Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΠρότυπο Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού στην Βιομηχανική Αγίου Αθανασίου

Πρότυπο Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού στην Βιομηχανική Αγίου Αθανασίου

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Ένα από τα πλέον σημαντικά έργα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Αγίου Αθανασίου και με τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους βελτιώσουν την καθημερινότητα, κατά κύριο λόγο των εκατοντάδων εργαζόμενων στην Βιομηχανική Περιοχή αλλά και ευρύτερα των κάτοικων ή απασχολούμενων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Πρόκειται για το Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιού του ΣΚΕ Αγίου Αθανασίου το οποίο αποτελεί το πρώτο Κέντρο Φροντίδας Παιδιών που λειτουργεί σε βιομηχανική περιοχή σε όλη την Κύπρο και ξεκίνησε την λειτουργία του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων τέτοιων δομών, σε χώρους που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, όπως η Βιομηχανική Περιοχή Αγίου Αθανασίου, όπου απασχολούνται πέρα των 5.000 ατόμων.

Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως επισήμανε στη ομιλία του ο Δήμαρχος Αγίου  Αθανασίου, Μαρίνος Κυριάκου, ήταν το εργαλείο μέσω του οποίου κατέστη εφικτό το έργο να χρηματοδοτηθεί με 1,1εκ ευρώ και να υλοποιηθεί, ενώ μέρος του έργου, κυρίως σε ότι αφορά τον εξοπλισμό και άλλες τρέχουσες ανάγκες, καθώς και ο ΦΠΑ, καλύφθηκαν από ιδίους πόρους και άλλες εισφορές.

Σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, το Κέντρο, καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης και απασχόλησης παιδιών των εργαζομένων της Βιομηχανικής Περιοχής Αγίου Αθανασίου, καθώς και οικογενειών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.

Στον σταθμό λειτουργούν 4 τμήματα για παιδιά ηλικίας 2 με 4 ετών και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα λειτουργήσει ένα ακόμη τμήμα προ-δημοτικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και θα αφορά σε παιδιά ηλικίας 4-5 ετών. Στο κτήριο λειτουργεί σύγχρονος επαγγελματικός χώρος ετοιμασίας φαγητού, τραπεζαρία και παιδότοπος ενώ στα δύο προγράμματα της παιδικής λέσχης και του παιδοκομικού σταθμού εξυπηρετούνται 300 παιδιά ημερησίως ηλικίας από 2 μέχρι 12 ετών. Το κόστος φιλοξενίας των παιδιών, είναι χαμηλό ώστε να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των οικογενειών.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται γρήγορα στις ανάγκες της κοινωνίας»

Στον δικό του χαιρετισμό κατά την τέλεση των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Δήμο Αγίου Αθανασίου, τονίζοντας ότι προωθεί σε συνεχή βάση σημαντικές πρωτοβουλίες και προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εξήρε και την σημαντική δράση του Συμβουλίου Κοινοτικού Εθελοντισμού.

Υποδεικνύοντας ότι τέτοιου είδους κέντρα εντός βιομηχανικών περιοχών λειτουργούν σε πολλές χώρες για να δίνεται η ευκαιρία στις γυναίκες και γενικά στις οικογένειες να μπορούν να εργάζονται, ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι οι βιομηχανικές περιοχές, είναι ιδιαίτερης σημασίας και ήδη, όπως ανέφερε, το θέμα της αναβάθμισης τους έχει συζητηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό.

Σημειώνοντας ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για να δοθούν τα απαραίτητα μέσα στους γονείς, ώστε να επιτευχθεί η «σύζευξη  οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι σε αυτή την προσπάθεια είναι «καταλυτικός ο ρόλος της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά χωρίς τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, ο στόχος αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί». Πρόσθεσε, δε, ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι να δίνονται περισσότερες εξουσίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία μπορεί να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στις ανάγκες της κοινωνίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε τέτοιου είδους αποτελέσματα».

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης