Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΟ Άγιος Τύχωνας θα φράξει τον παραλιακό πεζόδρομο

Ο Άγιος Τύχωνας θα φράξει τον παραλιακό πεζόδρομο

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Οι εκατοντάδες πολίτες που διακινούνται καθημερινά για λόγους ψυχαγωγίας και άθλησης στο ανατολικό τμήμα του  παραλιακού πεζόδρομου που καλύπτει την περιοχή που βρίσκεται στα όρια του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα, θα πληρώσουν, όπως όλα δείχνουν, την νύφη στην διάσταση που έχει προκύψει μεταξύ της Τοπικής Αρχής και της κυβέρνησης.

Αντικείμενο αντιπαράθεσης είναι η εξασφάλιση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την επιδιόρθωση και συντήρηση του πεζόδρομου ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του και κυρίως η ασφαλής χρήση του από το κοινό. Κάτι που, όπως υποστηρίζει το Κοινοτικό Συμβούλιο, είναι δυνατόν μόνο με την αλλαγή χρήσης κάποιων υποστατικών που λειτουργούν κατά μήκος του πεζόδρομου, ώστε να είναι μεγαλύτερα τα έσοδα από επιβολή φορολογίας και τελών, σε βαθμό που είναι δυνατή η πλήρης κάλυψη του κόστους συντήρησης του πεζόδρομου.

Limassol Today - 85046487 209810283401607 4730347589629640704 N

Η Τοπική Αρχή, όπως ανέφερε στο Limassol today ο κοινοτάρχης Πάμπος Ιωάννου, είναι αναγκασμένη να προχωρήσει από τις 17 Δεκεμβρίου στο κλείσιμο του πεζόδρομου, ως αποτέλεσμα της άρνησης του Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει αίτηση που υποβλήθηκε και αφορά στην αλλαγή χρήσης αδειούχου περιπτέρου, σε εστιατόριο κατηγορίας Β’.

Το Κοινοτικό Συμβούλιο είχε προβεί σε παρόμοια προειδοποίηση, για κλείσιμο δηλαδή του πεζόδρομου και πριν από ένα χρόνο, όταν το Υπουργικό Συμβούλιο είχε απορρίψει αίτημα δύο υποστατικών για αλλαγή χρήσης, κάτι όμως που δεν έγινε μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και διαβεβαίωση για επανεξέταση των συγκεκριμένων αιτήσεων και το θέμα προχωρεί κανονικά, όπως μας ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Limassol Today - Agios Tychonas Nightjpg

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ιωάννου αποτάθηκε με νέα επιστολή στον Πρόεδρο εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι απορρίφθηκε από το Υπουργικό μια 3η αίτηση που εκκρεμούσε εδώ και οκτώ χρόνια, για χορήγηση Πολεοδομικής Άδειας, κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού, για προσθήκες και μετατροπές σε υφιστάμενα αδειούχα περίπτερα στον παραλιακό πεζόδρομο του Αγίου Τύχωνα και αλλαγή χρήσης από περίπτερο σε εστιατόριο κατηγορίας Β’.

«Είχαμε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι μετά από την καταλυτική σας παρέμβαση, σε σχέση με τις δυο άλλες υποθέσεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επανεξέταση των αιτήσεων μας, ότι η νέα αίτηση θα τύγχανε διαφορετικής αντιμετώπισης και ότι το σχετικό αίτημα θα εγκρινόταν», αναφέρει ο κοινοτάρχης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Limassol Today - 19 Cep 9341 Orig

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου, επισημαίνοντας ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο πληρώνει 40.000 ευρώ κάθε χρόνο στο κράτος για την εκμίσθωση της γης των παραλιακών περιπτέρων, υποδεικνύει ότι «η αρνητική στάση του Υπουργικού Συμβουλίου στην αίτηση που υποβάλαμε προ οκταετίας περίπου, με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη της περιοχής και το καλώς νοούμενο συμφέρον της κοινότητας μας, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων από το κοινοτικό συμβούλιο, που με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ το χρόνο».

Το ποσό που εισπράττεται από τα εν λόγω υποστατικά, όπως εξηγεί ο κοινοτάρχης Αγίου Τύχωνα, χρησιμοποιείται για την εξόφληση μέρους του ποσού για την συντήρηση του παραλιακού πεζόδρομου, για την καθαριότητα της παραλίας, για το κόστος του οδικού φωτισμού, την υδατοπρομήθεια και την ασφάλεια των πεζών που τον χρησιμοποιούν, υποδεικνύοντας ότι με την απορριπτική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Κοινοτικό Συμβούλιο δεν έχει άλλη επιλογή, εκτός από το κλείσιμο του παραλιακού πεζόδρομου για λόγους ασφαλείας του κοινού, αφού, όπως επισημαίνει ο κοινοτάρχης «δεν θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να καθαρίζεται, να συντηρείται και να επιτηρείται».

Limassol Today - The Restaurant 05 Orig

Να σημειωθεί, πάντως, ότι περιβαλλοντιστές, φίλοι της θάλασσας και λάτρεις της παραλιακής πεζοπορίας χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη και παράνομη ενέργεια, το ενδεχόμενο αποκλεισμού του παραλιακού πεζόδρομου από το κοινό.

«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αποκόψει αυθαίρετα την πρόσβαση των πεζών στην παραλία και οφείλει το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα, να βρει τον τρόπο να έχει έσοδα για τη συντήρηση και ομαλή λειτουργία του», όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού του Κινήματος Οικολόγων, Έτμοντ Χαγουϊλα, αποδίδοντας την στάση της Τοπικής Αρχής σε οικονομικά συμφέροντα.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης