Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΗ Λεμεσός γιόρτασε τη θάλασσα και τη ναυτιλία

Η Λεμεσός γιόρτασε τη θάλασσα και τη ναυτιλία

3ο Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2023 – ζήσε τη θάλασσα, γνώρισε την Ναυτιλία»

Τη θάλασσα, ένα από τα ομορφότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την πόλη μας, είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν ντόπιοι και επισκέπτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Δήμου Λεμεσού και Υφυπουργείου Ναυτιλίας και επισκέφθηκαν το 3ο Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ 2023 – ζήσε τη θάλασσα, γνώρισε την Ναυτιλία».

Το φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 20 Μαΐου, στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο Λεμεσού, στόχο έχει τη καλλιέργεια της ναυτιλιακής και θαλάσσιας κουλτούρας και την ανάδειξη της θάλασσας, όχι μόνο ως τρόπου ψυχαγωγίας και άθλησης αλλά και ως επιλογής σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 37 φορείς και οργανισμοί και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ολοήμερη εμπειρία δράσεων και εκδηλώσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ, επισήμανε τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών και υπέδειξε ότι η ΕΕ πρέπει να αποδίδει την απαιτούμενη σημασία στον γεωστρατηγικό ρόλο της ναυτιλίας. «Η θάλασσα δεν είναι μόνο ψυχαγωγία, είναι κάτι που μας ξεκουράζει όλους, αλλά ειδικότερα όταν μιλάμε για ένα νησί όπως η πατρίδα μας οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα, ώστε να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στις επαγγελματικές ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από την ενασχόληση με τη θάλασσα».

«Το φεστιβάλ Θάλασσα έχει καταστεί θεσμός και σκοπό έχει την ενημέρωση και ανάδειξη της ναυτιλίας καθώς και τις προοπτικές της γαλάζιας οικονομίας. Η προβολή και προώθηση του ναυτιλιακού επαγγέλματος αποτελεί μια από τις προτεραιότητες μας» είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Μαρίνα Χατζημανώλη, υπενθυμίζοντας ότι η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας για το 2026 ανατέθηκε στη Λεμεσό.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στη σημασία της γαλάζιας                 οικονομίας και της ναυτιλίας στην ανάπτυξη της Λεμεσού και στην οικονομία του τόπου ευρύτερα. «Το Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ» είναι ένας θεσμός που αναδεικνύει την μακρόχρονη σχέση της Λεμεσού με τη θάλασσα. Μια σχέση που ενδυναμώνεται συνεχώς και ενισχύει την πατρίδα μας. Η εκδήλωση δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία της θάλασσας και να γνωρίσουν όλες τις πτυχές και τις εκφάνσεις της μέσα από πολλές εκδηλώσεις και δράσεις».

Κατά την τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διέλευση σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών καθώς και ρυμουλκού της VTS Vasiliko Terminal, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώθηκε αγώνας δρόμου αφιερωμένος στους ναυτικούς με το μήνυμα «Τρέχουμε για τους ναυτικούς που μεταφέρουν τον κόσμο σε εμάς», ο οποίος διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία εργαζομένων στον τομέα Μεταφορών, ITF.

Ακολούθησε κολυμβητική εξόρμηση στο αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, 6 δωρεάν κρουαζιέρες με το Καταμαράν Salone της εταιρείας Relax Cruises, αγώνες Jet ski από το Limassol Jet ski club και επίδειξη fly board, ενώ εκπαιδευτικοί οργανισμοί ενημέρωναν τους ενδιαφερόμενους για ναυτιλιακές σπουδές και συναφή επαγγέλματα.

Το φεστιβάλ έκλεισε με τη συναυλία του αγαπημένου καλλιτέχνη Κώστα Μακεδόνα, που απόλαυσε  πλήθος κόσμου στην πλατεία του Παλιού Λιμανιού. Τη συναυλία άνοιξαν μέλη του Συνόλου         Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Λεμεσού «Μάριος Τόκας». Μέγα χορηγός της συναυλίας ήταν η Royal Caribbean International καθώς και μεγάλος υποστηρικτής η Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης