Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022

Εγγραφή στο Newsletter

Limassol Today - Asset 10
ΑΡΧΙΚΗΛΕΜΕΣΟΣΨυχομαχούν τα 1000 δέντρα στην Μακαρίου και Σπύρου Κυπριανού

Ψυχομαχούν τα 1000 δέντρα στην Μακαρίου και Σπύρου Κυπριανού

Γράφει ο Χρήστος Χαραλάμπους

«Η Λεμεσός πρασινίζει και ομορφαίνει κάθε μέρα και περισσότερο…», ήταν το μήνυμα που έστελνε με δηλώσεις και αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνική Δικτύωσης, ο Δήμαρχος Λεμεσού όταν  τον περασμένο Δεκέμβριο, πλαισιωμένος από εργάτες και συμβούλους και ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό, φύτευε δέντρα σε κεντρικές λεωφόρους της πόλης.

Όπως είχε πει ο κ. Νικολαΐδης, «θα φυτευτούν σε όμορφες δεντροστοιχίες 500 δέντρα στην Σπύρου Κυπριανού και άλλα 500 στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τη συμβολή με την Νίκου Παττίχη μέχρι την οδό Πάφου…».

Και πράγματι φυτεύτηκαν αυτά τα δέντρα, όμως είναι αμφίβολο αν η Λεμεσός θα πρασινίσει. Γιατί η φύτευση και η πανηγυρική προβολή της δράσης από μόνη της, δεν είναι αρκετή. Κι αυτό, φαίνεται, ότι δεν έχουν την ικανότητα να το αντιληφθούν ή δεν ενδιαφέρει τους κρατούντες τα ηνία του Δήμου.

Limassol Today - 1 002

Το βασικό ζητούμενο, όπως υπέδειξε και αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Δασών, είναι η συντήρηση των δέντρων όπως και των κάθε είδους φυτών και λουλουδιών, ώστε να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να επιτελέσουν τον ρόλο τους. Και η συντήρηση, όπως υποδεικνύει, προϋποθέτει, εκτός από το πότισμα και την απομάκρυνση των αγριόχορτων, τακτική επιθεώρηση ώστε να διασφαλίζεται ότι τα φυτά παραμένουν όρθια και όπου έχουν ξεραθεί να αντικαθίστανται.

Από το ύψος της οδού Μίλτωνος και κατά μήκος της λεωφόρου Μακαρίου, διαπιστώνει κανείς ότι αρκετά από τα δέντρα που φυτεύτηκαν, έχουν κοπεί από τον αέρα ή ακόμα έχουν  ξεριζωθεί, ενδεχομένως και από κάποιους καταστηματάρχες ή άλλους περίοικους που δεν θέλουν να κρύβονται τα υποστατικά τους από το πράσινο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι σκαμμένες λεκάνες στα πεζοδρόμια, καλύφθηκαν με πέτρες ή κλείστηκαν με μπετόν, προφανώς για να διευκολύνονται καλύτερα τα αυτοκίνητα που παρκάρουν στα πεζοδρόμια έξω από καταστήματα.

Limassol Today - 3 00b 2

Δέντρα που έχουν ξεραθεί και στέκουν εκεί σαν φλάμπουρα, δεν ενδιαφέρθηκες κανένας να τα αντικαταστήσει ενώ κάποια που έχουν σωριαστεί στο πεζοδρόμιο επειδή δεν τα σήκωσαν τα υποστυλώματα που τα κρατούσαν, είναι βέβαιο ότι και αυτά θα ξεραθούν.

Limassol Today - Dav

Στην προχειρότητα και την βιασύνη του να δείξει ο Δήμος ότι φυτεύει δέντρα και πρασινίζει την πόλη, δεν υπολόγισε ούτε και τις σωστές αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των δέντρων. Έτσι, βλέπουμε σημεία όπου σε μια απόσταση 10 περίπου μέτρων έχουν φυτευτεί 5-6 δέντρα τα οποία όταν αναπτυχθούν (αν προλάβουν) τα κλαδιά και οι ρίζες τους θα σμίξουν μεταξύ τους, οπότε θα προκύψουν άλλα προβλήματα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που δέντρα φυτεύτηκαν σχεδόν στην ρίζα των εξωτερικών τοίχων κτηρίων και κατάφεραν να αναπτυχθούν, η κορυφή όμως και τα κλαδιά τους άρχισε ήδη να βρίσκει στο κάτω μέρος των μπαλκονιών και στις βιτρίνες υποστατικών. Άλλα, πάλι, με τον τρόπο που φυτεύτηκαν λειτουργούν απαγορευτικά για την διακίνηση τροχοκαθισμάτων πάνω στα πεζοδρόμια.

Limassol Today - Dav

Για κάποιους λόγους, υπάρχουν και πεζοδρόμια, κυρίως στην λεωφόρο Μακαρίου, που δεν περιλήφθηκαν στις «όμορφες δεντροστοιχίες» για τις οποίες έκανε λόγο ο Δήμαρχος.

Ούτε ένα δέντρο δεν φυτεύτηκε με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται απρόσκοπτα σαν χώροι στάθμευσης.

Powered by copy shop

Μην το χάσεις

Journal

Δείτε επίσης