Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΚαταστροφικές εργασίες για κατασκευή του παιδότοπου στον Δημοτικό Κήπο Λεμεσού

Καταστροφικές εργασίες για κατασκευή του παιδότοπου στον Δημοτικό Κήπο Λεμεσού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Μπήκαν μέσα οι μπουλντόζες και ότι επιζήσει επέζησε… Πάνω σε αυτή την βάση φαίνεται ότι στηρίζονται τα έργα που με τόση σπουδή εξήγγειλε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης  και αφορούν στην αναβάθμιση του παιδότοπου στον Δημοτικό Κήπο, με χορηγία, όπως ειπώθηκε, 1,7εκ ευρώ από ιδιωτική εταιρεία και με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ξεκίνησαν τα έργα αλλά πολίτες που επικοινώνησαν μαζί μας, εξέφρασαν έντονη αγανάκτηση, επισημαίνοντας ότι αυτό που συντελείται αυτή την στιγμή είναι η καταστροφή των δέντρων που υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος του Κήπου εδώ και δεκαετίες, αφού στις εργασίες που γίνονται, έχουν χρησιμοποιηθεί μπουλντόζες και άλλα σκαπτικά μηχανήματα με τα οποία διανοίχθηκαν βαθιά αυλάκια στις ρίζες των δέντρων και έχει χυθεί αρκετό μπετόν.

Μετά τις αναφορές των πολιτών, το Limassol today, πήγε επί τόπου και κατέγραψε εικόνες που πραγματικά αποτυπώνουν αυτό που συμβαίνει και οι οποίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσει ο Δήμος και ειδικότερα ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Στον επιμελώς ψηλά περιφραγμένο και καλυμμένο με πανό της Γιορτής του κρασιού, χώρο όπου διεξάγονται οι εργασίες, μπορεί να διακρίνει κάποιος τις μπουλντόζες με τις οποίες προφανώς καθαρίστηκε βαθιά η περιοχή που θα καλύψει ο υπό κατασκευή παιδότοπος. Με τα ίδια μηχανήματα, έχουν ανοιχθεί αυλάκια σε βάθος μισού τουλάχιστον μέτρου και μάλιστα κολλητά στους κορμούς ευκαλύπτων, φοινικιών και άλλων μεγάλων δέντρων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώνεται ότι έχουν αποκοπεί χοντρές ρίζες οι οποίες εξέχουν ανάμεσα στις σωρούς των χωμάτων. 

Στα θεμέλια των αυλακιών που έχουν ανοιχθεί όπως και σε άλλα σημεία, έχουν κατασκευαστεί τοίχοι από μπετόν, γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες ότι από αυτές τις κατασκευές έχουν επηρεαστεί ή θα επηρεαστούν μελλοντικά, κάποια σημαντικά δέντρα και άλλα φυτά, με πολύ πιθανή την πλήρη αποξήρανση τους.

Με αυτά τα δεδομένα, τίθεται κατ’ αρχή το ερώτημα αν οι πολίτες της Λεμεσού αλλά και κάποιοι άμεσα ενδιαφερόμενοι επαγγελματικοί και άλλοι οργανωμένοι φορείς της πόλης, έχουν ενημερωθεί επαρκώς για τι ακριβώς προβλέπουν αυτά τα συγκεκριμένα έργα. Ταυτόχρονα προβάλλει και μια σειρά άλλων ερωτημάτων, όπως το αν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για το συγκεκριμένο έργο και ιδιαίτερα για τον τρόπο διεξαγωγής των χωματουργικών και άλλων εργασιών.

Επιπλέον, σε ότι αφορά τα δέντρα που υπάρχουν στον χώρο,  τίθεται το ερώτημα κατά πόσον προηγήθηκε ενημέρωση και έγκριση από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και αν υπήρξε  συμμόρφωση με τις πρόνοιες του περί Δασών Νόμου αρ. 25(Ι)/2012 για τις εργασίες;

Θα πρέπει επίσης να υπάρξει ενημέρωση για το αν τα επηρεαζόμενα δέντρα περιλαμβάνονται στα προστατευόμενα είδη του Πίνακα 1 για τα οποία προνοούνται ποινές σε περίπτωση ζημιάς ή καταστροφής. 

Πέραν των πιο πάνω πολλοί είναι οι προβληματισμοί που εκφράζουν οι πολίτες, καθώς το θέμα της ούτω εξαγγελθείσας «αναβάθμισης» του δημοσίου κήπου, άνοιξε ένα έντονο διάλογο μεταξύ οργανωμένων φορέων και δημοτών, με τι διαδικασίες και σκεπτικό, ή στη βάση ποιου οργανογράμματος έγινε εν ριπή οφθαλμού ο αποσπασματικός σχεδιασμός, στην απουσία δημόσιας διαβούλευσης. Ως εκ τούτου, ο κόσμος εκφράζει απορίες: Τι είναι αυτά τα έργα που εντοπίζονται στον κήπο; Πως ξεκίνησαν τόσο ταχέως οι διαδικασίες και τα έργα ενώ για άλλα έργα περιμένουμε χρόνια χωρίς να γίνεται τίποτα; Δεν έπρεπε να ληφθεί υπόψη ο αντίλογος των δημοτών τους οποίους ο κήπος αφορά; Ο δήμος ως πολεοδομική αρχή έχει εκδώσει άμεσα πολεοδομικές άδειες; Δεν θα έπρεπε οι διαδικασίες να ελέγχονται στα ίδια πλαίσια με τους υπόλοιπους πολίτες και τα έργα που καταθέτουν; Και τέλος, ο δημόσιος κήπος ο οποίος μετρά 100 χρόνια ζωής, δεν έπρεπε να κηρυχθεί ως χώρος διατηρητέος και στη βάση αυτή να δημιουργηθεί το masterplan των όποιων επεμβάσεων;

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης