Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΨάχνουν ονόματα για πάρκα και χώρους πολιτισμού που ακόμα δεν έγιναν

Ψάχνουν ονόματα για πάρκα και χώρους πολιτισμού που ακόμα δεν έγιναν

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

Προβληματισμός αλλά και διάθεση διαβούλευσης για θέματα, ενδεχομένως δευτερεύουσας σημασίας, φαίνεται ότι υπάρχει στον Δήμο Λεμεσού, σε αντίθεση με την αδιαφορία, την περιφρόνηση και το «φτύσιμο» φορέων και πολιτών για πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν σε μονομερείς αποφάσεις για έργα και υποδομές που καθορίζουν την εικόνα της πόλης και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του συνόλου των πολιτών.

Ένα από τα θέματα που περιλάμβανε η ατζέντα της τελευταίας για το 2022, συνεδρίασης της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, αφορούσε το «βάφτισμα» κάποιων πάρκων αλλά και πολιτιστικών χώρων, ακόμα και εκείνων που έμειναν στα λόγια και τα χαρτιά και παρουσιάζονται μόνο μέσα από μακέτες.

Ειδικότερα, πολύς λόγος έγινε για το πάρκο στην οδό Φιλελλήνων στην συνοικία Αγίου Ιωάννη το οποίο λειτούργησε τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και το εξαγγελθέν τον Δεκέμβριο του 2020 από τον Δήμαρχο, πάρκο παρά την οδό Πωλ Γκωγκέν στο Ζακάκι, για το οποίο μάλιστα ειπώθηκε ότι θα αποτελέσει τον «Δημόσιο Κήπο της δυτικής Λεμεσού» λόγω προφανώς της έκτασης 10.000τμ που θα καλύψει.
Στην διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ειπώθηκε ότι κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή εκ μέρους Δημοτικού Συμβούλου η πρόταση για να ονομαστεί το πάρκο της οδού Γκωγκέν (το οποίο σύμφωνα με την εξαγγελία θα άρχιζε να κατασκευάζεται εντός του 2021 αλλά ακόμα δεν έχει γίνει), σε «Πάρκο Μίκη Θεοδωράκη».

Limassol Today - Πάρκο της οδού Γκωγκέν 002

Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με βασικό επιχείρημα ότι ναι μεν ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ηχηρό όνομα για τον πολιτισμό όχι όμως για το περιβάλλον και πολύ περισσότερο δεν έχει καμιά σχέση με το συγκεκριμένο πάρκο.

Μια αντιπρόταση που κατατέθηκε είναι να επιλεγούν ονόματα ανθρώπων που συνέβαλαν σημαντικά με την δράση και τον ακτιβισμό τους στην προστασία χώρων πράσινου και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης στην Λεμεσό. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο Γιαννάκης Ποταμίτης ο οποίος υπήρξε από τους πρωτοπόρους περιβαλλοντιστές και με την δράση του συνέβαλε σε οργανωμένες κινητοποιήσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την διάσωση σημαντικών χώρων πρασίνου, όπως το «Δασούδι».

Σε ότι αφορά το πάρκο στην οδό Φιλελλήνων, μια από τις προτάσεις που ακούστηκαν ήταν να ονομαστεί «Πάρκο Σωτήρη Μουστάκα», προκαλώντας ανάλογες αντιδράσεις. Κατατέθηκε επίσης πρόταση για ονομασίες γενικότερα των πάρκων οι οποίες θα συμβάλουν και στην διατήρηση τοπωνυμιών όπως τα γνωρίζει και ο πολύς κόσμος.

Limassol Today - Πάρκο οδού Φιλελλήνων 002

Τέθηκε επίσης πρόταση για διαβούλευση με περιβαλλοντικούς φορείς ή έστω μόνο με τους κατοίκους της κάθε περιοχής, ώστε να ακουστούν απόψεις και να γίνει επιλογή κάτι που αντέκρουσε ο Δήμαρχος λέγοντας ότι πρακτικά δεν προσφέρεται η διαβούλευση.
Τελικά αποφασίστηκε να δει το θέμα της ονομασίας των πάρκων η αρμόδια Επιτροπή και να κατατεθούν συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Συμβούλιο για εκ νέου συζήτηση.

Προβληματισμός και για την ανύπαρκτη «Στέγη Πολιτισμού»

Το Δημοτικό Συμβούλιο απασχόλησε και το ζήτημα του ονόματος της «Στέγη Πολιτισμού» στο δημοτικό τεμάχιο «Επαμεινώντα» το οποίο αποκτήθηκε μέσω απαλλοτρίωσης και έναντι ποσού 2,1εκ ευρώ.

Limassol Today - Στέγη Πολιτισμού 002

Και σε αυτή την περίπτωση ακούστηκαν διάφορα ονόματα όπως του Σόλωνα Μιχαηλίδη όμως πολύ εύστοχα ο Δημοτικός Σύμβουλος Χάρης Τρίκκης, έθεσε τον προβληματισμό αν μπορεί να γίνεται συζήτηση για ένα έργο που «ακόμα δεν το είδαμε και όνομα ψάχνουμε…».
Να θυμίσουμε ότι η εξαγγελία για την δημιουργία της «Στέγης Πολιτισμού» έγινε τον Μάρτιο του 2021 από τον Δήμαρχο στα πλαίσια της Ημερίδας «Πολιτισμός σήμερα στην πόλη μας», που διοργάνωσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Φορέων, λέγοντας μάλιστα ότι πρόθεση του Δήμου είναι να αρχίσουν οι κατασκευαστικές εργασίες πριν το τέλος του 2021. Στην συζήτηση, πάντως, που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Νικολαΐδης ανακοίνωσε ότι υπάρχει χορηγία μισού εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Limassol Today - Θεατρικό Μουσείο 002

Απόψεις κατατέθηκαν και για την ονομασία του Θεατρικού Μουσείου που στεγάζεται στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολωμονίδης» και αποφασίστηκε να καταστιστεί λίστα ονομάτων και να γίνει εισήγηση στο ΔΣ του Οργανισμού στο οποίο μετέχουν ο ΘΟΚ, ο Δήμος και άλλοι φορείς.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης