Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΠαντελής Γεωργίου στο LT (Μέρος Α'): Θα διεκδικήσω τη δημαρχεία του Δήμου...

Παντελής Γεωργίου στο LT (Μέρος Α’): Θα διεκδικήσω τη δημαρχεία του Δήμου Κουρίου

«Έχω ξεκινήσει επαφές με στελέχη από όλους τους κομματικούς χώρους και πολύ σύντομα θα ζητήσω να έχω συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε αυτούς περιλαμβάνεται εννοείται και η ηγεσία του ΑΚΕΛ».

Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα
Φωτογραφίες από την Yvonne Zachariou

«Η απάντηση στο ερώτημα σας είναι ξεκάθαρα ναι», δηλώνει στο Limassol Today, ο Δήμαρχος Υψωνα, στο ερώτημα κατά πόσο προτίθεται να επαναδιεκδικήσει την δημαρχεία ως ανεξάρτητος υποψήφιος τον ιουνιο του 2024, σημειώνοντας παράλληλα ότι νιώθει ότι έχει να προσφέρει πολλά ακόμη στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Γεωργίου, χαρακτηρίζει στο Α’ μέρος της συνέντευξης που παρέθεσε στην ιστοσελίδα μας, πρόκληση τη δημιουργία και  ανάπτυξη του νέου Δήμου Δυτικής Λεμεσού (του Δήμου Κουρίου όπως έχει αποφασίσει το ΣΔΚΥ να ονομαστεί), προσθέτοντας πως για τον ίδιο αποτελεί ευχάριστη πρόκληση αφού στόχος μου είναι η επέκταση όλων όσων δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν στον Ύψωνα να μεταλαμπαδευτούν και στις υπόλοιπες κοινότητες και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ένα νέο δυνατό σχήμα που να δίνει ευκαιρίες στους πολίτες του για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Επιπρόσθετα ο Παντελής Γεωργίου, αναφέρεται στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2024, και γιατί θα έπρεπε να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες και να ενημερωθούν οι δημότες για τις αλλαγές που θα προκύψουν, ενώ προχωρεί σε ένα μικρό απολογισμό για το έργο που έγινε ως σήμερα.

Αυτούσιο το Α’ μέρος της συνέντευξης του Δημάρχου Ύψωνα:

Καταρχάς, Δήμαρχε, θα επαναδιεκδικήσετε; Έχετε μπει σε διαδικασία συζητήσεων με κόμματα; Λαμβάνοντας υπόψη και το ότι κακοκαρδίσατε το ΑΚΕΛ στις προηγούμενες εκλογές, να αναμένουμε «επανασύνδεση»;

Η απάντηση στο πρώτο σας ερώτημα είναι ξεκάθαρα ναι. Νοιώθω ότι έχω να προσφέρω πολλά ακόμη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η δημιουργία και η ανάπτυξη του νέου Δήμου Δυτικής Λεμεσού (του Δήμου Κουρίου όπως έχει αποφασίσει το ΣΔΚΥ να ονομαστεί) αποτελεί για μένα μια ευχάριστη πρόκληση αφού στόχος μου είναι η επέκταση όλων όσων δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν στον Ύψωνα να μεταλαμπαδευτούν και στις υπόλοιπες κοινότητες και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε ένα νέο δυνατό σχήμα που να δίνει ευκαιρίες στους πολίτες του για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.

Το 2016 είχα διεκδικήσει τη δημαρχεία του Ύψωνα ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Το ίδιο θα πράξω και τώρα. Σίγουρα οι σημερινές συνθήκες είναι κατά πολύ διαφοροποιημένες από αυτές του 2016 αφού στις επόμενες εκλογές ο κόσμος της δυτικής Λεμεσού θα κληθεί να με αξιολογήσει σύμφωνα με το έργο που έχει ήδη γίνει στον Ύψωνα και να πάρει την σχετική απόφαση για το τι θα ψηφίσει.

Έχω ξεκινήσει επαφές με στελέχη από όλους τους κομματικούς χώρους και πολύ σύντομα θα ζητήσω να έχω συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε αυτούς περιλαμβάνεται εννοείται και η ηγεσία του ΑΚΕΛ. Όπως και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση έτσι και τώρα, θα διαμορφώσω το πρόγραμμα μου σύμφωνα με τα όσα θα προκύψουν από την διαβούλευση που θα γίνει με τα οργανωμένα σύνολα, τους τοπικούς παράγοντες αλλά και τον απλό κόσμο και στη βάση αυτού θα πορευθούμε στις επικείμενες εκλογές. Όσα κόμματα νοιώθουν ότι στην βάση του προγράμματος μας, της προηγούμενης μας πορείας αλλά και των όσων αντιπροσωπεύω ως άτομο μπορούν να πορευθούν μαζί μας στην πορεία για τις εκλογές τότε είναι ευπρόσδεκτοι για να προσπαθήσουμε να γράψουμε μια νέα ιστορία για την πορεία της δυτικής Λεμεσού τα επόμενα χρόνια.

Limassol Today - Παντελής Γεωργίου Ύψωνας (3)
Αν έπρεπε να κάνετε ένα απολογισμό, πώς θα αξιολογούσατε την θητεία σας;

Ξεκινώντας τη θητεία μου πριν επτά περίπου χρόνια, είχα υποσχεθεί στους δημότες ότι οι προσπάθειες μας θα ήταν στοχοπροσηλωμένες έτσι ώστε να καταστεί ο Ύψωνας το στολίδι της δυτικής Λεμεσού. Σήμερα, πιστεύω έχουμε φτάσει σε ένα αξιοζήλευτο σημείο και σε ορισμένους πυλώνες ανάπτυξης βρισκόμαστε ανάμεσα στους πρώτους και καλύτερους δήμους της Κύπρου.

Μεγάλα βήματα έχουν γίνει σε επίπεδο έργων υποδομής τόσο εντός οικιστικών περιοχών όσο και εντός βιομηχανικών. Έργα που παρέμεναν για 10ετίες στα συρτάρια υπουργείων πλέον προωθούνται και υλοποιούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έργα υποδομής για τα οποία υπήρχε ανάγκη σχεδιασμού και θα έπρεπε να υλοποιηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό του Δήμου. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν την ανακατασκευή της λεωφόρου Μακαρίου αξίας 8.1 εκ, αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Κλαδερής ύψους 3.2 εκ., ανακατασκευή και διάνοιξη οδικών δικτύων στις βιομηχανικές Κοκκινόκαμπού και Βατί αξίας 8.2 εκ., έργα υποδομών εντός της Γ’ Βιομηχανικής αξίας πέραν των €750,000,  ανάπτυξη νέων πάρκων, χώρων πρασίνων και δημόσιων πλατειών αξίας πέραν του 1.7 εκ., αγορά ακίνητης περιουσίας για τις ανάγκες ανάπλασης του πυρήνα και δημιουργία χώρων στάθμευσης που ξεπερνούν τα 2 3κ. και πολλά άλλα. Τα αναπτυξιακά έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή τα τελευταία επτά χρόνια ξεπερνούν τα €19 εκ. και προγραμματίζονται νέα έργα πέραν των €85 εκ. για την επόμενη πενταετία.

Στο τομέα του πολιτισμού, ο δήμος μας αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση. Από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας μας, ετοιμάσαμε ένα στρατηγικό σχεδιασμό για την προώθηση και ανάπτυξη του πολιτισμού, με αποτέλεσμα σε πολύ σύντομο διάστημα να έχουμε υλοποιήσει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των δημοτών. Δράσεις όπως το Φεστιβάλ Παιδί και Περιβάλλον, ο αγώνας δρόμου Ipsonas is Running 4U, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι (με πέραν των 40 επιμέρους εκδηλώσεων) και το Ipsonas Christmas Wonderland προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ενδεικτικό ότι κατά την περσινή χρονιά επισκέφτηκαν το Ipsonas Christmas Wonderland πέραν των 4 χιλιάδων ατόμων ενώ κατά το φετινό Πολιτιστικό Καλοκαίρι παρακολούθησαν ή/και συμμετείχαν συνολικά πέραν των 5 χιλιάδων προσώπων.

Άλματα έχουν γίνει και στα θέματα περιβάλλοντος. Είμαστε ο πρώτος δήμος παγκύπρια στον οποίο πριν πέντε χρόνια, είχαν αντικατασταθεί πλήρως οι συμβατικοί λαμπτήρες οδικού φωτισμού με λαμπτήρες LED, εξοικονομώντας έτσι πέραν του 50% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και είμαστε ο μοναδικός δήμος στη Κύπρο ο οποίος ανάπτυξε πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και λειτουργεί με εφαρμογή σε κινητά android ή iOs, μέσω της οποίας ο πολίτης απολαμβάνει μέχρι και 30% έκπτωση στα ετήσια τέλη σκυβάλων εάν ανακυκλώνει συστηματικά. Να θυμίσουμε επίσης ότι, ο Ύψωνας είναι ο πρώτος δήμος παγκύπρια που εφάρμοσε σύστημα ανακύκλωσης ληγμένων οικιακών φαρμάκων σε συνεργασία με τα τοπικα φαρμακεία, πολύ πριν η κυβέρνηση αποφασίσει να προωθήσει ένα τέτοιο μέτρο σε συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Πέραν των πιο πάνω, έμφαση δόθηκε και στην τεχνολογική αναβάθμιση του δήμου. Ο Ύψωνας, η Λευκωσία και η Πάφος αποτελούν σήμερα τους μοναδικούς δήμους στους οποίους έχει αναπτυχθεί στην ολότητα της επικράτειας τους, ασύρματο δίκτο LoRaWan. Με τη χρήση του εν λόγω δικτύου έχουμε προχωρήσει και υλοποιούμε τη στρατηγική μας για την τεχνολογική ανάπτυξη του δήμου η οποία περιλαμβάνει υπηρεσίες σε πραγματικό χρόνο όπως η έξυπνη στάθμευση, ασύρματο έλεγχο των μετρητών άρδευσης στα πάρκα, παρακολούθηση των περιβαλλοντικών δεδομένων στις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων, έλεγχο του φωτισμού και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των δημοτικών κτιρίων, παρακολούθηση περιβαλλοντικών δεδομένων και προώθηση τους μέσω της εφαρμογής e-psonas, έλεγχο των ντεποζίτων και συστήματος άρδευσης των σχολείων, παρακολούθηση του επιπέδου ηχορύπανσης και πολλά άλλα.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν αποτελούν μόνο μερικές δράσεις και υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια προς όφελος του δημότη αλλά και για την καλύτερη και πιο εύρρυθμη λειτουργία του δήμου μας.

Έχω ξεκινήσει επαφές με στελέχη από όλους τους κομματικούς χώρους και πολύ σύντομα θα ζητήσω να έχω συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Σε αυτούς περιλαμβάνεται εννοείται και η ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Limassol Today - Παντελής Γεωργίου Ύψωνας (15)
Οι δημότες του Ύψωνα, πρέπει να νιώθουν περήφανοι για τον Δήμο τους σήμερα;

Αναμφίβολα. Αυτό έχει άλλωστε φανεί και στην μελέτη ικανοποίησης η οποία είχε διεξαχθεί πριν περίπου ένα χρόνο από το δήμο, τα αποτελέσματα της οποίας μόνο ικανοποίηση μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε.

Κατ’ εσάς, ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στην θητεία σας;

Δεν μπορώ να περιοριστώ σε κάτι συγκεκριμένο. Όπως προαναφέρθηκε έχουν γίνει άλματα σε αρκετούς τομείς όπως είναι τα έργα υποδομής, η τεχνολογική αναβάθμιση του δήμου, η ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων, ο πολιτισμός, η τεράστια για τα δεδομένα του δήμου μας απορρόφηση ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων, η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και πολλά άλλα.
Αν θα έπρεπε να βάλω όμως κάτι κάτω θα έλεγα ότι είναι ο αριθμός των έργων υποδομής που έχουν γίνει αλλά και όλων αυτών που προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον που ουσιαστικά άλλαξαν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν το πρόσωπο του Ύψωνα καθιστώντας τον ως ένα ελκυστικό προορισμό είτε για εργασία είτε για μόνιμη ιδιοκατοίκηση.

Limassol Today - Παντελής Γεωργίου Ύψωνας
Είστε έτοιμοι για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όσων απαιτεί; Πολεοδομικές Αρχές, σύμπτυξη υπηρεσιών, συνενώσεις δήμων, ψηφιοποίηση κι ηλεκτρονική διακυβέρνηση, και άλλα;

Η ετοιμασία των υπηρεσιών και των υποδομών του νέου Δήμου Δυτικής Λεμεσού σύμφωνα και με την νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2022, θα πρέπει να ετοιμαστεί από το Συμβούλιο Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων και το προσωπικό των τοπικών αρχών. Έτσι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και την σύσταση του Συμβουλίου έχουν γίνει μια σειρά από συνεδριάσεις, στην οποία έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις οι οποίες υλοποιούνται.  Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ετοιμάσει και έχουν εγκριθεί τα νέα οργανογράμματα, έχει αποφασιστεί τα δημοτικά διαμερίσματα στα οποία θα εδρεύουν οι διάφορες υπηρεσίες του δήμου, έχουν αντικατασταθεί και αναβαθμιστεί τα δίκτυα και οι υποδομές των δημοτικών διαμερισμάτων για να μπορούν να λειτουργούν με το νέο λογισμικό της Ένωσης Δήμων το «Ευαγόρας», στήνονται τα δίκτυα για να επικοινωνούν όλα τα συστήματα των δημοτικών διαμερισμάτων με το κεντρικό σύστημα του Δήμου Ύψωνα, αγοράζεται εξοπλισμός για τη λειτουργία των εξωτερικών συνεργείων και πολλά άλλα.

Με βάση τα πιο πάνω θα έλεγα ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο αν και υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν που δυστυχώς δεν μπορούν να προχωρήσουν από δικής μας μεριάς. Αυτό γιατί είτε υπάρχουν ακόμη ασάφειες στις αρμοδιότητες και τον χρονικό ορίζοντα που θα πρέπει αυτές να μεταφερθούν στους νέους οργανισμούς (π.χ. Τομέας Αδειοδότησης) είτε επειδή δεν έχει ακόμη ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο όπως αυτό της Δημοτικής Αστυνομίας είτε ακόμη γιατί υπάρχουν ζητήματα τα οποία θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν σε επίπεδο Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής όπως είναι η μεταφορά δανείων, η μεταφορά των διάφορων ταμείων των δήμων σε νέα ενιαία ταμεία, αν θα γίνουν πρόωρες αφυπηρετήσεις κ.α. Αν η κρατική μηχανή τρέξει και ξεκαθαρίσει τα ζητήματα που υπάρχουν σε εκκρεμότητα είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε πλήρως έτοιμοι μέχρι τα ορόσημα που έχουν τεθεί για την πλήρη υλοποίηση της μεταρρύθμισης. 

Η αναβολή τον εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης σας έδωσε χρόνο για να ολοκληρωθούν έργα;

Θα ήταν ψέματα να πω το αντίθετο. Μπορώ να πω όμως ότι η αναβολή αυτή λειτούργησε ως αντίβαρο στον χρόνο που είχε χαθεί κατά την περίοδο του κορωνοϊου όπου όλες οι υπηρεσίες και το κράτος γενικότερα υπολειτουργούσε με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ωρίμανση όλων των έργων. Πέραν της ολοκλήρωσης ορισμένων έργων, η παράταση συνέπεσε με την προκήρυξη του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η οποία μας έδωσε την ευκαιρία να διεκδικήσουμε αρκετά χρήματα και να υλοποιήσουμε έργα όπως τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή Κλαδερής που η μη ύπαρξη τους ταλαιπωρούσε τον δημότη για χρόνια.

Μιλώντας για την αναβολή των εκλογών, ποια ήταν η θέση σας τότε; Ήταν σωστό ή λάθος;

Θεωρώ ότι ήταν απαραίτητη για να μπορεί να υλοποιηθεί το τεράστιο εγχείρημα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως όμως προανέφερα θα πρέπει η κυβέρνηση και τα υπουργεία να κινηθούν  σε πιο γοργούς ρυθμούς αν θέλουμε να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα τον Ιούλιο του 2024.

Στο Β’ Μέρος της συνέντευξης του δημάρχου Ύψωνα την Τρίτη, ο ίδιος απαντά για τις δράσεις και προγράμματα που κατέστησαν τον Δήμο Ύψωνα πρωτοπόρο ανάμεσα σε όλους τους δήμους, το όραμα του, τα επόμενα χρόνια, για τον Δήμο, την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό, ενώ τοποθετείται για την «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2030».

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης