Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΚινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά το αποχετευτικό στην δυτική Λεμεσό

Κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά το αποχετευτικό στην δυτική Λεμεσό

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους*

Ημιτελές το αποχετευτικό στη δυτική Λεμεσό

Ενώ τα έργα για το αποχετευτικό βρίσκονται σε μια πρωτοφανή εξέλιξη με στόχο να καλυφθεί όλη η μείζονα Λεμεσός, φαίνεται ότι κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά ένα σημαντικό κομμάτι του έργου που αφορά την δυτική Λεμεσό και ειδικότερα, την περιοχή που περιλαμβάνει τον Δήμο Ύψωνα και τις κοινότητες Κολοσσίου, Ερήμης Επισκοπής, Ακρωτηρίου, Τραχωνίου, Ασώματου και Τζερκέζ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας που δηλώνει η κυβέρνηση για διάθεση κονδυλίων για κάλυψη του κόστους του έργου που ανέρχεται στα 130εκ ευρώ, όπως οφείλει μέσα από τις δεσμεύσεις της τόσο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και προς το ΣΑΛΑ.

Έγκυρες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση πρότεινε στο ΣΑΛΑ να αναλάβει το κόστος μέσα από σύναψη δανείου, κάτι όμως που απέρριψε κατηγορηματικά το Συμβούλιο αφού από την μια, πρόκειται για αραιοκατοικημένες περιοχές  και με χαμηλή αξία σε σχέση με τη υπόλοιπη Λεμεσό, οπότε το έργο δεν θα ήταν βιώσιμο ενώ από την άλλη, σε περίπτωση που το ΣΑΛΑ θα συναινούσε στην ανάληψη του κόστους θα ήταν υποχρεωμένο να επιβάλει μεγάλες φορολογίες στους καταναλωτές, πράγμα που σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί.

Η αδυναμία όμως της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά το συγκεκριμένο έργο, την οδήγησε και σε άλλες αποφάσεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις σε περιβαλλοντικούς και άλλους φορείς.

Η κυβέρνησης εξαίρεσε από το έργο το Ακρωτήρι, τον Ασώματο και το Τσερκέζ

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς και απλώς το ανακοίνωσε στο ΣΑΛΑ, την εξαίρεση από το πλάνο του έργου των κοινοτήτων Ακρωτηρίου, Ασώματου και Τζερκέζ με το σκεπτικό ότι αυτές οι περιοχές δεν περιλαμβάνονται στις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρέπεμψε, δε,  την κατασκευή αποχετευτικού στις τρεις κοινότητες και μάλιστα χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση, στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λεμεσού στον οποίο, με τη εφαρμογή της Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα ενταχθεί και το ΣΑΛΑ.

Να σημειωθεί ότι η αρχική απόφαση για να ενταχθούν  οι περιοχές τω τριών κοινοτήτων στο αποχετευτικό της δυτικής Λεμεσού λήφθηκε είχε ληφθεί μετά από εισήγηση που υπέβαλε το 2020 το ΣΑΛΑ στην κυβέρνηση. Κι αυτό κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους και ειδικότερα για να μην υπερχειλίζουν τα λύματα και να καταλήγουν στον προστατευόμενου υδροβιότοπου της αλυκής, δεδομένου ότι στην περιοχή του Ασώματου δεν υπάρχει απορροφητικότητα του εδάφους.

Στην βάση αυτής της απόφασης της κυβέρνησης , το ΣΑΛΑ προχώρησε στην προκήρυξη Διαγωνισμού για την εκπόνηση μελετών (Master Plan και Μελέτη Βιωσιμότητας) ενημερώνοντας σχετικά τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Ύψωνα όσο και τα Κοινοτικά Συμβούλια των επηρεαζόμενων κοινοτήτων λαμβάνοντας την συναίνεση τους στην εκτέλεση του έργου.

Limassol Today - Noname 2

Το ΣΑΛΑ κτυπά καμπανάκι και για πολιτικές αναταραχές

Το ΣΑΛΑ πάντως, δήλωσε ξεκάθαρα στα αρμόδια υπουργεία  και υπηρεσίες την κατηγορηματική αντίθεση του στην εξαίρεση των τριών κοινοτήτων από το έργο,  επισημαίνοντας και γραπτώς ότι η απόφαση της κυβέρνησης προκαλεί σειρά άλλων ζητημάτων όπως:

-Αδικαιολόγητο και αχρείαστο κατακερματισμό του μέχρι πρότινος ενιαίου σχεδιασμού του αποχετευτικού συστήματος στο Σύμπλεγμα Κουρίου.

-Περιθωριοποίηση περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών που εφάπτονται του σημαντικού υδροβιότοπου Ακρωτηρίου ο οποίος τα τελευταία χρόνια υποφέρει από ανθρωπογενείς και άλλες παρεμβάσεις,

-Καθυστέρηση στην ανάθεση της σύμβασης για εκπόνηση του Master Plan και της Μελέτης Βιωσιμότητας για την κατασκευή του αποχετευτικού στο Σύμπλεγμα Κουρίου.

-Μελλοντικές αντιδράσεις και πολιτικές αναταραχές από τις κοινότητες που πλέον εκπίπτουν του σχεδιασμού, αφού δεν θα εφαρμοστεί η μέχρι σήμερα ισχύουσα πολιτική για κρατική επιχορήγηση και θα κληθούν από μόνες τους να χρηματοδοτήσουν το Έργο.

Εξετάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, η Ολομέλεια του ΣΑΛΑ, ομόφωνα έκρινε πως οποιαδήποτε προσπάθεια μεταβολής της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πρακτικής για επιχορήγηση έργων σε κοινότητες, ειδικότερα στο σημείο που βρίσκεται η διαδικασία για κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος και αφού έχουν παρέλθει τρία χρόνια από την προηγούμενη απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν οι τρεις επίμαχες κοινότητες στον σχεδιασμό, δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως προσπάθεια εξαπάτησης των κοινοτήτων με όλες τις πολιτικές συνέπειες που συνεπάγονται.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης