Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣIDENTITY«Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Λεμεσού»

«Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Λεμεσού»

«Η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Επαρχίας Λεμεσού» στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης και διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022.

Ομιλητής της διάλεξης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 07.00μ.μ. στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Λεμεσού “Πάνος Σολομονίδης”, θα είναι ο αρχαιολογικός λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιάννης Βιολάρης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού ιδρύθηκε στα 1948 και στεγαζόταν αρχικά στο μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης. Μετά τις ταραχές του 1964, οπότε το Κάστρο παραδόθηκε στην Εθνική Φρουρά, το Μουσείο παρέμεινε κλειστό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Στα 1972 άρχισε η οικοδόμηση του νέου κτιρίου του Μουσείου, μαζί με το παρακείμενο συγκρότημα του Επαρχιακού Δικαστικού Μεγάρου της πόλης. Η έκθεση επαναλειτούργησε τελικά το Μάρτιο του 1975 στο νέο κτίριο, όπου συνεχίζει να στεγάζεται το Μουσείο μέχρι σήμερα. Πρόσφατα έγιναν μετατροπές και επεκτάσεις στο κτίριο με στόχο τη διεύρυνση των εκθεσιακών χώρων.

Στο Μουσείο εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν όλη την αρχαιότητα, από την 10η χιλιετία π.Χ. μέχρι και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου, τα οποία προέρχονται από την πόλη και την Επαρχία της Λεμεσού. Τα αντικείμενα αυτά βρέθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια συστηματικών όσο και σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιούνται στην περιοχή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και από διάφορες ξένες αρχαιολογικές αποστολές.

Limassol Today - Prosklisi Mousio

Ευρήματα από την Αμαθούντα και τα περίχωρα

Η ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού περιελάμβανε δύο πόλεις-βασίλεια: το Κούριον και την Αμαθούντα. Τα ευρήματα από το Κούριον εκτίθενται στο Τοπικό Μουσείο Κουρίου στην Επισκοπή, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού φιλοξενούνται τα ευρήματα από την Αμαθούντα και τους γύρω αγροτικούς οικισμούς, τα ιερά και τους τάφους. Από τα πλούσια ευρήματα που προέρχονται από την Αμαθούντα ξεχωρίζει μια ομάδα πήλινων ειδωλίων, μια λίθινη στήλη που απεικονίζει την αιγυπτιακή θεότητα Αθώρ και ένα άγαλμα του θεού Βησά. Όλα αυτά τονίζουν τις έντονες επιδράσεις ανατολικών στοιχείων στην καλλιτεχνική παραγωγή της Αμαθούντας.

*Για την εκδήλωση της Τετάρτης ο μέγιστος αριθμός ατόμων θα είναι τα 110 άτομα, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας. Πληροφορίες: 25305157 

Powered by caffe nero

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης