Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΝέα δεδομένα και προοπτικές με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης

Νέα δεδομένα και προοπτικές με τον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) που τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2024 στα πλαίσια της Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν το αντικείμενο ανοικτής συζήτησης που διοργάνωσε την Πέμπτη η Κίνηση Αρχιτεκτόνων Λεμεσού, θέλοντας να ενημερώσει τα μέλη της και γενικότερα κάθε ενδιαφερόμενο, για τις ριζικές αλλαγές που θα επιφέρει η σύσταση του ΕΟΑ, ο οποίος θα αποτελεί την αρμόδια αρχή Αδειοδότησης Αναπτύξεων και Υποδομών (Πολεοδομικές και Οικοδομικές Άδειες, Διαχείριση Ομβρίων και Αποχετεύσεων, Εκμετάλλευση και Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων).

Limassol Today - 1 003

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Τουλόφτας, Γενικός Διευθυντής του ΣΑΛΑ και διαχειριστής έργου προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου ΕΟΑ Λεμεσού και ο Επαρχιακός Λειτουργός Λεμεσού του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, Ηρακλής Αχνιώτης, ως Μέλος Συμβουλίου, οι οποίοι σημείωσαν ότι υπάρχει μια σειρά από σημαντικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος μέχρι την 1η Ιουνίου 2024, επισημαίνοντας την ανάγκη, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εργαστούν με σοβαρότητα και με εντατικούς ρυθμούς. Ταυτόχρονα, όπως υπέδειξαν, χρειάζεται η στήριξητου κοινού, των επαγγελματιών και των εργαζόμενων, των τοπικών Αρχών, της επιχειρηματικής κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων θεσμών και οργανωμένων συνόλων.

Limassol Today - 2 003

Στην δική του παρουσίαση των πτυχών που αφορούν την Μεταρρύθμιση, ο Γιάννης Τσουλλόφτας, επισήμανε το γεγονός ότι τα δύο πρώτα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν από την Βουλή και αφορούν την συγχώνευση των δήμων και την συμπλεγματοποίηση των κοινοτήτων, έχουν μονοπωλήσει τον δημόσιο διάλογο, ενώ στο τρίτο νομοθέτημα, που αφορά την σύσταση και την λειτουργία των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δεν δόθηκε η απαιτούμενη προσοχή.

Limassol Today - 1 002

Όπως χαρακτηριστικά υπέδειξε, τα επαγγελματικά σώματα αλλά και η επιχειρηματική κοινότητα, τα μέλη των οποίων θα επηρεαστούν από αυτόν τον νόμο, δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα επαρκώς την σημασία των ΕΟΑ οι οποίοι θα έχουν υπό την ευθύνη τους τις σημαντικές της Ύδρευσης, του  Αποχετευτικού Λυμάτων και Ομβρίων,, την Εκμετάλλευση και Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων αλλά και την Αδειοδότηση της Ανάπτυξης (έκδοση Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αδειών).

Limassol Today - 3 006

Μιλώντας ειδικότερα για την πόλη και επαρχία Λεμεσού, ο κ. Τσουλλόφτας, σημείωσε ότι το ΣΑΛΑ, το ΣΥΛ και το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης και Διάθεσης Αποβλήτων Λεμεσού, από την 1η Ιουνίου 2024 θα ενταχθούν στον ΕΟΑ, όπως και οι αρμοδιότητες για έκδοση Πολεοδομικών Αδειών από τις δύο Πολεοδομικές Αρχές (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και Δήμος Λεμεσού αλλά και οι αρμοδιότητες για έκδοση Αδειών Οικοδομής από τις οκτώ Οικοδομικές Αρχές της Επαρχίας, δηλαδή την Επαρχιακή Διοίκηση, τους έξι Δήμους (Λεμεσού, Ύψωνα, Κάτω Πολεμιδιών, Μέσα Γειτονιάς, Αγίου Αθανασίου, και Γερμασόγειας) και το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα).

Limassol Today - 5 00d

Η σημασία και τα οφέλη της λειτουργίας του ΕΟΑ

Αναφερόμενος στην σημασία της δημιουργίας του ΕΟΑ, ο κ. Τσουλλόφτας, τόνισε ότι θα επηρεάσει ουσιαστικά σημαντικές υπηρεσίες που αφορούν την ποιότητας ζωής, την δημόσια υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική δραστηριότητα, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου, αποτελεσματικού και σωστά δομημένου και στελεχωμένου Οργανισμού, με την απαιτούμενη τεχνογνωσία, υποδομή και αξιοπιστία στην διαχείριση των σημαντικών αρμοδιοτήτων του, με δεδομένα τα «γνωστά μέχρι τώρα προβλήματα που υπάρχουν με τον διασκορπισμό και την κατάτμηση των αρμοδιοτήτων, την έλλειψη εξειδίκευσης και πόρων, τις αναποτελεσματικές και χρονοβόρες διαδικασίες».

Limassol Today - 2 002

Με την δημιουργία του ΟΕΑ, όπως υπέδειξε «θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη και θα στηριχθεί καλύτερα η οικονομική ανάπτυξη» και ειδικά «στη Λεμεσό, όπου ο κατασκευαστικός τομέας είναι βασικός πυλώνας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η επιτάχυνση της έκδοσης Πολεοδομικών και Οικοδομικών Αδειών θα φέρει μεγάλα και σημαντικά οφέλη».

Limassol Today - 3 002

Σε ότι αφορά την διοίκηση του ΕΟΑ, αυτή θα ασκείται από Συμβούλιο 10 εκπροσώπων των Δήμων της Λεμεσού και 6 εκπροσώπων των κοινοτήτων της επαρχίας. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες και δεν θα είναι εκτελεστικός αφού αυτό τον ρόλο θα ο έχει ο ανώτατος εκτελεστικός λειτουργός του Οργανισμού που θα είναι και ο γενικός διευθυντής, ο οποίος θα διορίζεται με πενταετή σύμβαση.

Limassol Today - 4 00f 1

Αναφορικά με την τύχη των εργαζομένων στα σημερινά Συμβούλια Αποχετεύσεων, Υδατοπρομήθειας και Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων,  διευκρινίστηκε ότι «θα έχουν την επιλογή να μεταφερθούν στους νέους οργανισμούς, ενώ αναμένεται να υπάρξουν σχέδια εθελούσιας αποχώρησης».

Limassol Today - 6 00a

Το καρκίνωμα του παρεμβατισμού και τι πρέπει να γίνει

Στον παρεμβατισμό που υπάρχει μέχρι σήμερα σε θέματα που αφορούν την εξέταση αιτήσεων και την έκδοσης αδειών, αναφέρθηκε ο Επαρχιακός Διευθυντής Λεμεσού του Τμήματος  Πολεοδομίας, Ηρακλής Αχνιώτης, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπισθεί στη ρίζα του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η ευχέρεια και ευελιξία που θα δίνεται μέσα από τον ΕΟΑ  να καταπολεμήσουν αυτό το καρκίνωμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε

Περιέγραψε, δε,  με πολύ παραστατικό τρόπο τον όγκο εργασίας που υπάρχει στο τομέα των πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών σε σύγκριση με τον μικρό αριθμό προσωπικού που καλείται να φέρει σε πέρας αυτή την εργασία.

Επισημαίνοντας ότι το νέο περιβάλλον που δημιουργείται με τον ΕΟΑ προδιαγράφει την λειτουργία νέων δομών, ο κ. Αχνιώτης παρατήρησε ωστόσο ότι με βάση τη νομοθεσία ο Υπουργός Εσωτερικών εκχωρεί τις εξουσίες για τον πολεοδομικό έλεγχο στις Πολεοδομικές Αρχές, αφήνοντας όμως στην αποκλειστική δικαιοδοσία του κάποια θέματα, όπως είναι τα διατάγματα ανάπτυξης, διατήρησης, την εξουσία να χειριστεί ο ίδιος μια αίτηση εξ’ ολοκλήρου καθώς και θέματα αξιολόγησης ιεραρχικών προσφυγών κλπ

«Νοείται ότι για σκοπούς έκδοσης πολεοδομικών αδειών, λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της οικείας τοπικής Αρχής», όπως είπε, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι αυτό είναι ένα ζήτημα  που χρήζει εξέτασης, αν δηλαδή θα πρέπει για κάθε ανάπτυξη να ζητείται η άποψη της Πολεοδομικής Αρχής.

Υποδεικνύοντας ότι πρακτικά είναι αναγκαίο να προηγείται η πολεοδομική αξιολόγηση και έγκριση για διάφορους λόγους, όπως η αποφυγή μιας σειράς επαναλαμβανόμενων εργασιών, ο κ. Αχνιώτης επισήμανε ότι «όταν έχουμε την βάση της πολεοδομικής άδειας μπορούμε να επιδοθούμε σε άλλες διαδικασίες όπως στατικές, ηλεκτρολογικές μηχανολογικές και άλλες μελέτες».

Αναφερόμενος στην εξυπηρέτηση του πολίτη, την ενημέρωση και καθοδήγηση των μελετητών και την ανατροφοδότηση του τομέα μελετών, σημείωσε ότι αυτά είναι θέματα που συνιστούν αδυναμίες, προσθέτοντας ότι ένα άλλο ζήτημα που ταλανίζει το σύστημα είναι εκείνο της επιβολής πολεοδομικού ελέγχου που σήμερα είναι κενό περιεχομένου.

«Έχουμε καταντήσει μια βιομηχανία χαρτούρας … τρέχουμε να εκδώσουμε τις άδειες και επί τόπου δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει κι αυτό είναι απαράδεκτο. Κάποιος θα πρέπει να εγκύψει σοβαρά σε αυτό το ζήτημα. Εμείς παλεύουμε να το κατοχυρώσουμε μέσα από τις προτάσεις μας».

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης