Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΗ ομάδα πολιτών «Ο ΚΗΠΟΣ ΕΝ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ» απαιτεί

Η ομάδα πολιτών «Ο ΚΗΠΟΣ ΕΝ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ» απαιτεί

Δελτίο Τύπου από την Ομάδα Πολιτών «Ο ΚΗΠΟΣ ΕΝ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ»

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεμεσού αποφάσισε ομόφωνα να αφήσει μια ιδιωτική εταιρεία να επέμβει στον Δημοτικό Κήπο Λεμεσού και να “αναβαθμίσει” δύο παιδότοπους με τα δικά της κριτήρια.

Χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, χωρίς ολοκληρωμένο masterplan, χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χωρίς προσφορές, χωρίς διαφάνεια, χωρίς όλες τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις, ένας ιστορικός χώρος ιδιαίτερης πολιτιστικής, κοινωνικής και
περιβαλλοντικής σημασίας μετατρέπεται σε τσιμεντένιο και πλαστικοποιημένο “θεματικό παιδότοπο”. Οι πληρωμές των έργων που θα στοιχίσουν €1.7 εκ. γίνονται απευθείας από τους δωρητές χωρίς εμπλοκή στα δημόσια οικονομικά.

Ο Δήμος Λεμεσού και ο εργολάβος έχουν ήδη καταγγελθεί από το Τμήμα Δασών για ζημιές σε αιωνόβια προστατευόμενα δέντρα και έχουν υποστεί κυρώσεις, ενώ εκκρεμεί προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο όπου υπάρχει πιθανότητα οι αποφάσεις και οι ενέργειές τους να κριθούν παράνομες.

Εναντίον των έργων έχουν ήδη τοποθετηθεί το ΕΤΕΚ, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων Παιδιού, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ΜΚΟ, καθώς και πλήθος δημοτών.

Παρά την καταγγελία του Τμήματος Δασών, τη Διοικητική Προσφυγή που εκκρεμεί, τις αντιδράσεις από θεσμούς, συμβούλους του κράτους και σύνολα εγνωσμένου κύρους, ο Δήμος Λεμεσού συνεχίζει τα έργα ρίχνοντας μπετόν.

Limassol Today - Tsimentoma 3

Η ομάδα πολιτών «Ο ΚΗΠΟΣ ΕΝ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ» απαιτεί:

  1. Άμεση αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών.
  2. Δημόσια διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τους τοπικούς φορείς και επηρεαζόμενες ομάδες δημοτών.
  3. Ολοκληρωμένο masterplan (γενικό σχέδιο διάταξης) για όλο τον κήπο, το οποίο θα βασιστεί στον ευρύτερο σχεδιασμό της πόλης και το ενιαίο σχέδιο περιοχής, καθώς και αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
  4. Διαφάνεια ως προς τις διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί να επεμβαίνει στον δημόσιο χώρο, καθώς και διαφάνεια ως προς τα αναλυτικά ποσά που διατίθενται μέσω δωρεών.

Ο Δημόσιος Κήπος Λεμεσού αποτελεί ιστορικό χώρο ιδιαίτερης πολιτιστικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής σημασίας και ως τέτοιος πρέπει να διαφυλαχθεί.

Limassol Today - Tsimentoma 2

Επικοινωνήστε μαζί μας στο Facebook και το Instagram: @okiposendikosmas

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης