Limassol Today - Diagwnismos Ltbanner
Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΚΟΙΛΑΝΙ: Το χωριό που καμαρώνουν οι κάτοικοι του

ΚΟΙΛΑΝΙ: Το χωριό που καμαρώνουν οι κάτοικοι του

Αναζητείς μια καλοκαιρινή εκδρομή;

Εντάσσεται στην επαρχία της Λεμεσού. Το γοητευτικό χωριό Κοιλάνι βρίσκεται σε υψόμετρο 820 μέτρων στην οροσειρά του Τροόδους, στην περιοχή που όλοι ξέρουμε ως «Κρασοχώρια».

Δεν θα κάψεις βενζίνη, καθώς είναι μόλις 35 χλμ. από την πόλη της Λεμεσού.

Limassol Today - Image 2 14

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς πήρε το όνομά του το χωριό. Κάποιος πιστεύει ότι το χωριό ήταν κάποτε γνωστό ως «Κούριο» από το όνομα του γιου του μυθικού βασιλιά της Κύπρου Κινύρα – όνομα που κράτησε μέχρι τη βυζαντινή περίοδο. Επί Φραγκοκρατίας μετονομάστηκε σε Κοιλάνι. Μια δεύτερη θεωρία είναι ότι προέρχεται από την αρχαία πόλη Κυλλήνη της Πελοποννήσου (Ελλάδα) από όπου ήρθαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Μια τρίτη εκδοχή πιστεύει ότι το όνομα μπορεί να προέρχεται από μια στάση σε μια κοιλάδα.

Limassol Today - Image 2 22
Limassol Today - Image 2 21
Μεααιωνικό γιοφύρι

Το Κοιλάνι είναι ένας από τους κυριότερους αμπελοκαλλιεργητές του νησιού και φημίζεται για τα κρασιά και τα αμπελοπροϊόντα του, καθώς και για τα αρωματικά «αρκατένα» (τραγανά παξιμάδια με μαγιά) και τα γλυκά του που οι κάτοικοι ονομάζουν «γλιτζιστά».

Limassol Today - Image 2 12

Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα της λαϊκής αρχιτεκτονικής με σπίτια με κεραμοσκεπές ή επίπεδες στέγες, γραφικά πατάρια, καμάρες και διακοσμημένα κουφώματα, χτισμένα με τοπικούς, λαξευμένους ασβεστολιθικούς τοίχους. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα παλιά, παραδοσιακά πήλινα βάζα που εκτίθενται στις αυλές, ενώ μερικοί διατηρούν ακόμη τον παλιό εξοπλισμό τους για την παραγωγή κρασιού ή την απόσταξη του ισχυρού αλκοολούχου ποτού Ζιβανία.

Limassol Today - Image 2 13

Στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα συγκαταλέγονται οι διάφορες εκκλησίες, όπως η εκκλησία του Μονογένη και το ξωκλήσι της Αγίας Μαύρης, που βρίσκεται κάτω από ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια του νησιού και έχει ενδιαφέρουσα και ασυνήθιστη αρχιτεκτονική και σημαντικές τοιχογραφίες.

Limassol Today - Image 2 23

Η αμπελουργία και τα εκκλησιαστικά μουσεία, το ελαιοτριβείο και τα οινοποιεία είναι επίσης σημαντικά αξιοθέατα, ενώ το χωριό προσφέρει επίσης τον τέλειο, ειδυλλιακό προορισμό για αγροτουρισμό.

Limassol Today - Image 2 24

Την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου και στα μέσα Νοεμβρίου πραγματοποιείται στο χωριό ετήσια γιορτή σταφυλιού, όπου οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν πώς οι ντόπιοι φτιάχνουν παραδοσιακές λιχουδιές από χυμό σταφυλιού και να τις δοκιμάσουν.

Limassol Today - Image 2 15

Βλέπε σιουσιούκο και παλουζέ (μουσταλευριά όπως τη λένε στην Ελλάδα). Υπάρχει επίσης πρόγραμμα λαογραφικής διασκέδασης, καθώς και γευσιγνωσίας κρασιού.

Limassol Today - Image 2 16

Οινοποιείο Βλασίδη

Ένα από τα πιο γνωστά, αν όχι το γνωστότερο οινοποιείο του νησιού, το οινοποιείο Βλασίδη, διάλεξε σαν έδρα του το γνωστό κρασοχώρι Κοιλάνι, κι όχι χωρις λόγο. Από μόνη της αυτή η υποδομή σου δίνει λόγο να πας να δοκιμάσεις κρασιά και να ζήσεις την εμπειρία της οινογνωσίας.

“Τα κρασιά μου θέλω να αποτυπώνουν την προσωπικότητα της ποικιλίας και να εκφράζουν την περιοχή από την οποία προέρχονται”

Σοφοκλής Βλασίδης

Το Οινοποιείο Βλασίδη ολοκληρώθηκε το 2012 και βασίζεται στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ηρακλή Παπαχρίστου σε μοντέρνες, λιτές γραμμές. Το πρωτοποριακό κτίσμα, εναρμονισμένο με το περιβάλλον, εντάσσεται έντεχνα στο τοπίο και είναι χωροθετημένο σε μία έκταση ογδόντα στρεμμάτων ανάμεσα σε γραμμικούς αμπελώνες.

Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κυριολεκτικά βυθισμένο στον λόφο, ενώ το υπόλοιπο αποκαλύπτεται σταδιακά ακολουθώντας τις υψομετρικές καμπύλες του οικοπέδου. Στο εσωτερικό, μεγάλα ανοίγματα χαρίζουν πανοραμικές θεάσεις προς τους αμπελώνες, απρόσκοπτη θέα στους χώρους οινοποίησης και αποθήκευσης, αποκαλύπτοντας στον επισκέπτη μια γενική εικόνα της διαδικασίας οινοποίησης.

Limassol Today - Image 2 17

Εξαρχής ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα εργονομικό, λειτουργικό κτίριο, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που θα έκανε το έργο του οινοποιού αποδοτικότερο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων κρασιών.
Ο τρόπος κατασκευής του, με τον μεγαλύτερο όγκο θαμμένο στο έδαφος και τους χώρους φύλαξης εξ ολοκλήρου κάτω από το έδαφος, επιτρέπει τη διατήρηση σταθερής και ιδανικής θερμοκρασίας για τη συντήρηση και εξέλιξη των κρασιών.

Το Οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά της Κολώνης, μέσα σε ένα αμπελοτόπι 80 στρεμμάτων και έχει μία συνολική δυνατότητα παραγωγής 150.000 φιαλών ετησίως.

Limassol Today - Image 2 18

Διαθέτει 7 ανοξείδωτες δεξαμενές χωρητικότητας 6250 λίτρων, 11 των 5000 λίτρων και 6 των 2500 λίτρων. Υπάρχουν και αρκετές μικρότερων χωρητικοτήτων όπου οινοποιούνται οι πειραματισμοί του Οινοποιείου.

Η κάβα έχει 230 βαρέλια των 300 λίτρων όλα γαλλικής δρυός, που ανανεώνονται σε τακτά διαστήματα.

Limassol Today - Image 2 19

O διαχωρισμός των κοτσανιών από τις ρώγες ακολουθεί τη μέθοδο της αδράνειας. Έτσι επιτυγχάνεται πλήρης διαχωρισμός, τα κοτσάνια δεν έρχονται καθόλου σε επαφή με τις ρώγες, οι στεγνές ή πράσινες ρώγες παραμένουν στα κοτσάνια, ενώ διατηρούνται ανέπαφες οι υγιείς ρώγες που καταλήγουν μαζί με τον χυμό στη δεξαμενή.

Το Οινοποιείο είναι ανοικτό για ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες κάθε μέρα, εκτός Κυριακής, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ.

Limassol Today - Image 2 20

Οινοποιείο Αγία Μαύρη

Η Γιαννούλα κι ο Ιωάννης Ιωαννίδου, έβαλαν στον χάρτη των διεθνών διακρίσεων για το κρασί, την Κύπρο αλλά και το χωριό Κοιλάνι.Το οινοποιείο Αγία Μαύρη είναι το πρώτο που έγινε στο χωριό το 1983, και οι ιδιοκτήτες τους εμπνεύστηκαν σε ένα ταξίδι στην Αυστρία όπου είδαν μεθόδους παραγωγής, το πως έπρεπε να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση με νέους όρους και να κερδίσουν έπειτα δεκάδες διεθνείς διαγωνισμούς. Παράγουν περίπου 55.000 μπουκάλια κρασιού τον χρόνο, καθώς και ζιβανία. Το χτίσμα τους λειτουργεί σχεδόν σαν μουσειο κρασιού.

Limassol Today - Image 2 25

Οινοποιείο Ερημούδη

Έβαλε θεμέλια έναρξη τον 1990 και βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το γνωστό εκκλησάκι της Αγίας Μαύρης. Τα κρασιά του οινοποιείου Ερημούδη χαρακτηρίζονται από μια αυθεντικότητα στη γεύση. Σαφέστατα και για αυτό τον λόγο διαθέτουν την δυνατότητα να δοκιμάσεις.

Είναι από τα οινοποιεία που θα βρεις ποικιλίες κρασιών δικές τους και που δεν βρίσκεις αλλού κι αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος να το επισκεφτείς.

Limassol Today - Image 2 26
Ο βετεράνος του κοιλανιώτικου κρασιού Κώστας Ερημούδης μπροστά από το οινοποιείο του

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης