Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΚατεδαφίζεται το ιστορικό ξενοδοχείο της Λεμεσού, «Κούριο»

Κατεδαφίζεται το ιστορικό ξενοδοχείο της Λεμεσού, «Κούριο»

Την έναρξη της κατεδάφισης του ιστορικού ξενοδοχείου «Κούριο» στην περιοχή των δικαστηρίων στη Λεμεσό, ανήγγειλε με ανάρτηση του στο facebook ο αρχιτέκτονας και πρώην Δημοτικός Σύμβουλος, Μίλτος Παπαδόπουλος.

«Δυστυχώς άρχισε η κατεδάφιση του Κουρίου, φεύγει ακόμα ένα παρελθόν της πόλης μας γεμάτο αναμνήσεις, πάρτι, καρναβάλια», έγραψε συγκεκριμένα ο Μίλτος Παπαδόπουλος.

Για την κατεδάφιση του ιστορικού ξενοδοχείου «Κούριο» και την ανέγερση στη θέση του ενός πολυώροφου κτιρίου με γραφεία και άλλους συναφείς χώρους, δόθηκε άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού τον περασμένο Δεκέμβριο.

Limassol Today - ξενοδοχειο κουριο Curium λεμεσος 4

Όταν κατατέθηκε στον δήμο από τους νέους ιδιοκτήτες του κτιρίου αίτηση για εξασφάλιση άδειας κατεδάφισής του, το Δημοτικό Συμβούλιο, πριν πάρει την τελική του απόφαση, είχε ζητήσει αξιολόγηση από τη Δημοτική Υπηρεσία της ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου, το οποίο δεν είναι διατηρητέο ούτε και ζητήθηκε ποτέ να κηρυχθεί ως τέτοιο.

Νομική γνωμάτευση που ζητήθηκε επί του θέματος, ανέφερε ότι τυχόν απόρριψη της αίτησης κατεδάφισης, εφόσον το κτίριο δεν είναι διατηρητέο, αλλά και στη βάση εισήγησης για κήρυξη της οικοδομής σε διατηρητέα, συνιστά παραβίαση του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, το «Κούριο Πάλας Οτέλ» άρχισε τη λειτουργία του λίγο πριν την Ανεξαρτησία του 1960. Ιδιοκτήτης του Κουρίου ήταν ο Χρίστος Μυλωνάς, ο οποίος είχε τότε υπό τη διεύθυνσή του και το ξενοδοχείο «Κοντινεντάλ», στον παραλιακό. Η ανέγερση του ξενοδοχείου στοίχισε 80 χιλιάδες λίρες.

Powered by copy shop

Απο: Kanali 6

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης