Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Diagwnismosfeb23 Ltbanner
Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΈρχεται το «CYSh1P», το 2026 η Λεμεσός στο επίκεντρο της ευρωπαϊκήςναυτιλίας

Έρχεται το «CYSh1P», το 2026 η Λεμεσός στο επίκεντρο της ευρωπαϊκήςναυτιλίας

Σημαντικό είναι ότι «καταφέραμε ώστε, η Κύπρος να αναλάβει τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας το 2026, ένα σπουδαίο γεγονός, όπου τα φώτα όλης της Ευρώπης θα βρίσκονται στη Λεμεσό.

Παρουσιάστηκε χθες για πρώτη φορά το «CYSh1P» η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές ταμπλέτες, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης πέντε ετών και του απολογισμού του υφυπουργείο Ναυτιλίας, από τον υφυπουργό Βασίλη Δημητριάδη.

Μιλώντας από την Λεμεσό, ο κ. Δημητριάδης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή -που θα είναι διαθέσιμη εντός των επόμενων ημερών-, αποσκοπεί στην ταχύτερη ανταπόκριση, την διαφάνεια καθώς και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, ενώ είναι φιλική προς τον χρήστη. Δέον να τονιστεί ότι στον απολογισμό του ο υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε επίσης ότι έως τις αρχές του 2024 όλες οι υπηρεσίες του Υφυπουργείου θα παρέχονται ψηφιακά σε ένα περιβάλλον χωρίς χαρτί.

Limassol Today - 1 8


Η παρουσίαση του Υφυπουργού Ναυτιλίας περιλάμβανε 15 ενότητες. Αρχικά τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής “SEA Change 2030” που περιλαμβάνει 35 αειφόρες δράσεις με χρονοδιάγραμμα σχεδιασμού και υλοποίησης, με στόχο η ναυτιλία μας να καταστεί ανθεκτική στις κρίσεις και ανταγωνιστική, με την Κύπρο πρωταγωνίστρια στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. «Έχουν ήδη υλοποιηθεί 23 από τις 35 δράσεις» σημείωσε ο υφυπουργός. Η Στρατηγική εισάγει, επίσης, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη και μια νέα φιλοσοφία στον τρόπο που η Κύπρος προσεγγίζει τη ναυτιλία. Τόνισε δε την δημιουργία πλαισίου παροχής μονοθυριδικής εξυπηρέτησης (one-stop-shipping-shop) με την υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου της Ναυτιλιακής Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης και την ψηφιοποίηση όλων των Υπηρεσιών του Υφυπουργείου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο κ. Δημητριάδης έκανε επίσης αναφορά στην σημαντική αύξηση των εταιρειών που εμπίπτουν στο Ειδικό Φορολογικό Σύστημα που διέπει την Κυπριακή Ναυτιλία. Συγκεκριμένα κατά την τελευταία 10ετία ο αριθμός ναυτιλιακών εταιρειών τριπλασιάστηκε, από 97 εταιρείες το 2012 σε 302 εταιρείες το 2022, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται τα τελευταία 5 χρόνια με τη δημιουργία του Υφυπουργείου. Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στα έσοδα του Υφυπουργείου. Από 11.57 εκ. ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2017, τα έσοδα το 2022 ανήλθαν σε 15.6 εκ. ευρώ. Αναφορικά με τον στόλο υπό Κυπριακή Σημαία, και παρά την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, γεγονός που επέφερε διαγραφές που ανέρχονται στα 2 εκ. ολικής χωρητικότητας, το κυπριακό νηολόγιο αποδείχτηκε ανθεκτικό, απόρροια σημαντικού αριθμού εγγραφών, με την ολική χωρητικότητα να κυμαίνεται στα 23.8 εκ.

Limassol Today - 4 6


Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και αξιοπιστίας για τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται ή σχεδιάζουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο ή/και να εγγράψουν πλοία στο κυπριακό νηολόγιο με την επανέγκριση του Φορολογικού καθεστώτος που διέπει την Κυπριακή Ναυτιλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και παροχή περαιτέρω ελκυστικών κινήτρων για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής Ναυτιλίας. Δημιουργία προοπτικών για περαιτέρω ανάπτυξη του εθνικού ναυτιλιακού συμπλέγματος με τη διαμόρφωση πλαισίου για να καταστεί η Κύπρος Κέντρο Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης ναυτιλιακών διαφορών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ουσιαστική συμβολή για πράσινο μετασχηματισμό της ναυτιλίας με παροχή πράσινων φορολογικών κινήτρων και ενεργό συμμετοχή στις συζητήσεις για διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που θα μειώσει ουσιαστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ναυτιλίας λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ναυτιλίας.

Limassol Today - δημητριαδης βασιλης υφυπουργος ναυτιλιας

Στη Λεμεσό η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2026

Σημαντικό είναι ότι «καταφέραμε ώστε, η Κύπρος να αναλάβει τη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας το 2026, ένα σπουδαίο γεγονός, όπου τα φώτα όλης της Ευρώπης θα βρίσκονται στη Λεμεσό, κάτι που συμπίπτει με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης» υπέδειξε ο αρμόδιος υφυπουργός. Ο Βασίλης Δημητριάδης είπε πως «το Υφυπουργείο, αποτελεί μια οντότητα που αναγνωρίζει τις απαιτήσεις και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας» και πρόσθεσε ότι «μια σύγχρονη ναυτιλιακή διοίκηση πρέπει να έχει όραμα, να προωθεί την αειφορία, να έχει σταθερό φορολογικό σύστημα, να παρέχει ανταγωνιστικά κίνητρα, υψηλό επίπεδο πλαισίου ασφάλειας, να είναι αποτελεσματική και αποδοτική, να ανταποκρίνεται στις κρίσεις, να είναι εξωστρεφής, τα λαμβάνει προληπτικά μέτρα, να προσαρμόζεται, να έχει την τεχνογνωσία, να είναι υπεύθυνη στον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων και προβλημάτων, μα προπάντων να αγαπά αυτό που κάνει».

Limassol Today - Vasilis Demetriades βασιλης δημητριαδης Βασίλης Δημητριάδης υπουργός υφυπουργός Ναυτιλίας


«Θεωρώ» σημείωσε, «ότι μαζί με τα στελέχη του Υφυπουργείου υπάρχει αγάπη και όρεξη και θεωρώ ότι η Κύπρος είναι πλέον ένα ποιοτικό ναυτιλιακό σύμπλεγμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα άλλο και μας κάνει περήφανο με τις επιδόσεις του στο εξωτερικό».

Συνεχίζουν τα ταξίδια στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, έγινε πράξη η Θαλάσσια Επιβατική Σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μετά από 21 χρόνια, απόρροια επιτυχούς επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της έγκρισης που εξασφαλίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατική επιδότηση. Σε αυτό το σημείο ο ίδιος υπέδειξε πως, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, αναμένονται ανακοινώσεις της εταιρείας για την νέα σεζόν, που υπολογίζεται να αρχίσει στα τέλη Μάιου.

Οι κρίσεις και οι ευκαιρίες

Στα δύο χρόνια πανδημίας η Κύπρος, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, πρωτοστάτησε διευκολύνοντας τις αλλαγές πληρωμάτων και τον επαναπατρισμό πέραν των 65000 ναυτικών, ενώ υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε με επιτυχία εθνικό πρόγραμμα εμβολιαστικής κάλυψης 40000 ναυτικών. Για τη στήριξη στους ναυτικούς η Κύπρος έλαβε τα εύσημα από την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, μετατρέποντας παράλληλα την κρίση σε ευκαιρία, με κρουαζιερόπλοια παγκόσμιας εμβέλειας να συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο στα δρομολόγια τους με τεράστια οφέλη για την οικονομία του τόπου.

Limassol Today - 3 7


Χαρακτήρισε δε, εποικοδομητική τη διαπραγμάτευση των συνεχών πακέτων κυρώσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επηρέασαν και την κυπριακή ναυτιλία. Μέσα από την ορθή αξιολόγηση των επιπτώσεων των κυρώσεων και τον πλούτο εμπειρογνωμοσύνης των στελεχών του Υφυπουργείου, επικοινωνήθηκε η ανάγκη επιβολής κυρώσεων με γνώμονα να είναι αποτελεσματικά εφαρμόσιμες και να διατηρούν στο μέτρο του δυνατού τον ισότιμο ανταγωνισμό, πρόσθεσε. Με πρωτοβουλία της Κύπρου, εξήγησε ο κ. Δημητριάδης, δεσμεύτηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάγκη λήψης υποστηρικτικών μέτρων για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία τα οποία θα παρουσιάσει εντός των επόμενων βδομάδων, με την Κύπρο να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων. Επιπρόσθετα, το Υφυπουργείο παρείχε καθοδήγηση και άμεση παροχή συστάσεων και διευκρινίσεων στη Ναυτιλιακή Βιομηχανία για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων ενώ διευκόλυνε επηρεαζόμενους ναυτικούς να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς για να έχουν πρόσβαση στους μισθούς τους.

Τέλος ο Βασίλης Δημητριάδης αναφέρθηκε στην πρωταγωνιστική παρουσία σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με την επανεκλογή της Κύπρου ως μέλος του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στις δύο τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, και τη συνομολόγηση Μνημονίων Συνεργασίας με σημαντικούς εταίρους. Αναλήφθηκε πρωτοβουλία σε περιφερειακό επίπεδο για ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, ενώ με πρόταση της Κύπρου θα διαμορφωθεί πολιτική για την αειφόρο χρήση των ωκεανών από τα κράτη μέλη της Κοινοπολιτείας, με πρόθεση από την Κύπρο να φιλοξενήσει Υπουργική Σύνοδο εντός του 2023.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης