Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΈξι ερωτήματα για τον Δημόσιο Κήπο στη Λεμεσό

Έξι ερωτήματα για τον Δημόσιο Κήπο στη Λεμεσό

Γράφει η Αναστασία Κοραή

Την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Λεμεσού και ο δήμαρχος κ. Νίκος Νικολαΐδης μας ενημέρωσαν μέσω δύο αναρτήσεων για την επικείμενη αναβάθμιση και ανακαίνιση του δημοτικού κήπου που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας με χρήματα από τον δημόσιο πρϋπολογισμό. Ο σχεδιασμός έγινε με πρωτοβουλία μιας ιδιωτικής εταιρείας και σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας “δεν θα δεχόντουσαν τίποτε λιγότερο από ένα πραγματικά τέλειο παιδότοπο”.

Επειδή οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και ελλίπεις, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα:

1. Τι κόστος κάλυψε ή θα καλύψει η ιδιωτική εταιρεία; Επιχορήγησε τον σχεδιασμό του ολικού master plan (συμπεριλαμβανομένου του παιδότοπου που θα κατασκευαστεί στην πρώτη φάση), την υλοποίηση του παιδότοπου ή/και κάτι άλλο;

2. Η ανάρτηση του Δημάρχου αναφέρει ότι το κόστος θα είναι στα €1,5 εκ. και η ανάρτηση του Δήμου αναφέρει ότι το κόστος θα είναι στα €1,7 εκ. για τον παιδότοπο. Ποιο από τα δύο ποσά ισχύει; Η υλοποίηση θα γίνει εξ ολοκλήρου με δημόσιο χρήμα;

3. Για ποιο λόγο επιλέγησαν παιχνίδια κατασκευασμένα στη Φινλανδία; Πληροφορούμαι ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν παιχνίδια υψηλών προδιαγραφών στην Κύπρο με όλες τις ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις ασφαλείας.

4. Γιατί δεν έγινε δημόσια διαβούλευση ώστε να δωθεί η ευκαιρία σε επηρεαζόμενες ομάδες και πολίτες να πουν τη γνώμη τους; Θα μπορούσαν να διευθετηθούν ειδικές συναντήσεις, να γίνει κάλεσμα για κατάθεση απόψεων ή/ και να ετοιμαστούν ερωτηματολόγια στο διαδίκτυο. Τα ζητήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν θέματα προσβασιμότητας ΑμεΑ, την απομάκρυνση των ζώων του ζωολογικού κήπου, τη δημιουργία ποδηλατολωρίδας που θα ενώνει τον παραλιακό με τις βόρειες γειτονιές, τη διατήρηση και εμπλουτισμό του πρασίνου, την ύπαρξη κάδων ανακύκλωσης κ.ά.

5. Γιατί δεν προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αναβάθμιση; Μετά τη δημόσια διαβούλευση (σημείο 4), θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι τεχνικές προδιαγραφές και μια σειρά από κριτήρια για τον σχεδιασμό ώστε να κέρδιζε το καλύτερο δυνατό σχέδιο ανάμεσα σε σχέδια διαφόρων αρχιτεκτόνων που οραματίζονται τον δημοτικό κήπο πιο όμορφο και πιο λειτουργικό.

6. Γιατί ο Δήμος δεν καθορίζει το πλαίσιο και τις διαδικασίες ώστε μια εταιρεία ή ένα οργανωμένο σύνολο να μπορεί να αναλάβει την υλοποίηση ή την “υιοθέτηση” ενός μέρους του δημοτικού κήπου ή άλλου σημείου της πόλης; Με αυτό τον τρόπο, θα γίνεται εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος και οι εταιρείες ή τα σύνολα θα μπορούν να εκφράζουν έμπρακτα τις ευαισθησίες τους στη βάση κάποιων κανόνων. Win-win.

Τα σημεία 1-3 χρήζουν διευκρίνισης για σκοπούς διαφάνειας και ετοιμάζεται σχετική επιστολή.

Τα σημεία 4-6 στερούν από την πόλη τις προοπτικές που θα δημιουργούνταν αν δίναμε βήμα στους δημότες, αν προσφέραμε ευκαιρίες για αρχιτεκτονική δημιουργικότητα και αν παρείχαμε καθορισμένες επιλογές για εταιρική κοινωνική ευθύνη, στοιχεία τόσο σημαντικά σε έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό δήμο.

*Πρόεδρος περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της Γης» Κύπρου
Limassol Today - Image 5 52

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης