Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΓραμμικό Πάρκο από τη θάλασσα μέχρι το φράγμα Γερμασόγειας

Γραμμικό Πάρκο από τη θάλασσα μέχρι το φράγμα Γερμασόγειας

Ένα όραμα δεκαετιών θα πάρει σάρκα και οστά

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Ένα όραμα δεκαετιών που αφορά τη δημιουργία ενός Γραμμικού Πάρκου που θα συνδέει τον υδατοφράκτη Γερμασόγειας με τη θάλασσα, μια περιβαλλοντική και όχι μόνο, διαδρομή κατά μήκος του ποταμού Άμαθου, μπήκε σε διαδικασία υλοποίησης του.

Η αξιοποίηση της κοιλάδας του ποταμού της Γερμασόγειας, αποτελούσε ανέκαθεν αίτημα περιβαλλοντικών και άλλων οργανώσεων αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ως εκ τούτου, για πολλά χρόνια αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης για τις τοπικές Αρχές. Ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη που παρουσίασε η περιοχή τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία ενός Γραμμικού Πάρκου στην ανατολική Λεμεσό, κρίθηκε ότι συνιστά πλέον επιτακτική ανάγκη αφού, εκτός των άλλων, θα λειτουργήσει σαν συμπλήρωμα των Γραμμικών Πάρκων Γαρύλλη και Βαθκειά, που έχουν δημιουργηθεί στην άλλη πλευρά της πόλης και εξυπηρετούν τις ανάγκες για περίπατο και αναψυχή, δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Γερμασόγειας, Κυριάκο Ξυδιά, το Γραμμικό Πάρκο κατά μήκος του ποταμού Άμαθου που θα δίνει την δυνατότητα στον κόσμο να διανύει μια ευχάριστη διαδρομή από τον υδατοφράκτη μέχρι την παραλία, θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο αλλά και σημεία αναφοράς και αναψυχής.

«Είμαστε στο στάδιο του σχεδιασμού και μέχρι τον ερχόμενο μήνα θα έχουμε το master plan για να προχωρήσουμε στις λεπτομέρειες της πρώτης φάσης του έργου, η οποία θα έχει ως αφετηρία τη θάλασσα» μας ανάφερε ο κ. Ξυδιάς, επισημαίνοντας ότι για την κατασκευή της πρώτης φάσης, έχουν ήδη εξασφαλιστεί 2,2εκ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στη διαδικασία για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό του Πάρκου, που αναμένεται να είναι έτοιμος στις αρχές του νέου χρόνου από τους μελετητές του έργου, ο Δήμος έχει εμπλέξει τους ίδιους τους δημότες και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, μέσα από μια πρώτη δημόσια διαβούλευση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της παρουσίασης της Μελέτης Σχεδιασμού  Πρότυπης Ανάπτυξης Δραστηριοτήτων και Κινητικότητας του Γραμμικού Πάρκου.

Η παρουσίαση έγινε από την ομάδα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή και Διευθυντή Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Μηχανικής, Δρα Λουκά Δημητρίου, ο οποίος κάλεσε τους συμμετέχοντες να εκφράσουν ελεύθερα απόψεις και παρατηρήσεις, συμβάλλοντας στην τελική διαμόρφωση του σχεδιασμού του έργου.

Παραθέτοντας τις αρχές και το όραμα της προτεινόμενης προσέγγισης του σχεδιασμού του έργου, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος επισήμανε το γεγονός ότι οι απαιτήσεις που προβάλλονται για βιωσιμότητα του σχεδιασμού της πολιτικής υποδομής είναι καθοριστικές και ταυτόχρονα συνοδεύονται από απαιτήσεις για παροχή δίκαιης και προσβάσιμης υποδομής, υψηλών δυνατοτήτων.

Στην παρούσα προσέγγιση, όπως υπέδειξε, προβάλλεται η δημιουργία ενός πρότυπου/νέου σχεδιασμού του δημόσιου χώρου, ο οποίος να μπορεί να προκαλέσει τις αλλαγές που χρειάζονται στην Κύπρο, συμπαρασύροντας και τις προσεγγίσεις που ακολουθούνται σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Limassol Today - 1 002

Έξι βασικοί άξονες σχεδιασμού του έργου

Στην περίπτωση της κοιλάδας της Γερμασόγειας, όπως ανέφερε ο Δρ. Δημητρίου, «οι βασικοί άξονες σχεδιασμού θα κινηθούν γύρω από τα 6 Πακέτα Εργασίας» που αφορούν:

  • Σχεδιασμό της υποδομής υψηλής αισθητικής και ποιότητας, με βάση ανακυκλώσιμα
  • τεχνικά υλικά
  • Δημιουργία υποδομής και τεχνικών φωτισμού, με στόχο την δημιουργία μιας
  • μεγάλης κλίμακας έργου τέχνης με βάση το τεχνητό φως
  • Υιοθέτηση τεχνολογιών φώρασης, ελέγχου και αλληλεπίδρασης με τους επισκέπτες
  • Δημιουργία σημείων αναψυχής και προώθησης της μικροκινητικότητας στο έργο
  • Δημιουργία ενός οικοσυστήματος προώθησης της τέχνης ανοικτού χώρου
  • Παρακολούθηση και υποστήριξη του έργου κατά την φάση προκήρυξης, κατασκευής
  • και λειτουργίας του.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων του προτεινόμενου σύνθετου έργου, όπως επισημάνθηκε, έχει προδιαγραφεί η στελέχωση της ερευνητικής ομάδας από εξειδικευμένο προσωπικό και συγκεκριμένα από πολιτικούς μηχανικούς (υποδομών, υδραυλικούς/υδρολόγους, συγκοινωνιολόγους), αρχιτέκτονες (πολεοδόμους και τοπίου), τεχνικούς και καταξιωμένους εικαστικούς του φωτισμού, τοπογράφους και τεχνικούς πληροφοριακών συστημάτων, με Επιστημονικό Υπεύθυνο και Συντονιστή του έργου τον Δρα Λουκά Δημητρίου.

Από την πλευρά του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, συντονιστές είναι οι Ανδρέας Σαββίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αιμίλιος Μιχαήλ, Επίκουρος Καθηγητής, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπεύθυνος Συντονιστής εκ μέρους του Δήμου Γερμασόγειας είναι ο Δημοτικός Μηχανικός Γεώργιος Αθάνατος.

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης