που χαρακτηρίζει  τον Οργανισμό ο οποίος έχει την πλήρη στήριξη του Δήμου Λεμεσού, δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αλλά και για τους γενικούς στόχους που θέτει η Λεμεσός 2030, οι οποίοι, όπως επισήμανε η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οργανισμού, Ελεάνα Αλεξάνδρου, αφορούν στην ενδυνάμωση, την αειφορία και την συμμετοχικότητα.

Limassol Today - ελεάνα αλεξάνδρου

Αναφέρθηκε επίσης ότι κατά την διαδικασία των διαβουλεύσεων που ξεκίνησε ο Οργανισμός, τίθενται μια σειρά ερωτημάτων όπως:

-Πως λειτουργούμε στη Λεμεσό;

-Πώς βιώνουμε την πόλη και τι ανάγκες έχουμε;

-Πώς φανταζόμαστε το 2030;

Στα πλαίσια των δράσεων του Οργανισμού, θα γίνει συλλογή και καταγραφή της πολιτιστικής δραστηριότητας ενώ πέραν από τις συναντήσεις θα αποσταλούν και ερωτηματολόγια, στους καλλιτέχνες, τις ομάδες και τις κοινότητες.

Σε αυτή την φάση, όπως ειπώθηκε, ο Οργανισμός Λεμεσός 2030, αναμένει την επίσημη ανακοίνωση του διαγωνισμού στην Κύπρο.

Η διεκδίκηση του τίτλου γίνεται σε δύο στάδια. Η προκριματική φάση αναμένεται να κλείσει το Φθινόπωρο του 2024 με ζητούμενα:

-ένα φάκελο διεκδίκησης (bid book) – 60 σελίδες και απαντά σε 38 ερωτήσεις.

-μια παρουσίαση και μια συνέντευξη σε μια κριτική επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων (10 από Ευρώπη και 2 από την Κύπρο).

Για τις πόλεις που περνούν στη δεύτερη και τελική φάση, ο φάκελος διεκδίκησης εξελίσσεται σε 100 σελίδες και επανεξετάζεται από την Επιτροπή η οποία ανακοινώνει την τελική απόφαση εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025.

Limassol Today - 2 023 2

Το Συμβούλιο και η ομάδα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λεμεσός 2030, αποτελούν προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πανεπιστημιακό, δημοσιογραφικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα της Λεμεσού.

Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, αντιπρόεδρος η Γεωργία Ντέτσερ, και μέλη οι Νίκος Κυριακίδης, Ανθή Θεοχάρους, Αντιγόνη Κωμοδίκη, Βασίλης Πρωτοπαπάς, Μιχάλης Παπαευαγόρου, Δρ. Νίκος Ζάμπογλου και Τασούλα Χατζητοφή.

Νομικός Σύμβουλος είναι ο Χρίστος Μελίδης ενώ μετά από ανοιχτή διαδικασία, την θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας ανέλαβε η Ελεάνα Αλεξάνδρου.

Limassol Today - αντρέας πίττας

Την ομάδα συμπληρώνει ο Διομήδης Κουφτερός με ρόλο Συντονιστή Καλλιτεχνικού Προγράμματος και Δικτύωσης και η Βιρίνα Γκούντα, γραμματέας στο γραφείο του Οργανισμού.

Έχει ήδη συσταθεί η πρώτη ομάδα εργασίας «Outreach», την οποία συντονίζουν η Έλενα Αγαθοκλέους και η Μαρίνα Κακουλλή.

Τη διεκδίκηση του τίτλου στηρίζουν ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων από την Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία, με μακρόχρονη πείρα σε αντίστοιχες διεκδικήσεις.

Limassol Today - γεωργία ντέτσερ

Ένας θεσμός με την σφραγίδα της Μελίνας

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης καθιερώθηκε τον Ιούνιο του 1985 από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοβουλία των τότε Υπουργών Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας Μερκούρη και της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ.

Στην πορεία ο θεσμός διαφοροποιήθηκε αρκετά, αποκτώντας αυξανόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό, και οικονομικό βάρος για τις πόλεις που τον κερδίζουν μέσα από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης.

Απώτερος σκοπός είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και της πολυμορφίας του στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο, η εμπλοκή των πολιτών και η ενισχυμένη συμβολή του πολιτισμού στην μακροπρόθεσμη και αειφόρα ανάπτυξη των πόλεων που κερδίζουν τον τίτλο.

Κάθε χρόνο ο τίτλος αποδίδεται σε δύο ή τρεις πόλεις, χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διαγωνίζονται μεταξύ τους εθνικά.

Να θυμίσουμε ότι η Πάφος αποτέλεσε την πρώτη κυπριακή πόλη που φιλοξένησε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2017.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης