Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΛεμεσός: Από το φασισμό, στην ελπίδα, μια αλληλεγγύη δρόμος

Λεμεσός: Από το φασισμό, στην ελπίδα, μια αλληλεγγύη δρόμος

Φωτογραφίες/Συνέντευξη: Γιώτα Χατζηκώστα

Ο φόβος που τους κυρίευσε την Παρασκευή, έγινε ελπίδα, με το κύμα αλληλεγγύης να τους αγκαλιάζει.  Ο Τασίρ έφτασε στο νησί μας, πριν από 15 ολόκληρα χρόνια και έχει το κουρείο στον Μώλο. Η Ντάο που συγκίνησε το παγκύπριο, έφτασε πριν από 14 χρόνια από το Βιετνάμ και είδε και εκείνη το μίνι μάρκετ της να καταστρέφεται με μένος από ακροδεξιά στοιχεία. Όλα αυτά το βράδυ της Παρασκευής, αφού είχαν πάει στο σπίτι τους.

Και οι δύο, ευχαριστούν τους ανθρώπους που στέκονται δίπλα τους αυτές τις στιγμές, συγκλονισμένοι από την αγάπη, παραμένοντας όμως ακόμη φοβισμένοι. «Τα παιδιά  μου όταν είδαν όσα έγιναν στο μαγαζί μας, σοκαρίστηκαν», δηλώνει στο Limassol Today, ο Τασίρ, ο οποίος είδε το μαγαζί του να καταστρέφεται σε ελάχιστα λεπτά από τους κουκουλοφόρους. Ο ίδιος στέκεται στην άμεση βοήθεια που λαμβάνει από φίλους όχι μόνο ομοεθνείς του, αλλά και Ελληνοκύπριους.

«Από το πρωί το Σάββατο ήρθαν φίλοι και πελάτες και μας στηρίζουν. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι είναι όλοι οι  Κύπριοι το ίδιο. Ζω 15 χρόνια στη Κύπρο, απ’ όταν έφτασα από τη Συρία και οι Κύπριοι με αγκάλιασαν, έγινα φίλους με πελάτες, τα παιδιά μου παίζουν με τα παιδιά σας…», θα πει ενώ το μας δείχνει ότι απέμεινε από το κουρείο. Σπασμένα γυαλιά, τζαμαρίες που έγιναν θρύψαλα και καμένο το βιός του ολόκληρο… «Την Πέμπτη είδαμε κάποιους να παρακολουθούν το μαγαζί μας, ωστόσο δεν πήγε το μυαλό μας στο κακό. Την Παρασκευή, έγινε ότι έγινε και ήρθα με τα δύο παιδιά μου να δούμε αν σώζεται κάτι. Το μόνο που θέλω να πω, είναι ότι αγαπάμε τη Κύπρο και η οικογένεια μου και εγώ και δεν θέλουμε να ζήσουμε μια τέτοια εμπειρία ξανά», κατέληξε ο Τασίρ.

Η ιστορία της Νταό

Η ιστορία της Νταό συγκλόνισε το παγκύπριο, από το βράδυ της Παρασκευής κι όλας. Μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, έφτασε στο νησί μας, από το Βιετνάμ, προσδοκώντας σε μια ζωή καλύτερη, τόσο για εκείνη, όσο και για την οικογένεια της. Με δάκρυα στα μάτια, τη Δευτέρα το πρωί μόλις έφτασα στο μίνι μάρκετ της, πάντα με τη γνωστή ευγένεια των ανθρώπων που έρχονται από το Βιετνάμ, μου είπε να κάτσω και μου έφερε ένα μπουκαλάκι νερό. Της είπα να το πληρώσω, μα εκείνη δε δέχθηκε! Άρχισε να μιλά για όσα βίωσε η ίδια και η οικογένεια της τη Παρασκευή, δείχνοντας μου παράλληλα το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα.

Limassol Today - Dsc02766

«Δες! Ήταν πέντε, αλλά φορούσαν κουκούλες και είχαν γάντια, και η αστυνομία μας είπε ότι θα δυσκολευτούν να τους εντοπίσουν», θα μου πει. «Μας προειδοποίησαν και ο άντρας μου είπε στις δύο υπαλλήλους μας να κλείσουν το μαγαζί και να φύγουν. Μόλις έκλεισαν, λίγο μετά έγινε το κακό. Μπήκαν έσπασαν τα πάντα, πήραν τσιγάρα και τις ταμειακές μηχανές», διηγείται στην ιστοσελίδα μας η Νταό. «Το μόνο που θέλω να πω είναι ένα ευχαριστώ σε όλους για τη στήριξη. Ήρθαν και από το υπουργείο και μας είπαν ότι θα μας στηρίξουν. Πραγματικά ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους σας», κατέληξε.

Φόβος παντού

Στην ευθεία από το κουρείο προς το μίνι μάρκετ, πολλοί οι αλλοδαποί διανομείς που κάθονταν μέχρι να πάνε την επόμενη παραγγελία. Μουδιασμένα πρόσωπα, που όταν τους ρωτούσες, ενώ έβλεπαν την φωτογραφική, ζητούσαν να μην φανούν τα πρόσωπα τους διότι φοβούνται. «Εδώ και καιρό ακούμε φίλους να δέχονται επιθέσεις, να τους χτυπούν και να τους κλέβουν. Γι’ αυτό μην δημοσιεύσεις τα ονόματα και τα πρόσωπα μας», θα μου πουν.

Η ίδια αντίδραση μπροστά στη κάμερα και από δύο μαγαζάτορες, τον Αιγύπτιο Φ.Μ και τον Σύριο Σ.Χ. Ο φόβος για το αν θα υπάρξει επόμενο χτύπημα είναι ορατός στο βλέμμα ανθρώπων που για χρόνια ζουν στη πόλη μας, την αγάπησαν και δουλεύουν για ένα μεροκάματο…

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης