Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΜεγάλη πρόκληση της μεταρρύθμισης στην Τ. Αυτοδιοίκηση οι αδειοδοτήσεις

Μεγάλη πρόκληση της μεταρρύθμισης στην Τ. Αυτοδιοίκηση οι αδειοδοτήσεις

Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων: Με την απαραίτητη προεργασία οι δήμοι μπορούν σ’ ένα χρόνο να είναι έτοιμοι για τις συνενώσεις

Γράφει ο Δημήτρης Στρατής

Η σωστή και ταχεία διεκπεραίωση των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών από τους Επαρχιακούς Οργανισμούς που θα συσταθούν μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για όλους, δηλώνει στην Limassol Today ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας.

Ένα περίπου χρόνο πριν από τις εκλογές για ανάδειξη νέων δημάρχων και κοινοταρχών, την συνένωση των δήμων και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων σταχυολογεί, μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, τις σημαντικότερες προκλήσεις.

Δηλώνει παράλληλα αισιόδοξος, ότι με σκληρή δουλειά, όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Ιούνιο του 2024.

Την ίδια ώρα, τρέχει στην Βουλή, μια διαδικασία για να γίνουν μικρές βελτιώσεις στα νομοσχέδια για τους δήμους και τις κοινότητες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορα ζητήματα.

Μεγαλύτερη πρόκληση οι επαρχιακοί οργανισμοί

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι όλα τέλεια κι αρμονικά, αφού μια τέτοια μεταρρύθμιση χρειάζεται μεταβατικά στάδια και γι’ αυτό θεωρούμε απαραίτητές τις αλλαγές που γίνονται αυτό το διάστημα», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.

Ο κ. Βύρας εξηγεί ότι αυτή την περίοδο, γίνονται αλλαγές σε θέματα προσωπικού, εκπαίδευσης του προσωπικού, οργανογράμματα, αλλά και θέματα μηχανογράφησης και ενοποίησης φορολογιών.

«Εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε όλα αυτά, ενώ τα βλέπουμε και σε κεντρικό επίπεδο οι πέντε ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό», αναφέρει για να προσθέσει ότι «εξετάζονται και σε τοπικό επίπεδο από τα προσωρινά συντονιστικά συμβούλια που έχουν γίνει, τα οποία αποτελούνται από τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες των οντοτήτων που θα συνενώνονται».

Τονίζει παράλληλα ότι οι νέοι επαρχιακοί οργανισμοί που θα συσταθούν και αποτελούνται από τα συμβούλια αποχετεύσεων, υδατοπρομήθειας, διαχείρισης σκυβάλων, θα έχουν παράλληλα την ευθύνη των αδειοδοτήσεων (πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες, πιστοποιητικά τελικής έγκρισης), κάτι που αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή που έρχεται με τη μεταρρύθμιση.

Ένα τέλος στις καθυστερήσεις πολεοδομικών αιτήσεων

Σημειώνοντας ότι υπάρχουν προκλήσεις και ζητήματα τα οποία η Ένωση Δήμων μετέφερε στον Υπουργό Εσωτερικών σε κοινή συνάντηση που είχε μαζί του, ο κ. Βύρας επισημαίνει ότι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους Δήμους είναι ο τομέας των αδειοδοτήσεων, που μεταφέρονται από όλους τους δήμους, την πολεοδομία και επαρχιακές διοικήσεις στους Επαρχιακούς Οργανισμούς.

Ήδη σημειώνει παρατηρείται το φαινόμενο της υποστελέχωσης στους οργανισμούς που χειρίζονται τις αδειοδοτήσεις αναπτύξεων και ανέγερσης οικιών. Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος αιτήσεων οι οποίες δεν έχουν διεκπεραιωθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις.  

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, εξηγεί ότι οι νέοι επαρχιακοί οργανισμού θα ξεκινήσουν από το μηδέν και θα έχουν να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση. Αντίθετα, τα συμβούλια αποχετεύσεως και υδατοπρομήθειας είναι οργανισμοί που λειτουργούν και έχουν την απαραίτητη εμπειρία, το ίδιο και οι δήμοι σε ένα μεγάλο βαθμό.

Επηρεάζει την οικονομία

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Βύρας ανέφερε ότι στόχος είναι η επιτάχυνση της έκδοσης οικοδομικών και πολεοδομικών αδειών. «Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί εάν στελεχωθούν σωστά οι Επαρχιακοί Οργανισμοί με την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού αλλά και μέσω της τεχνολογίας», εξηγεί.

Είπε ακόμα ότι «από τώρα θα πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, που επηρεάζει την καθημερινότητα του κόσμου και την ανάπτυξη την οποία πρέπει οι πολίτες να την δουν στην πράξη».

Χωρίς δυσκολίες στη Λεμεσό

Κληθείς να εξηγήσει σε ποιους δήμους θα είναι δυσκολότερο το εγχείρημα των συνενώσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων απάντησε ότι κάπου είναι πιο εύκολο και κάπου πιο δύσκολο. Για παράδειγμα ο δήμος Λεμεσού με τον δήμο Μέσα Γειτονιάς, δεν αναμένεται να έχουν δυσκολίες ως προς τη διαδικασία ενοποίησης τους, ανέφερε. Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και στον δήμο Λάρνακας με τα Λιβάδια και την Ορόκλινη.

Στην Λευκωσία ωστόσο, όπου θα πρέπει να ενοποιηθούν τέσσερις μεγάλοι δήμοι, οι προκλήσεις και τα ζητήματα είναι πιο δύσκολα, σημειώνει.

Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι οι δήμοι θα είναι έτοιμοι με τον «Ευαγόρα», το σύστημα μηχανογράφησης που τρέχει η Ένωση Δήμων. Το σύστημα αυτό, εξηγεί, θα είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα βοηθήσει στην επίτευξη της ενιαίας μηχανογράφησης και η ενιαία λειτουργία των δήμων.  

Αρκετά τα οφέλη

Για τα παράπονα που ακούγονται για ενοποιήσεις δήμων, ο κ. Βύρας επισήμανε ότι τα οφέλη για τους δημότες θα είναι αρκετά, αφού επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους δήμους. Και στον οικονομικό τομέα αλλά και στο κομμάτι της τεχνογνωσίας είναι πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα, όπως είπε.

Εξηγεί ακόμα ότι «ένας δήμος πρέπει να ασκεί διάφορες εξουσίες κάτι που δύσκολα μπορούν να πράξουν οι μικροί οργανισμοί, ιδιαίτερα στην διεκπεραίωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, «για να τρέξει κανείς αναπτυξιακά έργα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, χρειάζονται πολλά πράγματα, όπως δομές, λογιστήρια, εσωτερικό έλεγχο και τεχνικές υπηρεσίες και γι’ αυτό τον λόγο σήμερα γίνονται κυρίως σε μεγάλους δήμους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων καταλήγει ότι με σκληρή δουλειά ένα προς ένα, όλα τα σημαντικά θέματα μπορούν να ολοκληρωθούν, ώστε να είναι έτοιμη η πολιτεία για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ένα χρονο.

Ανοικτά θέματα στη Βουλή

Στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής αρχίζει η συζήτηση νομοσχεδίων που αποσκοπούν στην βελτίωση σημαντικών ζητημάτων που προκύπτουν. Τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με φειδώ, καθώς εάν ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση, ενδεχομένως να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Βουλή, είναι οι εξουσίες των προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών και κατά πόσο θα εκλέγονται από το κοινό, οι μεγάλοι αριθμοί αντιδημάρχων σε δήμους και πως θα λειτουργήσουν οι σχολικές εφορείες.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης