Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΚουφάρια κτηρίων απειλούν κόσμο στην Γερμασόγεια

Κουφάρια κτηρίων απειλούν κόσμο στην Γερμασόγεια

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Κτήρια φαγωμένα από τον χρόνο και προφανώς από τα ακατάλληλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους, υψώνονται απειλητικά πάνω από τα κεφάλια διερχόμενων πεζών και τροχοφόρων στην καρδιά της τουριστικής περιοχής Γερμασόγειας ενώ αποτελούν και μια συνεχή απειλή  για τους ανθρώπους που, μη έχοντας προφανώς άλλη επιλογή, κατοικούν μέσα σε αυτά τα τσιμεντένια κουφάρια.

Το πρόβλημα αποτελεί ένα βραχνά για τον Δήμο ο οποίος αν και κατανοεί και συμμερίζεται τις ανησυχίες και τους φόβους που εκφράζονται, ωστόσο δεν έχει ακόμα την εξουσία να κάνει και πολλά πράγματα. «Πρόκειται για μια σειρά προβλημάτων που δημιουργούν αυτά τα κτήρια και είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ξεκίνησε επιτέλους συζήτηση για αλλαγή της νομοθεσίας η οποία επιβάλλεται να απλουστευθεί και να είναι αποτελεσματική ώστε να μπορούν οι τοπικές Αρχές να επέμβουν», όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος Κυριάκος Ξυδιάς.

Το συγκεκριμένο κτήριο που αποτελείται από τέσσερα ξεχωριστά συγκροτήματα και  συνιστά μια «αμαρτωλή ιστορία της δεκαετίας του 80 με χρεωκοπημένες εταιρείες και εγκλωβισμένους από τότε αγοραστές διαμερισμάτων», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδιάς, επισημαίνοντας ότι όλα τα δημοτικά συμβούλια ασχολήθηκαν με το θέμα χωρίς όμως να μπορέσουν να βρουν λύση.

Στην προκείμενη περίπτωση, όπως αναφέρει, υπάρχει εκκαθαριστής με τον οποίο ο Δήμος έκανε ήδη πολλές επαφές ενώ σε ένα από τα κτηριακά συγκροτήματα που παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα υπήρξε συνεργασία με τους αγοραστές και το Δημοτικό Συμβούλιο κάνοντας υπέρβαση εξουσίας συνέβαλε στην επιδιόρθωση του. «Την ίδια διάθεση έχουμε και για τα άλλα κτήρια και είμαστε σε συνεχή διαβούλευση με νομικούς συμβούλους σε μια προσπάθεια να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».

Limassol Today - 1 01e 3

Στην Γερμασόγεια, όπως αναφέρει ο Δήμαρχος,  έχουν καταγραφεί 6 επικίνδυνα κτηριακά συγκροτήματα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν παρουσιάζεται κανένα ενδιαφέρον και καμιά διάθεση συνεργασίας εκ μέρους των ιδιοκτητών οι οποίοι συνήθως δεν συμφωνούν και μεταξύ τους, γεγονός που δεν αφήνει άλλη επιλογή στην τοπική Αρχή, από την λήψη δικαστικών μέτρων.

«Όμως, για να πάμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία η οποία προνοεί ότι πρέπει να εξεύρουμε χώρο διαμονής για τους ενοίκους, να προχωρήσουμε σε επιδιορθώσεις και μετά να διεκδικήσουμε το κόστος της δαπάνης, τότε δεν θα μας φτάσει ο Προϋπολογισμός του Δήμου…» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδιάς, επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τους Δημάρχους Λάρνακας και Πάφου, είχαν ληφθεί κάποιες πρωτοβουλίες για να γίνουν αλλαγές στις νομοθεσίες ώστε «να μπορούν οι Δήμοι να σφραγίζουν τα επικίνδυνα κτήρια και να στερούνται από τα όποια εισοδήματα τους οι ιδιοκτήτες οπότε θα ευαισθητοποιούνται και θα επιδεικνύουν ενδιαφέρον για επιδιόρθωση των περιουσιών τους».

Να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα αυτά, προέρχονται κυρίως από ενοικιάσεις σε αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν σε μεγάλους αριθμούς μέσα σε κάθε επικίνδυνο διαμέρισμα κι όπως υποδεικνύει ο Κυριάκος Ξυδιάς «αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη οι βουλευτές να δημιουργήσουν κόστος για τους ιδιοκτήτες, αφαιρώντας τους το δικαίωμα της ενοικίασης τέτοιων υποστατικών, ώστε να υποχρεωθούν να συνεργαστούν με τις τοπικές Αρχές».

Η κυβέρνηση, όπως τονίζει, θα πρέπει επιτέλους να πάρει μια σοβαρή απόφαση στην Βουλή για να  ψηφιστεί οπότε «αν μας δοθεί η εξουσία, όπου τα κτήρια κρίνονται επικίνδυνα να τα σφραγίζουμε πρωτίστως για την δημόσια ασφάλεια, τότε ως τοπικές Αρχές θα δράσουμε άμεσα».

Limassol Today - 2 01f 3

Και μια πολυκατοικία μετέωρη στον γκρεμό

Ανάλογη τρομακτική εικόνας παρουσιάζει και πολυκατοικία στο κέντρο του χωριού της Γερμασόγειας, για την οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν τηρήθηκαν οι όροι Άδειας Οικοδομής αφού δεν κατασκευάστηκε και ο απαραίτητος τοίχος αντιστήριξης, ενώ τα περισσότερα διαμερίσματα πωλήθηκαν από την εταιρεία στην διάρκεια των κατασκευαστικών έργων και κατοικούνται τα τελευταία 13 χρόνια.

Μάταια όλα αυτά τα χρόνια οι ένοικοι έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα, με επιστολές και άλλες παραστάσεις προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και την Δημοτική Αρχή, αναζητώντας το δίκιο τους και κυρίως ψάχνοντας τρόπους για να κατασκευαστεί ο τοίχος αντιστήριξης ώστε να αισθάνονται ότι το κτήριο είναι ασφαλές.

Limassol Today - 3 010 1

Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια «πονεμένη ιστορία», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι ο κατασκευαστής της πολυκατοικίας πώλησε τα διαμερίσματα και εξαφανίστηκε χωρίς να κατασκευάσει και τον τοίχο αντιστήριξης όπως ήταν υποχρεωμένος, με αποτέλεσμα όλοι οι αγοραστές να μείνουν εγκλωβισμένοι.

Τονίζοντας ότι πράγματι πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη οικοδομή, ο κ. Ξυδιάς σημειώνει ότι η τοπική Αρχή δεν έχει καμιά ευθύνη και με δεδομένη την επικινδυνότητα, γίνονται κάποιοι χειρισμοί του Δήμου με τους νομικούς του συμβούλους.

Ως Δήμος βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλημμα, όπως επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι «μπορούμε να εξασφαλίσουμε διάταγμα κατεδάφισης κάτι όμως που σημαίνει ότι θα βρεθούν στο δρόμο οι κάτοικοι… από την άλλη τους υποδείξαμε να αναλάβουν από μόνοι τους το οικονομικό κόστος για την κατασκευή του τοίχου αλλά κάποιοι δεν φαίνεται να συγκατανεύουν οπότε το θέμα παραμένει μετέωρο…».

Limassol Today - 4 00e 1

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης