Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΛάνεια: Σαν κοινότητα από κουκλόσπιτα

Λάνεια: Σαν κοινότητα από κουκλόσπιτα

Ο παραδοσιακός πολιτισμός

Πήραμε και σήμερα τα βουνά και ο δρόμος μας οδήγησε στο πανέμορφο αμφιθεατρικά κτισμένο χωριό Λάνεια.

Η Λάνεια είναι χωριό της επαρχίας Λεμεσού και απέχει 25 μόνο χιλιόμετρα από την πόλη. Συνορεύει με τα χωριό Τριμίκλινη, Άγιος Μάμας στα δυτικά με την Συλίκου και τον Δωρό.


Ονομασία 
Υπάρχουν τρεις εκδοχές για το πως πήρε το όνομα του το χωριό αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς την επικρατέστερη. 

Η πρώτη εκδοχή λέει ότι πήρε το όνομα της από τις πολλές βελανιδιές που υπάρχουν σε αφθονία στις περιοχές άρα βαλανια → Λάνεια ( κοινώς βαλανιδιά).

Limassol Today - Image 15 17

Στην δεύτερη εκδοχή μάθαμε ότι πιθανόν να πήρε το όνομα του το χωριό από το πουλί Λάνιος στο θηλυκό του Λάνεια. 

Είναι γνωστό ότι στα αρχαία χρόνια υπήρχαν πολλοί ειδωλολάτρες στο χωριό και μιας και το χωριό κατοικείτε από την εποχή του χαλκού και λέγεται ότι πήρε το όνομα του από την κόρη του θεού Διόνυσου την Λάνεια.

Limassol Today - Image 15 18

Τι να δείτε στο χωριό 
Μπαίνοντας στο χωριό θα περάσετε πάνω από το γεφυράκι και τον ποταμό, όταν πήγαμε εμείς έτρεχε γάργαρο δροσερό νερό, εκεί κάναμε μια στάση για ξεκούραση και βγάλαμε τις φωτογραφίες μας καθώς το σκηνικό ήταν άκρως μαγευτικό απολύτως φθινοπωρινό.

Limassol Today - Image 15 19

Απέναντι από το γεφυράκι ανεβαίνοντας τα πέτρινα σκαλιά βρεθήκαμε κάτω από τα πεύκα σε ένα πάρκο γεμάτο παιχνίδια δίπλα από το γήπεδο του χωριού. Εκεί τραβήξαμε πανοραμικά πλάνα του χωριού τα οποία μπορείτε να δείτε στο βίντεο που θα ανεβάσουμε στο τέλος του άρθρου.

Το χωριό είναι μικρό και μπορείτε να κάνετε την βόλτα σας οδοιπορικός , έτσι θα απολαύσετε και την αρχιτεκτονική των σπιτιών τον καθαρό αέρα και τις μυρωδιές από τα κρασιά καθώς θα δείτε πολλά  αμπέλια να υπάρχουν γύρω γύρω από το χωριό καθώς η Λάνεια είναι ένα από τα κρασοχώρια της Κύπρου. 

Limassol Today - Image 15 20

Στο χωριό υπάρχουν αρκετά μουσεία όπως μουσείο αποθήκευσης κουμανταρίας, πατητήρι, παλιό ελαιοτριβείο και το κλασσικό Κυπριακό αρχοντικό της οικογένειας Λανίτη μιας οικογένειας ευεργέτιδας για την Κυπριακή οικονομία.

Στο χωριό κατοικούν σήμερα πάρα πολλοί ξένοι όπου διαμόρφωσαν τα σπίτια τους σε πίνακες ζωγραφικής, θαύματα γλυπτικής που είναι τέλεια εναρμονισμένα με το χωριό χωρίς να προσβάλουν την παράδοση και την αρχιτεκτονική των παλιών χρόνων.  
Επίσης εντύπωση μας έκαναν παλιές φωτογραφίες χωριανών σε στιγμές της ζωής τους όπως τον σκαρπάρη εν ώρα δουλειάς, οικογενειακές φωτογραφίες, το παλιό λεωφορείο να είναι σε μορφή πόστερ που κοσμούν τους τοίχους του χωριού κάνοντας το χωριό να μοιάζει με ζωντανό μουσείο φωτογραφίας.Θα παρατηρήσετε επίσης ότι υπάρχουν πολλές βρύσες στους δρόμους του χωριού που μαρτυράνε ότι η Λάνεια είναι ευλογημένη να έχει νερό όλο το χρόνο ξεδιψώντας την γη και τους περαστικούς. 

Εκκλησίες 
Στο χωριό υπάρχουν 4 εκκλησίες. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στην Ανάληψη του Κυρίου  και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, υπάρχουν πολλά ξωκλήσια στην περιοχή δυο είναι  αφιερωμένα στην Παναγία Βαλανά ένα παλιό και ένα πρόσφατα κτισμένο στον  εκδρομικό χώρο του χωριού ανάμεσα στο πράσινο δάσος τα πευκόδεντρα και την απίστευτη θέα των γειτονικών βουνών.  Άλλα ξωκλήσια είναι αφιερωμένα στην Αγία Μαρίνα και τον Άγιο Γεώργιο.

Powered by copy shop

ΠηγήCyprus Alive

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης