Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΠάγωμα αορίστου χρόνου ή και ακύρωση της «προσιτής στέγης» στο Δήμο Λεμεσού

Πάγωμα αορίστου χρόνου ή και ακύρωση της «προσιτής στέγης» στο Δήμο Λεμεσού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Στον πάγο, άγνωστο για πόσα ακόμα χρόνια, θα παραμείνει η πολυδιαφημισμένη από τον Δήμο Λεμεσού «προσιτή στέγη», η οποία θα προέκυπτε μέσα από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος ακόμα και ακύρωσης του έργου.

Όπως όλα δείχνουν, η σχετική συμφωνία που με πανηγυρικό τρόπο είχε υπογραφεί πριν από τρία περίπου χρόνια μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης και οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί για άμεση έναρξη του έργου, θα παραμείνουν στα χαρτιά. Κι αυτό  επειδή δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για χρηματοδότηση του  έργου από την κυβέρνηση η οποία μεθοδεύει τώρα νέες διαδικασίες στεγαστικής πολιτικής ενώ από την πλευρά του ο Δήμος Λεμεσού μοιάζει να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Ενδεικτική είναι σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με την οποία  στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Κυβέρνηση, μέσω του Υπουργού Εσωτερικών, θα προχωρήσει στην ανακοίνωση συγκεκριμένου σχεδίου για την στεγαστική πολιτική στην βάση συγκεκριμένου σχεδιασμού και συγκεκριμένων κινήτρων.

Εξάλλου, σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με την παραγωγή οικιστικών μονάδων από τον ΚΟΑΓ (που αφορά και την συμφωνία που υπεγράφη με τον Δήμο Λεμεσού), αναφέρεται ότι το Σχέδιο, προέβλεπε την παραγωγή 600 περίπου οικιστικών μονάδων στη Λεμεσό, 150-170 στη Λευκωσία και 32 στη Λάρνακα.

Ωστόσο, κατά την παρουσίαση του προγράμματος ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών από τον ΚΟΑΓ, αναφέρθηκε ότι ο Οργανισμός παρουσιάζει ελλειμματικό προϋπολογισμό ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που καθιστούσε το πρόγραμμα μη οικονομικά βιώσιμο για τον ΚΟΑΓ, λόγω μείωσης του αναμενόμενου ποσού είσπραξης από το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα το οποίο τερματίστηκε.

Λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για την πρώτη φάση του έργου

Ξεκάθαρη είναι η αναφορά του Υπουργείου Εσωτερικών ότι, η προώθησή του Σχεδίου, στο μέγεθος και στην έκταση που αρχικά προγραμματίστηκε από τον ΚΟΑΓ, δεν είναι δυνατή, εκτός μόνο με την οικονομική συνδρομή του κράτους, η οποία ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια μόνο για την πρώτη φάση.

Όπως αναφέρεται, το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε από εμπορικές τράπεζες, αλλά ούτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μέρος του κόστους του έργου με την προϋπόθεση κρατικών εγγυήσεων, κάτι που το Υπουργείο Οικονομικών έκρινε ως απαγορευτικό για να παραχωρήσει.

Παράλληλα, προστίθεται, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Οργανισμό, δεν αναμένονται εισροές για χρηματοδότηση, έστω και μιας πρώτης φάσης του έργου, από άλλες πηγές (πέραν του αποθεματικού του ΚΟΑΓ και των εισπράξεων που έλαβε ήδη από το ΚΕΠ), ενώ ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για πολύ περισσότερες οικιστικές μονάδες για παραχώρηση με προσιτό ενοίκιο.

Να σημειωθεί ότι η  πρώτη φάση του έργου αφορά την κατασκευή τεσσάρων πολυκατοικιών  με συνολικά  138 κατοικίες στον χώρο των σημερινών δημοτικών κατοικιών στην συνοικία Αγίου Νικολάου.

Έδωσε την γη ο Δήμος Λεμεσού και έχει να παίρνει…

Το θέμα που προέκυψε με την δήλωση αδυναμίας εκ μέρους του κράτους για χρηματοδότηση του έργου, αποτέλεσε αντικείμενο έκτακτης δημοσιογραφικής διάσκεψης που συγκάλεσε σήμερα ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης πλαισιωμένος από τους επικεφαλής των Δημοτικών Ομάδων.

Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι έργα όπως αυτό της προσιτής στέγης δεν μπορούν να ακυρωθούν και ότι επείγει η χωρίς άλλη καθυστέρηση έναρξη της πρώτης φάσης, ο Δήμαρχος υπέδειξε ότι υπάρχει διαφορά από τα υπόλοιπα έργα που προωθεί ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο Δήμος παραχώρησε δωρεάν τη γη η αξία της οποία ανέρχεται στα 25εκ ευρώ  στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του τεράστιου στεγαστικού προβλήματος που παρουσιάζει η Λεμεσός.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ, Μιχάλης Σωκράτους, μας ανέφερε ότι εκ μέρους του Δήμου έγιναν όλες οι διαδικασίες (μελέτες και άδειες) και αυτό που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι η χρηματοδότηση του έργου από το κράτος ώστε να προκηρυχθούν άμεσα οι προσφορές και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, τονίζοντας ότι αποτελεί ιστορική απόφαση να παραχωρηθεί η γη εκ μέρους του Δήμου και είναι απαράδεκτο το κράτος να απέχει ή να κωλυσιεργεί στην έναρξη του έργου με διάφορα προσχήματα.

Δεν μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί όλο το έργο ταυτόχρονα αλλά  εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσει ο κόσμος να μπαίνει στα σπίτια», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σημειώνοντας το θέμα θα εγγραφεί για συζήτηση στην Βουλή από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης