Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΠάρκο και μνημείο αφιερωμένο στους νοσηλευτές και τις μαίες στο Δήμο Γερμασόγειας

Πάρκο και μνημείο αφιερωμένο στους νοσηλευτές και τις μαίες στο Δήμο Γερμασόγειας

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

«Η πανανθρώπινη φύση της νοσηλευτικής και της μαιευτικής» είναι το θέμα του καταπληκτικού γλυπτού που δημιούργησαν οι καλλιτέχνες Πανίκος Σπανός και Γιώργος Βρυωνίδης, το οποίο από χθες το  απόγευμα δεσπόζει στο νέο πάρκο που διαμόρφωσε ο Δήμος Γερμασόγειας, στην συμβολή της παραλιακής οδού Γεωργίου Α’ με την οδό Αμερικάνας, στη καρδιά της τουριστικής περιοχής.

Ένα έργο που φιλοτεχνήθηκε ειδικά για τον συγκεκριμένο χώρο και αποτελεί μνημείο αφιερωμένο στους νοσηλευτές και τις μαίες, τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας αδιάληπτης προσφοράς προς τον άνθρωπο.

Limassol Today - 2 013 1

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και ταυτόχρονα τα εγκαίνια του πάρκου,  έγιναν από τον Δήμαρχο Γερμασόγειας Κυριάκο Ξυδιά ο οποίος στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών και τον Πρόεδρο του, Γιάννη Λεοντίου, για την συνεργασία τους με τον Δήμο και την επιλογή ανέγερσης του μνημείου στο ομώνυμο πάρκο, επισημαίνοντας ότι η αφορμή για την δημιουργία του έργου, δόθηκε με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ορίσει το 2020 ως Έτος Νοσηλευτών και Μαιών.

Η απόφαση του ΠΟΥ στηρίχθηκε στο γεγονός της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την γέννηση της Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής, Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, η οποία έμεινε στην ιστορία με το προσωνύμιο «Η Κυρία με το Φανάρι» και με το έργο της έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης νοσηλευτικής και της μαιευτικής, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο ρόλο όσων ασκούν τα επαγγέλματα αυτά για την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού.

Το ότι δεν τιμήθηκε το Έτος Νοσηλευτών και Μαιών το 2020 και κατ’ επέκταση δεν έγιναν τότε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, αυτό οφείλεται, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, στις συνθήκες που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας.

Limassol Today - ÄÞìïò Ãåñìáóüãåéáò – ÐÜñêï êáé ìíçìåßï íïóçëåõôþí êáé ìáéþí
ÔåëÝóôçêáí ôá åãêáßíéá ôïõ ðÜñêïõ êáé ôá áðïêáëõðôÞñéá ìíçìåßïõ ðñïò ôéìÞ ôùí íïóçëåõôþí êáé ìáéþí, óôï ÄÞìï Ãåñìáóüãåéáò.

Το γλυπτό, ύψους 3,5 μέτρων, είναι κατασκευασμένο με σύγχρονα διαχρονικά υλικά και παριστάνει ένα λυχνάρι, μέσα από το οποίο αναδύονται τέσσερις ανθρώπινες φιγούρες νοσηλευτών και μαιών, που κρατούν στα χέρια τους την γη και κατ’ επέκταση την ανθρωπότητα.

Όπως χαρακτηριστικά  ανέφερε σε δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών, Γιάννης Λεοντίου, «οι νοσηλευτές και οι μαίες, είναι η γέφυρα της υγειονομικής περίθαλψης, βρίσκονται στις πρώτες γραμμές και αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας» και αποτελούν ταυτόχρονα και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της κοινότητας και του συστήματος υγείας.

Ο κ. Λεοντίου επισήμανε ιδιαίτερα και την συνδρομή αυτών των επαγγελματιών υγεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, υποδεικνύοντας ότι αυτή τους η συνδρομή ανέδειξε την σημασία του ρόλου που έχουν να διαδραματίσουν σε όλους τους χώρους εργασίας τους.

Limassol Today - 3 00b

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης