Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΟ Δημόσιος Kήπος δεν είναι χώρος για πειράματα!

Ο Δημόσιος Kήπος δεν είναι χώρος για πειράματα!

#απόψεις #απόψεις_πολιτών #φιλοξενούμενα

Γράφει η Κρίστιαν Χρίστου

Για την δήθεν αναβάθμιση του παιδότοπου έβαλαν ένα πλαστικό λουνα παρκ, χωρίς διαβούλευση με κανένα, παρόλες τις διαμαρτυρίες και τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις εκατοντάδων συμπολιτών μας. Χωρίς άδειες από τις αρμόδιες αρχές, με τον Δήμο να παρανομεί χωρίς αναστολές και την υπόθεση να βρίσκεται στα δικαστήρια!

Και «άρεσε στα παιδιά!!!»

Μα περιμέναμε να μην αρέσει στα παιδιά όπως η κόκα κόλα και το γλειφιτζούρι! Αυτό δεν σημαίνει ότι δίνεται το δικαίωμα σε οποιουσδήποτε να αυθαιρετούν, να παρανομούν και να καταστρέφουν το ύφος, τον χαρακτήρα και το μικροπεριβάλλον του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της πόλης με εκατό χρόνια ιστορία που την σεβάστηκαν όλοι οι προηγούμενοι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια!

Τώρα ήρθε η σειρά του Ζωολογικού, να τον «τακτοποιήσουν» και αυτόν.

Για επτά χρόνια τον εγκατέλειψαν. Η κατάσταση δεν ήταν τέτοια. Υπήρχε διευθυντής – κτηνίατρος που αγαπούσε τα ζώα και νυκτοξημερωνόταν στο Ζωολογικό. Συνεργαζόταν με ζωολογικούς κήπους του εξωτερικού και έφερε συμβούλους απο τη Τσεχία και μικρά ζωα για εμπλουτισμό από άλλους ζωολογικούς. Γινόταν και επιστημονική εργασία στον Ζωολογικό στηρίζοντας την διάσωση του κυπριακού γύπα, σπάνιων πουλιών του τόπου μας και του κυπριακού νερόφιδου. Έκαναν τότε πολλή δουλειά!

Όταν ο κτηνίατρος αφυπηρέτησε ο Ζωολογικός έμεινε χωρίς τον αναγκαίο έλεγχο, φροντίδα και ευαισθησία.

Limassol Today - ζωολογικός κήπος 3

Αφέθηκε η κατάσταση να πάει προς το απροχώρητο για να έλθουν σήμερα να εισηγηθούν «γρήγορες» και «συνοπτικές» διαδικασίες. Εξόφθαλμα για προεκλογικούς σκοπούς αφού ξεκινησαν ήδη τη προεκλογική τους εκστρατεία.

Να εντυπωσιάσουν και να επηρεάσουν τους ευαίσθητους συμπολίτες μας που αγαπούν τα ζώα. Ξαφνικά οι υπαίτιοι ανακάλυψαν τα αποτελέσματα της εγκατάλειψης και ότι ίσως τα ζώα ταλαιπωρούνται και ρωτούν στα ΜΚΔ την άποψη του κόσμου για τον Ζωολογικό.

Και επαναλαμβάνω, για επτά χρόνια δεν έκαναν αυτά που έπρεπε, δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον, για να παρουσιάζουν σήμερα μιαν θλιβερή εικόνα και να βιάζονται να δώσουν λύσεις.

Απαιτούμε επιτέλους να σταματήσει η σαλαμοποιηση του Δημόσιου Κήπου και ο ερασιτεχνισμός και να προηγηθεί μια ολοκληρωμένη, σοβαρή μελέτη για ολόκληρο τον Δημόσιο Κήπο, την μοναδική αυτή κληρονομία στο κέντρο της πόλης.

Να εμπλακούν ειδικοί και εμπειρογνώμονες για όλα τα σχετιζόμενα με τον χώρο. Να γίνει διαβούλευση με τις σχετικές οργανώσεις, με τον κόσμο, με τα παιδιά.

Να λάβουν υπόψη την ιστορία του, τη σχέση και επικοινωνία του με τα σημαντικά γειτονικά κτίρια της περιοχής.

Limassol Today - Image 2 7

Πρώτιστα την προσφορά του, ως πνεύμονας πρασίνου και επαφής με το φυσικό περιβάλλον, αναβαθμίζοντας σωστά τους παιδότοπους, τους χώρους περιπάτου, τη σχέση του με το κηποθέατρο. Να λύσουν το πρόβλημα με το κέντρο αναψυχής στον παραλιακό δρόμο που είναι εγκαταλειμμένο εδώ και πολλά χρόνια και περιλαμβάνει ενα πολύ αξιόλογο κτίριο μεταμοντερνισμού, του γνωστού λεμεσιανού αρχιτέκτονα Φ. Πολυδωρίδη.

Χωρίς μελέτη, χωρίς ένα γενικό σχέδιο και με τόσο σπασμωδικές κινήσεις είμαι βέβαιη ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα χειρότερα και μη ανατρέψιμα.

Όσοι καλόπιστα αγωνιούν και θέλουν το συμφέρον της πόλης και του Δημόσιου Κήπου δεν θα πρέπει να τοποθετηθούν υπέρ αυτών των προεκλογικών εξάρσεων, επικίνδυνων από όποια γωνία και αν τις δεις.

Οφείλουν οι αρμόδιοι και υπόλογοι της κατάντιας να περιποιηθούν τον Ζωολογικό Κήπο πάραυτα, να πάρουν επι τόπου τους κατάλληλους ανθρώπους, να συνεργαστούν με τις οργανώσεις ζωοφίλων, να φροντίσουν όσα ζώα ταλαιπωρούνται ώστε να μην υπάρχουν απαράδεκτες καταστάσεις μέχρι να μελετηθεί το θέμα συνολικά και συλλογικά.

Κάθε άλλη ενέργεια είναι ακατανόητα βιαστική, για να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες.

Έχοντας υπόψη την συμπεριφορά τους για τον πλαστικό παιδότοπο και πριν κανουν όσα περιγράφω πιο πάνω, έχω μεγάλες επιφυλάξεις αν θα γίνει το ορθότερο για τον Ζωολογικό Κήπο!!

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης