Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΠαρατείνουν την εφαρμογή του ΣΒΑΚ αναμασώντας μεσοβέζικες δράσεις

Παρατείνουν την εφαρμογή του ΣΒΑΚ αναμασώντας μεσοβέζικες δράσεις

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Μια ακόμα δημόσια διαβούλευση διοργανώθηκε (έτσι όπως ο Δήμος Λεμεσού αντιλαμβάνεται την έννοια και την σημασία της διαβούλευσης με τους πολίτες) κατά την οποία έγινε παρουσίαση δέσμης μέτρων υλοποίησης προνοιών του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, τα οποία ήδη έχουν αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην όλη εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και πολίτες, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και άλλων οργανωμένων φορών  αλλά μόνο 4-5 Δημοτικοί Σύμβουλοι, παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους του Υπουργείου Μεταφορών, των Μελετητών και του Δήμου Λεμεσού, οι σχεδιασμοί που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και προωθούνται στα πλαίσια εφαρμογής του ΣΒΑΚ.

Limassol Today - 1 019

Από τα όσα κατατέθηκαν, κοινή είναι η διαπίστωση της μεγάλη καθυστέρησης που υπάρχει αφού η Μελέτη για το ΣΒΑΚ ολοκληρώθηκε από το 2019 και ακόμα γίνονται συζητήσεις ενώ από τον προηγούμενο χρόνο θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει κάποια ουσιαστικά έργα με την διάθεση κάποιων κονδυλίων από τον έστω και μικρό προϋπολογισμό που αναλογεί στην Λεμεσό. Προϋπολογισμό που κατά γενική ομολογία δεν θα μπορέσει να καλύψει την δαπάνη των βασικών έργων που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση του τεράστιου κυκλοφορικού προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει η Λεμεσός.

Μέσα από τις αναφορές  των άμεσα εμπλεκόμενων φορέων (Υπουργείου και Δήμου), αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι στο διάστημα των τριών χρόνων αφότου ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε η Μελέτη για το ΣΒΑΚ, η έναρξη της εφαρμογής του βρίσκεται στα σπάργανα αφού ακολουθείται μια διαδικασία μηρυκασμού που καταλήγει σε μεσοβέζικες δράσεις που τελικά είναι αμφίβολο αν θα καταλήξουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Limassol Today - 2 01b

Αντίθετα, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προκύψουν επιπλέον προβλήματα από την   τακτική της αναποφασιστικότητας και της ατολμίας που υπάρχει για χωρίς άλλη καθυστέρηση υλοποίηση ουσιαστικών πτυχών του ΣΒΑΚ στο πολύ περιορισμένο χρονικό όριο που τίθεται μέχρι το 2026. Οι πτυχές αυτές, αφορούν σε μονοδρομήσεις καθοριστικής σημασίας δρόμων (ειδικότερα νότια της λεωφόρου Μακαρίου), σε πεζοδρομήσεις (κύρια της οδού Ανεξαρτησίας όπως και άλλων οδών στο κέντρο της πόλης), στην δημιουργία κατ’ εξοχήν ποδηλατοδρόμων αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την χωροθέτηση των park & ride.

Limassol Today - 4 00d

Καθοριστικός ο ρόλος των μονοδρομήσεων

Στην διάρκεια της παρουσίασης, κι αφού εκφράστηκε η θέληση του Δήμου Λεμεσού να προχωρήσει στην εφαρμογή των προνοιών του ΣΒΑΚ ως βασική προϋπόθεση για επίλυση του κυκλοφοριακού αλλά και λόγω της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα των 100 πόλεων για πράσινη μετάβαση μέχρι το 2030, έγινε αναφορά σε δράσεις που αποφασίστηκε να προωθηθούν. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ  άλλων, η δημιουργία ζώνης ταχύτητας 30 χιλιομέτρων στο κέντρο της πόλης με στόχο, όπως υποδείχθηκε, την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου και σκούτερ, η μονοδρόμηση της οδού Ανεξαρτησίας με νότια κατεύθυνση με ταυτόχρονη δημιουργία λωρίδας για λεωφορεία από την οδό Θεμιστοκλέους προς τον Πεντάδρομο, όπως και η προώθηση της δημιουργίας δύο χώρων park & ride.

Η διαχείριση της οδού Ανεξαρτησίας, βρέθηκε για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο της συζήτησης. Ειδικότερα, καταστηματάρχες έθεσαν και θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τους, ζητώντας να ξαναμελετηθεί η σχετική απόφαση που προνοεί μονοδρόμηση καθόδου για ιδιωτικά οχήματα και ανόδου για λεωφορεία στην λωρίδα που προορίζεται και για χρήση από ποδηλάτες και χειριστές σκούτερ αλλά και πεζούς.

Limassol Today - 5 00b

Όπως υπέδειξαν, θα ήταν καλύτερα, μέχρι την πλήρη πεζοδρόμηση (με την οποία φαίνεται όμως ότι ακόμα διαφωνουν), να γίνει η Ανεξαρτησίας μονόδρομος  με κατεύθυνση προς την παραλιακή οδό, τόσο για τα ιδιωτικά οχήματα όσο και για τα λεωφορεία.

Έντονος στις απόψεις του ήταν ο Αναπληρωτής Επαρχιακός Γραμματέας του Κινήματος  Οικολόγων Γιάννης Κακουλλής, ο οποίος επισήμανε την επιτακτική  ανάγκη να απαλλαγούν τα πεζοδρόμια από τα αυτοκίνητα αλλά και να μονοδρομηθούν οι πολλοί παράλληλοι και στενοί δρόμοι που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος και σοβαρός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τμημάτων αλλά και ουσιαστική επαφή με πολίτες μέσα από την σύσταση ενός Συντονιστή της εφαρμογής του ΣΒΑΚ.

Limassol Today - 3 00f

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης