Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΟΕΔΑ Πεντακώμου: Εν αναμονή άλλης μιας πρότασης για σωστή λειτουργία

ΟΕΔΑ Πεντακώμου: Εν αναμονή άλλης μιας πρότασης για σωστή λειτουργία

Την υποβολή πρότασης ώστε η ΟΕΔΑ Πεντακώμου να λειτουργήσει όπως προνοεί η σύμβαση, αναμένει ο Υπουργός Γεωργίας, και η ανάδοχος εταιρεία ετοιμάζεται να την υποβάλει τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τον Διευθυντή της μονάδας Λοΐζο Αυξεντίου, που υποδεικνύει ταυτόχρονα, πως όσα που προνοούσαν δύο προηγούμενες προτάσεις που υποβλήθηκαν, δεν έχουν υλοποιηθεί. 

Από κρατικής πλευράς μας λέχθηκε, ότι αυτές απορρίφθηκαν επειδή ο Ανάδοχος ζητούσε να επωμιστεί το κράτος τις τροποποιήσεις, σε αντίθεση με τους όρους του Συμβολαίου που ήταν Design, Build and Operate, αλλά κι επειδή δεν έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ. Ο κ. Αυξεντίου επικαλείται Άγγλο εμπειρογνώμονα που μελέτησε τα προβλήματα (για λογαριασμό και των δύο πλευρών), υποστηρίζοντας πως έχει αναγνωρίσει ότι το κυριότερο, είναι η πέραν του ορίου που κατασκευάστηκε για να επεξεργάζεται η ΟΕΔΑ υγρασία στο υλικό που παραλαμβάνει, με αποτέλεσμα η υγρασία στο τελικό προϊόν “RDF”, να είναι 40% αντί 20%.

Πρόσθεσε πως καταλήγουν στην ΟΕΔΑ και απόβλητα βιομηχανικής διαδικασίας, καλώντας τυχόν βιομηχανίες που θέλουν βοήθεια για τη διαλογή τους, να απευθυνθούν στη μονάδα, η οποία θα ανταποκριθεί. Ο Άγγλος εμπειρογνώμονας εισηγήθηκε την αναβάθμιση του εξοπλισμού ώστε να μπορεί να δέχεται τα στερεά απορρίμματα με αυξημένη υγρασία, όμως υπάρχει διαφωνία, ποιος θα αναλάβει το κόστος.

Ο Γενικός Ελεγκτής υποστηρίζει πως για οποιαδήποτε κακή μελέτη, ή εγκατάσταση μηχανημάτων, ευθύνη έχει ο Ανάδοχος και το κράτος δεν πρέπει να επωμιστεί έξοδα. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα προληπτικά, πλάνο ανάληψης της ΟΕΔΑ, σε περίπτωση που τερματιστεί η υφιστάμενη σύμβαση. Ο βουλευτής Κώστας Κώστα, που παρακολουθεί για χρόνια το θέμα, επισήμανε πως ο τεμαχιστής είναι χαλασμένος εδώ και πέντε χρόνια, δεν υπάρχει καυστήρας και θάβονται πενταπλάσια απορρίμματα απ’ ότι θα έπρεπε. 

Για την «κατάμαυρη» λίμνη κατακράτησης ομβρίων που αντίκρυσαν πρόσφατα οι βουλευτές, επισήμανε πως όταν βρέχει ξεχειλίζει και το «τοξικό» νερό, καταλήγει στα  παρακείμενα χωράφια.

Ο διευθυντής της ΟΕΔΑ απαντά πως για τρία χρόνια ζητά από το κράτος να διοχετευτεί με αντλία το μαύρο νερό για επεξεργασία στον βιολογικό σταθμό χωρίς ανταπόκριση και ότι τελικά θα το κάνουν από μόνοι τους.

Τονίζει δε, πως το «μισό Πεντάκωμο» γνωρίζει το κινητό του και πως λύθηκε το πρόβλημα δυσοσμίας που υπήρχε. Όμως το ΣΕΔΑΛ που αρνείται να παραλάβει την ΟΕΔΑ, θεωρεί πως αυτό δεν έχει επιλυθεί και πως στη μονάδα υπάρχουν εμφανή περιβαλλοντικά προβλήματα που τα έχουν διαπιστώσει και οι βουλευτές πριν λίγες εβδομάδες.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης