Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΛΕΜΕΣΟΣ - Τεχνολογικό Πάρκο: Aδιέξοδοι όροι διώχνουν μακριά τους επενδυτές

ΛΕΜΕΣΟΣ – Τεχνολογικό Πάρκο: Aδιέξοδοι όροι διώχνουν μακριά τους επενδυτές

Ανακινείται η ανάπτυξη Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο

Με προδιαγεγραμμένο τέλος απειλείται μια μεγάλη επένδυση, η οποία έχει την προοπτική να αποτελέσει τη βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο.

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο είναι ένα αναπτυξιακό έργο, η δημιουργία του οποίου χρονίζει, με τα εμπόδια, στα οποία σκοντάφτει, να είναι συνεχή.

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας δημοσίευσε πρόσφατα τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάστηκε στις 25 Ιανουαρίου, ενώπιον των ενδιαφερομένων φορέων, στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού.

Μειώθηκε στα μισά η γη

Ενδιαφερόμενοι φορείς κι επενδυτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, διαβλέποντας όρους στον διαγωνισμό, οι οποίοι αποθαρρύνουν την υλοποίηση της επένδυσης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στο αρμόδιο Υπουργείο. Συγκεκριμένα, ζητούν πλήρη διαφοροποίηση των δεδομένων και εκ βάθρων αλλαγές στους σχεδιασμούς και στη φιλοσοφία του διαγωνισμού, όπως επέκταση της διαθέσιμης γης και κατασκευή υποδομών προτού προχωρήσει το έργο.

Ο πρώτος παράγοντας που αποθαρρύνει την επένδυση είναι η συρρίκνωση σχεδόν στα μισά της διαθέσιμης γης, η οποία θα μισθωθεί στον επιτυχόντα προσφοροδότη. Με βάση τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί τα προηγούμενα έτη (2016), οι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές θα ενοικίαζαν για περίοδο 50 ετών κρατική γη εμβαδού 328.000 τ.μ., η οποία προορίζεται για την ανάπτυξη του Πάρκου στην παραθαλάσσια περιοχή Πεντακώμου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα έγγραφα του διαγωνισμού, τα οποία καλούνται να μελετήσουν οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλοντας ταυτόχρονα προτάσεις προκειμένου να βοηθήσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να βελτιώσει το πακέτο κινήτρων, γίνεται σαφής αναφορά για σύμβαση μίσθωσης γης περίπου 200.000 τ.μ. που ανήκει στο δημόσιο.

Limassol Today - τεχνολογικό πάρκο

Χάθηκαν στα δικαστήρια

Ουσιαστικά, πρόκειται για ψαλίδισμα της προϋπάρχουσας έκτασης (328.000 τ.μ.), καθώς τεμάχια γης συνολικής έκτασης περίπου 128.000 τ.μ. στο Πεντάκωμο, αν και απαλλοτριώθηκαν, εντούτοις παρέμειναν ανεκμετάλλευτα και στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες κινήθηκαν νομικά εναντίον της κυβέρνησης, καταφέρνοντας να επανακτήσουν την κυριότητά τους.

Την ίδια ώρα, το ανάγλυφο της περιοχής, το ένα τρίτο περίπου της οποίας αποτελείται από βουνά και έδαφος που δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως έχουν για τις ανάγκες της επένδυσης, με αποτέλεσμα να απαιτούνται έξοδα για ανασκαφές και άλλες εργασίες.

Δαπάνες €6 εκατ. μόνο για έγγραφα

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του επενδυτή και μέλους του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού TechIsland, Alexey Gubarev, ο οποίος, σύμφωνα με την «Επιχειρηματική Λεμεσό» του ΕΒΕ Λεμεσού, υπογράμμισε ότι η νέα πρόταση αποδεικνύεται πολύ χειρότερη από την προηγούμενη, εξηγώντας ότι δεν φαίνεται να υπάρχει μέλλον και προοπτική για την επένδυση.

Όπως ανέφερε, η συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτεί δαπάνες περίπου €5 εκατ. – €6 εκατ. σε έγγραφα, ενώ με τα ίδια χρήματα προχώρησε μαζί με συνεργάτες του στην αγορά έκτασης 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία αντιστοιχεί με την έκταση που απέμεινε στο Πεντάκωμο για το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης κάλεσε το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να επιστρέψει με μια πιο χειροπιαστή πρόταση, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λεμεσού, Ανδρέας Τσουλόφτας εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και δαπάνες, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών.
 

Limassol Today - τεχνολογικό πάρκο πεντάκωμο 2

Οξύμωρη η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου

Την ίδια ώρα, ενδιαφερόμενος επενδυτής που ήταν παρών στην παρουσίαση που έγινε στο ΕΒΕ Λεμεσού προέβη στη διαπίστωση ότι το κίνητρο που δίδεται για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 5MW ουσιαστικά ακυρώνεται, καθώς κάθε MW προϋποθέτει έκταση 30.000 τ.μ. Δηλαδή, για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 5MW απαιτείται έκταση 150.000 τ.μ., την στιγμή που η διαθέσιμη γη για την όλη επένδυση είναι μόλις 200.000 τ.μ.

Η εναπομείνασα γη δεν φαίνεται να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, στο οποίο, εκτός από φωτοβολταϊκό πάρκο, αναμένεται να ανεγερθεί ξενοδοχειακή μονάδα έως 200 κλινών.

Οι υποψήφιοι επενδυτές αναπόφευκτα τείνουν να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους εξαιτίας της μείωσης της έκτασης της κρατικής γης, στην οποία θα υλοποιηθεί η επένδυση, ζητώντας επέκταση των τ.μ.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη ανάπτυξη που θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα, καθώς και για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (κυρίως spin off επιχειρήσεις), όρος που δεν φαίνεται να είναι υλοποιήσιμος μιας και έχουν απομείνει μόλις 200.000 τ.μ.

Ζητούν υποδομές και προκαταρκτική συμφωνία

Προβληματισμό προκαλεί επίσης στους ενδιαφερόμενους επενδυτές η ανυπαρξία υποδομών στην περιοχή, όπως οδικό δίκτυο, ηλεκτρισμός και άλλες υπηρεσίες.

Επενδυτές από την Κίνα αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι οι υποδομές αναμένεται να ολοκληρωθούν στην καλύτερη περίπτωση 18 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αναδόχου, ένα χρονικό διάστημα, το οποίο δεν μπορεί κανένας επενδυτής να περιμένει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Κινέζοι επενδυτές κάλεσαν την κυβέρνηση να δημιουργήσει εκ των προτέρων τις υποδομές, εξηγώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η επένδυση ενέχει μεγάλο ρίσκο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εν δυνάμει επενδυτές, μερίδα εκ των οποίων είχαν δεσμευτεί με την παραχώρηση εγγυητικής επιστολής δεκάδων εκατ. ευρώ, προκρίνουν την υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας με την κυβέρνηση πριν να πέσουν οι υπογραφές για την τελική συμφωνία μίσθωσης γης, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα κεφάλαιά τους δεν θα πάνε χαμένα, νοουμένου ότι απαιτούνται μερικά εκατ. μόνο για τα πρώτα έξοδα για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Limassol Today - πεντάκωμο τεχνολογικό πάρκο

Πέραν από εικοσαετία εκκρεμεί η δημιουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, με το θέμα της εξεύρεσης επενδυτή να χρονίζει και να περνά από συμπληγάδες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

Ωστόσο, σε μία πρόσφατη εξέλιξη, η Κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο το αναπτυξιακό έργο, το οποίο ευελπιστεί να δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές στον τομέα της τεχνολογίας, με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να δημοσιεύει τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Στόχος, είναι να διασφαλιστεί η διαφάνεια, η δίκαιη μεταχείριση και η αποφυγή διακρίσεων κατά την προετοιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάπτυξη και λειτουργία του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, στη Λεμεσό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2022, η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ζήτησε από την Κυβέρνηση την κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης για τη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τη βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο.

Μέχρι 10 Φεβρουαρίου οι προτάσεις

Εξάλλου, το περιεχόμενο της δημόσιας διαβούλευσης παρουσιάστηκε, στις 25 Ιανουαρίου, ενώπιον των ενδιαφερομένων φορέων, στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού.

Τα έγγραφα του διαγωνισμού, τα οποία καλούνται να μελετήσουν οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλοντας ταυτόχρονα προτάσεις προκειμένου να βοηθήσουν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει και να βελτιώσει το πακέτο κινήτρων, βρίσκονται αναρτημένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Σύναψης Συμβάσεων της Δημοκρατίας e-procurement.

Τελευταία ημέρα υποβολής σχολίων επί της διαβούλευσης είναι η Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023.

Μίσθωση 50 ετών

Το αρμόδιο Υπουργείο ή η αναθέτουσα αρχή καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές για τη μίσθωση κρατικής γης με στόχο τη δημιουργία, ανάπτυξη και λειτουργία Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου, στο Πεντάκωμο της Επαρχίας Λεμεσού.

Όπως σημειώνεται στα έγγραφα του διαγωνισμού, για τον σκοπό αυτό θα υπογραφεί σύμβαση μίσθωσης γης με τον ανάδοχο.

Σημειώνεται ότι η προσφορά θα υπολογιστεί για τη συνολική περίοδο μίσθωσης γης που είναι 50 έτη.

Η σύμβαση μίσθωσης γης θα υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και αναδόχου για περίπου 200.000 τ.μ. γης που ανήκει στο δημόσιο, στην κοινότητα Πεντάκωμου.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να γνωρίζουν ότι το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός πέντε ετών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης γης.

Η αναθέτουσα αρχή αναμένει ότι οι ενδιαφερόμενοι οικονομικοί φορείς θα μελετήσουν και θα προετοιμάσουν ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο ουσιαστικά θα αποτελέσει το επιχειρηματικό πλάνο για την ανάπτυξη και λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου.

Limassol Today - τεχνολογικο παρκο 2

Καινοτομία και υψηλή τεχνολογία

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο αναμένεται να συγκεντρώσει επιχειρήσεις που εμπλέκονται εντατικά σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης σε νέους τομείς της οικονομίας που βασίζονται στη γνώση. Πρωταρχικός στόχος είναι το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο να συμβάλει στη δημιουργία και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Αυτά τα προϊόντα θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά θετικά οφέλη στην οικονομία. Η λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων στοχεύει στη διευκόλυνση της διαδικασίας μετατροπής των τεχνολογικών αποτελεσμάτων σε επιχειρηματική δράση.

Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη και οργανωμένη ανάπτυξη που θα διαθέτει όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα, καθώς και για επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας (κυρίως spin off επιχειρήσεις).

Θα περιλαμβάνει επίσης τομείς για την ίδρυση επιχειρήσεων σε ένα ελκυστικό τεχνολογικό περιβάλλον. Το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο θα προσφέρει ακόμα υπηρεσίες μεταφοράς τεχνολογίας, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, όλες οι τοποθεσίες και οι υποδομές της ανάπτυξης θα επιτρέπουν την ανάπτυξη προϊόντων από το στάδιο της δημιουργίας ιδεών στο στάδιο της παραγωγής (έρευνα, εκκόλαψη, παραγωγή).

Στόχος είναι η αξιοποίηση της περιοχής που έχει επιλεγεί για τον σκοπό αυτό για το κοινό όφελος μέσω της μακροχρόνιας μίσθωσης της γης σε επενδυτή.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης