Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΈστησαν στη γωνιά τον Δήμαρχο Λεμεσού για τα έργα στον δημόσιο κήπο

Έστησαν στη γωνιά τον Δήμαρχο Λεμεσού για τα έργα στον δημόσιο κήπο

Πυρά από την Επίτροπο για τα παιδιά, περιβαλλοντικές οργανώσεις, την ομάδα «Ο κήπος εν δικός μας», κυβερνητικά τμήματα και βουλευτές

Δεν αλλάζει την θέση του για τον παιδότοπο ο κ. Νικολαΐδης παρά την ομοβροντία αντιδράσεων που ακούστηκαν στη Βουλή

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Ανένδοτος παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Λεμεσού σε σχέση με τα έργα στον παιδότοπο του δημοσίου κήπου της Λεμεσού. Παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν αυτή τη φορά ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής από την ομάδα πολιτών «Ο κήπος εν δικός μας», περιβαλλοντικές οργανώσεις και τον σύνδεσμο Αρχιτεκτόνων ο κ. Νικολαΐδης δεν φάνηκε να κάνει δεύτερες σκέψεις, δηλώνοντας πεισματικά ότι τα έργα θα προχωρήσουν ως έχουν σχεδιαστεί. Ούτε οι παραινέσεις βουλευτών για αναστολή των έργων μέχρι να γίνουν σοφότερες σκέψεις στάθηκαν αρκετές, ούτε οι έντονες τοποθετήσεις της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ούτε βεβαίως και οι διαφορετικές θέσεις των αρμόδιων κρατικών τμημάτων.

Τα άλογα μπροστά από την άμαξα

Κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών της περασμένης Πέμπτης (10/11) ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης έκανε λόγο για σύγχυση και παραπληροφόρηση, γύρω από το όλο ζήτημα. Απαντώντας στο κρίσιμο ερώτημα γιατί δεν έγινε δημόσια διαβούλευση πριν από την έναρξη των έργων είπε ότι η διαβούλευση θα γίνει στο μέλλον επί συγκεκριμένης πρότασης για συνολική αναβάθμιση του δημόσιου κήπου, στη βάση ενός master plan που ετοιμάστηκε το 2010 (ως μέρος των αντισταθμιστικών μέτρων για την ανάπτυξη των «δίδυμων πύργων»).  Το Master Plan επικαιροποιήθηκε το 2020. Ο κ. Νικολαΐδης επί της ουσίας διαχώρισε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον παιδότοπο, από τον υπόλοιπο δημόσιο κήπο, με αποτέλεσμα να δεχθεί ομοβροντία διαφωνιών από αρκετούς παρευρισκόμενους στην επίμαχη συνεδρία της Βουλής.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του επιστημονικού λειτουργού της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κλείτου Παπαστυλιανού ότι μια τέτοια πρακτική συνιστά σαλαμοποίηση (κατακερματισμό) για να αποφευχθεί η διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πρόσθεσε ότι ο παιδότοπος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου κήπου. Ιδιαίτερα επικριτική ήταν και η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία διερωτήθηκε προς τι ο αποσπασματικός διαχωρισμός του παιδότοπου με τον υπόλοιπο δημόσιο κήπο, με αποτέλεσμα ο Δήμος Λεμεσού να εκφεύγει της δημόσιας διαβούλευσης. Απευθυνόμενη στον κ. Νικολαΐδη η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ενοχλημένη από μια αναφορά του σημειώνοντας: «είπατε κ. Δήμαρχε ότι το αρχικό master plan έγινε όταν ξεκίνησαν οι δίδυμοι πύργοι, όταν υπήρχε δηλαδή η ανάγκη όσων θα αγόραζαν τα ακριβά διαμερίσματα. Και τώρα θα γίνει εκεί που γίνεται η άλλη μια ανάπτυξη πύργων». Δεν ζητήθηκε η γνώμη των παιδιών για μια αλλαγή που αφορά τα ίδια, είπε ακόμα η Επίτροπος, ενώ διερωτήθηκε εάν με την πλαστικοποίηση του χώρου, εξυπηρετείται η αναψυχή των παιδιών.  Έκανε λόγο για μια «περισπούδαστη» δωρεά για την οποία ουδείς γνωρίζει κατά πόσο επιβλήθηκαν όροι στο δημοτικό συμβούλιο.

Αναφερόμενος στο ιστορικό της χρηματοδότησης για τα έργα στην παιδική χαρά του δημόσιου κήπου Δήμαρχος Λεμεσού, επισήμανε ότι το 2019 στον προϋπολογισμό του δήμου υπήρχε ένα κονδύλι 100 χιλιάδων για των παιδότοπο. Όταν βρέθηκε ο δωρητής η αρχική πρότασή του ήταν για μία δωρεά των 300 χιλιάδων, που έφτασε μετά από μελέτη στα 1,7 εκατομμύρια συν 500 χιλιάδες ΦΠΑ. Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν επιβλήθηκαν όροι από τους Λευκορώσους ιδιοκτήτες της εταιρείας που θα κάνει τη δωρεά, σημειώνοντας πως υπάρχουν αποδείξεις.

Διαφωνούν κρατικές υπηρεσίες

Διαφορετική από τον Δήμο Λεμεσού προσέγγιση είχαν σχεδόν όλα τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα ως προς τις διαδικασίες που θα έπρεπε να ακολουθηθούν. Εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι για το master plan που ετοιμαστεί θα έπρεπε να  γίνει μελέτη εκτίμησης του περιβάλλοντος, ενώ συμφώνησε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι επιχειρείται η σαλαμοποίηση της αναβάθμισης του δημόσιου κήπου.

Ο διευθυντής του τμήματος δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι υπάρχει παράβαση της δασικής νομοθεσίας με τη διάνοιξη αυλακιού σε απόσταση μικρότερη του 1,5 μέτρου από δέντρα, με βάθος μεγαλύτερο από 30 εκατοστά. Από την εξέλιξη αυτή επηρεάστηκαν έξι δέντρα. Δόθηκαν οδηγίες, όπως είπε, για λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τον κίνδυνο για τα δέντρα, όπως κλάδεμα, συχνό πότισμα. Ο κ. Αλεξάνδρου τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο μελετητής, θα έπρεπε να ενσωματώσει τα δέντρα στον σχεδιασμό από την αρχή.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ είπε ότι ένας ιδιώτης βρέθηκε να σχεδιάζει τον δημόσιο κήπο της Λεμεσού, χωρίς διαβούλευση και πρόσθεσε ότι δεν θα έπρεπε να γίνεται διαχωρισμός του σχεδιασμού από την πηγή χρηματοδότησης, «δεν μπορεί είπε να σπάζεις ένα δημόσιο κήπο σε κομμάτια», τόνισε.

 Πυρ ομαδών από οργανωμένα σύνολα

Δεν έπεισαν όπως φαίνεται τις ομάδες πολιτών και περιβαλλοντικές οργανώσεις οι υποσχέσεις του Δημάρχου Λεμεσού ότι «θα προστατευθεί η ιστορικότητα του δημόσιου κήπου και η προστασία του πρασίνου είναι εκ των ων ουκ άνευ». Η ομάδα πολιτών ο «Κήπος εν δικός μας», οι «Φίλοι της γης» και η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ζήτησαν αναστολή των εργασιών, για να εισακουστούν οι απόψεις των πολιτών στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης. Αναστολή των εργασιών ζήτησε με επιστολή της προς τον δήμαρχο και η δημοτική ομάδα του ΑΚΕΛ.

Η Αναστασία Κοραή εκ μέρους των «Φίλων της γης» ανέφερε ότι σε επιστολή του Τμήματος Δασών, γίνεται λόγος για τέσσερεις διαφορετικές παρανομίες που εντοπίστηκαν και δεν αφορούν μόνο το αυλάκι. Οι δημότες προέβησαν σε διαμαρτυρία την προηγούμενη εβδομάδα όπως είπε, με παρουσία 500 ατόμων γιατί ζητούν το θέμα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Διερωτήθηκε εάν ο δημόσιος κήπος θα μείνει κήπος, κάνοντας λόγο για ένα πλαστικό έκτρωμα.

Μας έμεινε ο μισός κήπος

Αναλυτική ήταν η παρουσίαση αεροφωτογραφίας του Δημόσιου Κήπου από τον αρχιτέκτονα Αλέξη Παπαδόπουλο ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα πολιτών «Ο κήπος εν δικός μας». Η φωτογραφία καταδεικνύει ότι μόλις ο μισός κήπος είναι διαθέσιμος στους δημότες και επισκέπτες, αφού μεγάλο μέρος του χώρου είναι κατειλημμένο από το Κηποθέατρο, τον Ζωολογικό Κήπο, το εστιατόριο (που είναι για χρόνια κλειστό) και την οικία Επάρχου. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι αυτοκίνητα του δήμου σταθμεύουν ακόμα και εντός του Δημόσιου Κήπου, αφού εκεί στεγάζεται η υπηρεσία πρασίνου.

Εκπρόσωπος του συνδέσμου Αρχιτεκτόνων τόνισε ενώπιον των βουλευτών ότι ο σύνδεσμος ζητά τα αυτονόητα, δηλαδή διαδικασία αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η οποία θα διασφάλιζε τη διαφάνεια. Επικαλέστηκε νομοθεσίες που υποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να προηγηθούν μελέτες για εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να ανατείλει τα έργα μέχρι να ληφθούν υπόψιν οι διαφορετικές απόψεις.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση εκκρεμεί δικαστική διαδικασία ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγαν οι «Φίλοι της γης» εναντίον του Δήμου. Η όλη διαδικασία αναμένεται να τελεσιδικήσει στις 23 Δεκεμβρίου.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης